آیا ازدواج با دختری که از لباس روحانی بدش می آید درست است؟

پرسش:
من جوانی 21 ساله و طلبه هستم. مادرم بعد از مدت ها جستجو، دختری را برای من انتخاب کردند که از نظر سنّی و شرایط خانوادگی با ما تناسب دارد. دخترخانم 16 ساله است. خانواده دخترخانم با این ازدواج موافقت کردند؛ اما وقتی موضوعِ طلبه بودنم به گوش دخترخانم رسید، بدون دیدن و حرف زدن با من، گفت که قصد ازدواج ندارد. مطلع شدم که مادر دخترخانم با لباس روحانی پوشیدنِ من و احتمال سختگیری در مراسم ازدواج مشکل دارند. من با پدر دخترخانم تلفنی صحبت کردم و از ایشان خواستم اجازه دهند یک ساعت با ایشان حرف بزنم. به نظر شما آیا ازدواج یک طلبه با دختر مذهبی که از لباس روحانی بدش می آید درست است؟ آیا صحبت با این دخترخانم در یک مکان عمومی مفید است؟

 


پاسخ:
شما هم مانند هر جوان سالم و متدیّنی دوست دارید ازدواج کنید و تشکیل خانواده دهید. این خیلی خوب است. پس از تناسب در اعتقادات مذهبی، تناسب میان دختر و پسر در مسائل فرهنگی مهمّ ترین مسأله می باشد. در صورتی که دختر و پسر در مسائل فرهنگی تناسب نداشته باشند، پیامدهای سختی در انتظار آنها می باشد. اینکه شما گفته اید:«مادر دخترخانم با لباس روحانی پوشیدنِ من و احتمال سختگیری در مراسم ازدواج مشکل دارند»، از وجود اختلافاتِ جدّی در مسائل فرهنگی خبر می دهد. لباس یک روحانی، تنها چند تکّه پارچه نیست؛ بلکه نماینگرِ فرهنگِ اوست. شما یک طلبه علوم دینی هستید. زندگیِ طلبگی با زندگیِ غیرطلبه ها تفاوت های فاحشی دارد. چند مثال ذکر می کنم:

- امروزه بسیاری از مراسم عروسی، شامل رقص و آواز و به کارگیریِ گروه موسیقی می باشد. به همین دلیل بیشتر طلبه ها در همه مراسم عروسی شرکت نمی کنند و فقط در برخی مراسم عروسی که می دانند مطابق با شؤون اسلامی می باشد، حضور می یابند.

- بسیاری از طلبه ها از رفتن به مهمانی های مختلط خودداری می نمایند. در صورتی که در بسیاری از مهمانی ها، زن ها و مردها به صورت مختلط در کنار یکدیگر حضور دارند. حتی در برخی عروسی ها مهمانان زن و مرد بدون هیچ محدودیتی در یک سالن هستند و عروس بدون پوشش شرعی در سالن حاضر می شود؛ اما یک طلبه مقیّد نمی تواند چنین چیزی را تحمّل کند.

- یک طلبه وقتی برای همیشه لباس روحانی می پوشد، ترجیح می دهد همه جا با لباس روحانی حضور یابد؛ اما عدّه ای از خانم ها این مسأله را دوست ندارند و نمی خواهند همسرشان با لباس روحانی در همه جا حضار شود. نداشتن توافق در این مسأله، زمینه را برای بروز اختلاف بین زن و شوهر مهیّا می کند.

صحبت کردن با این خانم با هدف تغییر ذهنیّتش در مورد طلبه ها و زندگی طلبگی، شاید باعث شود این خانم شرایط شما را بپذیرد و به شما جواب مثبت بدهد؛ اما این ذهنیّت یک شبه در این خانم ایجاد نشده است و شایعات و حرف های بی اساس که اسبابِ ایجاد این ذهنیّت می باشند، در جامعه وجود دارد و هر روز بیشتر و قوی تر می شوند. شما می خواهید یک عُمر با همسرِ آینده تان زندگی کنید. همسرِ شما باید خانمی باشد که بتواند در برابر طوفان این شایعات و حرف ها مقاومت به خرج دهد. خانمی که با ملبّس بودنِ شما مشکل دارد، چگونه می تواند در برابرِ نیش و کنایه ها و حرف های دلسردکننده یِ یک عدّه از مردم تاب بیاورد؟

