عسکری درست است یا عسگری؟

پرسش:
عسکری درست است یا عسگری؟ عده ای میگویند امام زمان(عجل الله فرجه) وجود ندارد بخاطر اینکه عسگر در زبان عرب، یعنی عقیم و بی دانه، آیا این مطلب درست است؟

 


پاسخ:
در پاسخ گفتنی است:

اولاً بی شک این قبیل شبهات، محصول فکر بیمار وهابیت خبیث و دیگر دشمنان و مخالفان مکتب اهل بیت (علیهم السلام) است که برای تضعیف اعتقادات تشیع و پیروان اهل بیت تدارک دیده می شود، فلذا بر شیعیان واجب است سطح آگاهی خود را در باره معارف حقه اهل بیت افزایش دهند. یکی از مواردی که مورد استفاده مخالفان قرار می گیرد از طریق تشابه واژه ها است، از اینرو شناخت و بکار بردن صحیح واژه‌ها و اسامی ضرورتی است که اگر مورد سهل‌انگاری و بی‌توجهی قرار بگیرد به اشتباهات بزرگی منجر می‌شود. از جمله اشتباهاتی که بطور مداوم با آن مواجه هستیم بیان و یا نگارش واژه «عسگری» به جای «عسکری» است. بنابراین، به غلط، اولاً «عسگری» را به معنای عقیم و بی دانه تعریف می کنند. در حالیکه چنین تعریفی اساساً نادرست و ساختگی است و صرفاً از یک قیاس ظاهری صورت گرفته، بعبارتی از آنجاییکه انگور عسکری بی دانه است این معنا را برای واژه «عسگری» نتیجه گیری کرده اند! و حال آنکه بعید نیست علت نام‌گذاری‌ انگور عسکری یا عسگری به این نام، به این جهت باشد که اولین فردی که آن‌ را کاشت و ترویج کرد نامش عسکری بوده و یا ابتدا از منطقه، روستا و شهری که عسکری نامیده می‌شده رواج یافته است.

متأسفانه از قدیم بدلیل بی دقتی و بی توجهی برخی، همین اشتباه، در نگارشهای فارسی بعضی کتب ادعیه و زیارات وارد شده و بجای بکاربردن واژه صحیح (عسکری) به اشتباه نگاشته اند (عسگری)! و همین قبیل اشتباهات، موجب شده تا به مرور در زبان مردم عام نیز تکرار شود، البته بعید هم نیست تکرار این اشتباه، به این خاطر باشد که در زبان فارسی حرف (ک و گ) به هم نزدیک هستند لذا این دو را گاهی جابجا استعمال میکنند. و یا چون در زبان محاوره ای فارسی، واژه «عسگری» روان تر از «عسکری» تلفظ می شود، مردم به این اشتباه عادت کرده اند. البته ناگفته نماند در ایران، عموم مردم به معنی دقیق واژه عسکری یا عسگری واقف نیستند و به کار بردن این کلمه تصدیق معنی ساختگی آن، یعنی عقیم و بی فرزند را نمی کند.

ثانیاً اصولا در زبان عربی حرف «گاف» وجود ندارد. فلذا شما در هیچ یک از ادعیه و زیاراتی که نامی از امام حسن عسکری (علیه السلام) برده شده، نمی توانید واژه غلط (عسگری) را بیابید.(مگر در برخی ترجمه ها و نگارشهای ضعیف فارسی) بعنوان نمونه در فرازهای پایانی دعای توسل می خوانیم: يا أَبا مُحَمَّدٍ، يا حَسَنَ بْنَ عَلِي، أَيُّهَا الزَّكِىُّ الْعَسْكَرِىُّ، يَابْنَ رَسُولِ اللّهِ، يا حُجَّةَ اللّهِ عَلى خَلْقِهِ، يا سَيِّدَنا وَمَوْلينا، ...(1) بعلاوه، اگر بنا بود این واژه بصورت ساختگی و غیرواقعی آن با حرف (گاف) نوشته یا تلفظ گردد و یا معنای واقعی آن عقیم و بی نتیجه می بود، می بایست امام هادی (علیه السلام) نیز عقیم و از نعمت فرزند محروم می بود، در حالیکه چنین نیست! فلذا تعریف درست اینست که بگوییم: عسکر محله اي بوده در شهر سامرا که لشکرگاه و محل توقف سپاه خلفاي عباسي در آنجا قرار داشت. و این لقب مشترک بین آن حضرت و پدرشان امام هادی(عليهما السلام) می باشد از اینرو آنها را عسکريین گفته اند.(2)

در پایان لازم به ذکر است برای اثبات وجود امام عصر (عجل الله فرجه)(3) در منابع حدیثی، کلامی، اعتقادی و تفسیری اسناد و مدارک بسیاری ذکر شده که برای مطالعه و آگاهی بیشتر می توانید به منابع زیر رجوع کنید:

- کتاب الغیبه - نعمانی
- کتاب غیبت شیخ طوسی
- کمال الدین و تمام النعمه، شیخ صدوق
- امامت و مهدویت - لطف الله صافی
- آفتاب مهر - جمعی از محققین، مرکز تخصصی مهدویت
- با گامهای سبز انتظار - آیت الله هادوی تهرانی - انشارات خرد قم

پی نوشت ها:
1. شیخ عباس قمی، کلیات مفاتیح الجنان، دعای توسل.
2. ابن بابویه، محمد بن علی، علل الشرایع، نشر مؤمنین، قم، 1380، ج 1، باب 176، ص 230 / همان، معانى الأخبار ، دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1377، ص 65 / مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، کتابخانه مسجد ولیعصر (عج)، تهران، 1363، ج 50، ص 113، ح 1.
3. رجوع کنید به آدرس: اثبات علمی وجود امام زمان (عجل الله فرجه)، مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی

http://www.askdin.com/showthread.php?t=64671&p=1013897&viewfull=1#post10...