آیا باید خشونت را با خشونت پاسخ داد؟

پرسش:

موضع ایران در برابر ترور سردار قاسم سلیمانی باید چگونه باشد؟ آیا باید خشونت را با خشونت پاسخ داد؟ مگر اسلام دین رحمانی نیست؟ چرا هشتک انتقام اینقدر ترویج، و خشونت تبلیغ میشود؟

 

 

پاسخ:

برای پاسخ به این نکته باید به دو نکته توجه بفرمایید:

 

نکته اول:

در رحمت و خشونت افراط و تفریط وجود دارد، اینطور نیست که هر جا خشونت و شدت عمل مذموم بوده و عطوفت و رحمت نیکو باشد، همان طور که خداوند متعال در قرآن کریم پیامبر(صلی الله علیه و آله) و پیروان او را اینگونه توصیف می کند: «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُم‏»؛ محمّد(صلی الله علیه و آله) فرستاده خداست و كسانى كه با او هستند در برابر كفّار سرسخت و شديد، و در ميان خود مهربانند.(1)

 

آنچه که در انتخاب محبت و خشونت موضوعیت دارد نقش آنها است، اگر کسی که از روی نادانی رفتار اشتباهی مرتکب میشود در اینجا عفو و گذشت موضوعیت دارد چرا که این عطوفت ممکن است او را از خطایش پشیمان کرده و به راه درست رهنمون سازد، اما کسی که تمام ماهیتش را ظلمت و تاریکی فرا گرفته است این با گذشت و رحمت شما جری­تر خواهد شد. چنین اشخاص یا دولت هایی لایق رحمت و عطوفت نیستند، اینها فقط زبان زور و خشونت را می­فهمند.

 

برای درک هویت آمریکا فقط کافیست توجه داشته باشیم تمام خونخوارانی چون صدام و قذافی مانند ایشان که ما آنها را غیر قابل تغییر می دانیم همه نوچه های آمریکا و دست نشانده های آن بودند.

 

 

نکته دوم:

فارغ از نگاه دینی، به لحاظ نگاه تحلیلی نیز پاسخ ایران بیان کننده یک راهبرد است، که نوع عکس العمل ایران در رفتارهای خصمانه مشابه را ترسیم می کند. بنابراین پاسخ امروز ایران تعیین کننده ی رفتار آمریکا با ایران در آینده خواهد بود.

 

پاسخ سخت ایران در مقام عمل، آمریکا را متوجه این خواهد کرد که نمی تواند بدون پرداخت هیچ هزینه ای و بدون اینکه مورد بازخواست قرار گرفته و عقوبت شود، به اهداف و شخصیت های ایران ضربه بزند، اگر این مطلب به او تفهیم نشود طبیعتا رفتارهای اینچنینی را تکرار خواهد کرد.

 

بنابراین انتقام ایران برخلاف آنچه که برخی گمان می کنند احتمال جنگ و درگیری را تضعیف خواهد کرد، و سکوت ایران که به گونه ای نشان دهنده ضعف است احتمال وقوع حوادث مشابه و درگیری های شدید تر را تقویت می کند.

 

علاوه بر اینکه ترس از انتقام کم از انتقام ندارد، بنابراین تاکید مداوم بر انتقامی که معلوم نیست کی، کجا، و چگونه گرفته خواهد شد موجب ترس بیشتر دشمن خواهد شد.

 

پی نوشت ها:

  1. فتح:29/48.
  2. http://askdin.com/comment/1036920#comment-1036920