ازدواج مهم ترین تصمیم زندگی هر فردی است. هیچ تضمینی وجود ندارد که یک ازدواج حتما با موفقیت همراه شود. ازدواج هایی که با بررسی و تحقیق انجام می شود، گاهی به شکست منتهی می شوند؛ چه برسد به ازدواج هایی که با وجود اختلافِ جدّی در مسائل فرهنگی صورت می گیرد. اگر خدای نکرده ازدواج شما به شکست منجر شود، مقدار زیادی از وقت، انرژی و درآمدتان را هدر خواهید داد و به انواع مشکلات روحی – از قبیل افسردگی و اضطراب- ممکن است مبتلا شوید. پس باید در انتخاب همسر مناسب برای خود خیلی بیشتر دقت نمایید. قبل از هر چیز، سری به نزدیک ترین دادگاه خانواده در شهر خود بزنید. این کار آزاد است و کسی مانع ورودتان به مجتمع قضایی خانواده در شهرتان نمی شود. دقایقی را صرف نگاه کردن به زوج هایی که مراجعه کرده اند نمایید. بیشتر این افراد، زندگی مشترکشان را با عشق آغاز کردند، ولی پس از مدتی به بن بست رسیدند. پس تنها علاقه برای موفقیت زندگی کافی نیست.

مسائل فرهنگی در کنار اعتقادات مذهبی مسائلی هستند که خانم و آقا قبل از ازدواج باید رُک و صریح درمورد آنها با هم بحث کنند. گاهی دو طرف تصور می کنند وقتی ازدواج کردند، هیچ چیز نمی تواند بر عشق آنها به هم غلبه کند. اما وقتی زندگی زیر یک سقف را شروع می کنند، به نقشِ مهمّ عقاید مذهبی، ارزش ها و مسائل فرهنگی در زندگی مشترک پِی می برند. اختلاف در عقاید و ارزش ها و مسائل فرهنگی در زندگی تا جایی می تواند پیش برود که راهی جز جدایی و طلاق برای زن و شوهر باقی نگذارد. برخی به غلط می پندارند که اختلاف عقاید و ارزش ها و مسائل فرهنگی مانند: اختلاف در سایر امورِ زندگی با پذیرش و کوتاه آمدنِ طرفین به راحتی قابل حلّ است. امّا واقعیت این است که اختلاف در اعتقادات مذهبی و مسائل فرهنگی، بار عاطفی زیادی داشته و نمی توان آن را دست کم گرفت.

اگر به این امید هستید که پس از ازدواج با همسری که تفاوت های جدّی در مسائل فرهنگی با شما دارد، او بعدها تغییر کند و نظرات شما را در مسائل فرهنگی بپذیرد، باید بگویم:«به شدّت اشتباه می کنید». مسائل فرهنگی بخش مهمّی از هویّت هر فرد را تشکیل می دهد. هرگونه فشار به دیگری برای تغییر ارزش های فرهنگی محکوم به شکست است. افرادی که ارزش های فرهنگیِ خود را تغییر می دهند، تحت فشار بیرونی به تغییری چنین بنیادی دست نمی زنند؛ بلکه با خواست خود این کار را انجام می دهند. مبنای تصمیم گیری در زمان خواستگاری باید ویژگی های فعلیِ طرف مقابل باشد؛ نه امیدواری به تغییرِ او در آینده.

به نظر من، به خاطر مخالفت دختر خانم و دادن جواب منفی، اصرار نکنید. اصرار زیاد به ازدواجْ پیامدهای نامطلوبی در آینده روابط برجای خواهد داشت. اگر دختری به خاطر پافشاریِ زیادتان یا تنها به دلیل حرف ها و استدلال هایتان، به شما جواب مثبت دهد، با بُروزِ کوچک ترین اختلاف نظری در مسائل فرهنگی، اصرارتان را یادآوری می نماید و می گوید:«من تو را نمی خواستم، تو اصرارکردی و پاشنه در خانه ما را از جا در آوردی». آن وقت، چه احساسی به شما دست خواهد داد؟

http://www.askdin.com/showthread.php?t=64196&p=1014336&viewfull=1#post10...