حرکت حبی یعنی چه؟

پرسش:

لطفا در مورد حرکت حبی توضیح بفرمائید که چیست؟

پاسخ:

حركت‏ حبّى‏ در اصطلاح عارفان برگرفته از این فرمایش خداوند در حدیث قدسی است که فرمود: كنت كنزا مخفيا لم اعرف فأحببت أن أعرف فخلقت الخلق لكى اعرف یعنی من گنج پنهانی بودم که دوست داشتم شناخته شوم لذا خلائق را آفریدم تا شناخته شوم.

عرفا از این اقدام و حرکت خداوند بر خلقت موجودات، که مبتنی بر حب و علاقه او بر شناخته شدن بود، تعبیر به حرکت حبی می کنند. در حقیقت اگر اين محبت نبود عالمی نیز محقق و ظاهر نمى‏شد بلکه هر لحظه و آن فآن هر موجودی از حركت‏ حبّى‏ پديد مى‏آيد. بر این اساس ذات حق به واسطه این حركت‏ حبّى‏ به حكم‏ كُلَّ يَوْمٍ هُوَ فِي شَأْنٍ‏ (رحمن: 29) دائما در حركت است. يعنى دائما در تجلى است. البته نه حركت استكمالى طبيعى و نه حرکت جوهری در دامنه طبيعت که چنین حرکتی دال بر نقص می باشد جناب مولوی اشاره به همین حرکت حبی دارد آنجا که می گوید:

دور گردون را زموج عشـق دان

گرنبودی عشـق بفسردی جهان

عشق قهار است ومن مقهور عشق

چون شکر شیرین شوم از شور عشق

عشـق جوشد بحر را مانند دیگ

عشـق ساید کوه را مانند ریـگ

عشـق بشکافد فلک را صد شکاف

عشـق لرزاند زمیــن را از گـزاف

اگر بخواهیم برای حرکت حبی معنایی وسیع تر را قائل شویم و بگوئیم هر حرکتی که منشا آن محبت و عشق باشد را حرکت حبی گویند، در این صورت حرکت حبی، غیر از حرکت خداوند در ایجاد مخلوقات، تمامی حرکات موجودات، از جمله انسان را که ناشی از محبت و عشقی در وجودشان باشد را شامل خواهد شد. و از آنجا که محبت و عشق در نهاد انسانها از مجرای قلب و دل است می توان گفت این همان صراط مستقیمی است که از شمشیر تیزتر و از موی باریکتر است، زیرا صراط دل که رحمت خاصه رحیمیه حق است بسیار باریک و پر رهزن است بر خلاف طریق عقل و برهان که رحمت عامه رحمانیه حق و طریقی گشاده برای همگان با کمترین آسیبها و خطرات است.

http://www.askdin.com/thread21208.html

دیدگاه جدیدی بگذارید