با وجود مشکلات جامعه ؛چطور باید از ولایت فقیه تبعیت کامل نمود؟

پرسش:
در مورد این روایت توضیح دهید:
امام صادق علیه السلام فرمودند: «إياك‏ أن‏ تنصب‏ رجلا دون الحجة فتصدقه في كل ما قال: مبادا شخصی غیر از امام را قرار دهی و هر چه گفت را تصدیق کنی.» (۱)
آيا تبعیت از علما و مراجع و به خصوص ولایت فقیه در عصر غیبت لازم است؟
با وجود مشکلات جامعه فعلی چطور باید از ولایت فقیه تبعیت کامل نمود؟

 


پاسخ:
۱- عبارت "دون الحجه" به معنای بدون حجت و معصوم نیست ، بلکه به معنای بدون دلیل است!

۲- ترجمه صحیح روایت:
«بپرهیز از اینكه "بدون دلیل" كسی را برای خود برگزینی و بدون چون و چرا تمام گفته‌های او را تصدیق نمائی. »

۳- رجوع به ولایت فقیه در عصر غیبت نه تنها دارای دلایل عقلی است ، بلکه دستوری از معصومین (علیهم السلام) می باشد .
امام عسکری(علیه السلام) در حدیثی فرمودند:
«امّا من کان من الفقها صائناً لنفسه حافظاً لدينه مخالفاً علي هواه مطيعاً لامر مولاه فللعوام أن يقلّدوه؛ از بین فقها آنان که حافظ و نگهبان دین­ اند و خود را از گناه و آلودگی حفظ می‌کنند و با هواهای نفسانی مبارزه می‌کنند و مطیع اوامر الهی و جانشینان اویند، بر عوام لازم است که از آنان تقلید کنند. »(۲)
امام صادق (علیه السلام) در جای دیگر فرمودند:
«ینظران الی من کان منکم ممن كان منكم قد روي حديثنا و نظر في حلالنا و حرامنا و عرف احكامنا فليرضوا به حكما فاني قد جعلته حاكما عليكم فاذا حكم بحكمنا فلم يقبل منه فانما استخف بحكمنا و علينا راد والراد علينا كالراد علي الله و هو علي حد الشرك بالله؛

رد و انکار حکم حاکم اسلامی رد و انکار ماست و رد و انکار ما رد بر خداست که حد شرک برخداست.» (۳)

۴- موضوع این روایت منع تقلید کورکورانه از اشخاص می باشد ، چرا که در اسلام تقلید ، بر معیار عقل اندازه‌گیری شده است و خداوند بشارت می‌دهد كه پیروزی و سعادت نصیب كسانی است كه به سخنان دیگران گوش فرا دارند و تنها از آن‌چه خوب و پسندیده است پیروی نمایند، نه آن هایی كه بدون سنجش عقلی از گفتار و رفتار دیگران كوركورانه تقلید نمایند.

۵- در مورد شرایط فعلی و مصداقی جامعه در عصر حاکمیت ولی فقیه اگر نگاهی داشته باشم باید گفت امروزه قطعا مشکلات و نارسایی هایی داریم که در درجه اول محرومیت از وجود ولی معصوم و انسان کامل هست.
اما قطعا در وضعیت امروزه ما عوامل بسیار دیگری نیز دخالت دارند و هرگز نمی توان از تاثیر آن ها چشم پوشی کرد.

نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر رای و نظر مردم هست و شکل اداره جامعه با تصمیم گیری مردم همراه است که با مبنا دانستن دین مبین اسلام مردم در همه امور دخالت دارند.
بعد از این نقش پرتاثیر رسانه ها و گروه ها و طیف های متعددی دارای نفوذ و اثرگذاری هستند که همه آن ها درون کشور نیست!

ابزارهای گوناگون ارتباطی شامل فضاهای مجازی و ماهواره ها و رادیو و تلویزیون و بازی های رایانه ای و .... بخشی از این رسانه هاست که بر سبک زندگی و خواسته و نیازهای حقیقی و مجازی ما تاثیر فوق العاده ای دارد.

سیاست و برنامه ریزی صاحبان قدرت نیز از دیگر عوامل مهم است که در درجه اول رهبری را باید نام برد اما بعد از ایشان قوای سه گانه هر کدام اثرات مهمی دارند. روسای جمهور هر کدام بر فرهنگ و جهت گیری های ملی ایران موثر بوده اند. در اختیار داشتن بودجه کشور و تدوین قوانین و مقررات و سیاست های کلی با ریاست بر شوراهای مهم کشور مانند شورای عالی امنیت ملی و شورای فضای مجازی و شورای امور فرهنگی و ... بخشی از اموری است که دخالت در سرنوشت ما دارد.

مجلس با تدوین و نظارت بر قوانین و مجریان و قوه قضاییه با قضاوت و احکام خود هر کدام اثربخشی بالایی دارند.
از طرف دیگر قدرت ها و سیاست های جهانی مانند نهادهای بین المللی و کشورهای دارای قدرت در جهان و نهادهای جهانی نیز اثر بالایی در زندگی و خواسته و جهت گیری های ما می گذارند.

امروزه به روشنی دشمنانی که با هویت و موجودیت ما مخالفت می کنند نمی توان نادیده گرفت. کشور ما بر مبنای استقلال شکل گرفته و از دیگران کمترین تاثیر را می پذیرد. این شرایط باعث شده کسانی که منافعی در ایران داشته و یا منافع خود را در خطر می بینند به دشمنی با ما بپردازند. بسیاری از آن ها با دین و آموزه های اصیل مکتب اهل بیت «علیهم السلام» مشکل داشته و به هر نحو ممکن در صدد دشمنی و انتقام از ما هستند.

به تعبیر آيه شریفه قرآن کریم «لن ترضی عنک الیهود و لا النصاری حتی تتبع ملتهم: تا از آیین یهود و نصاری تبعیت نکنی از تو راضی نمی شوند.» (۴)
این برنامه همیشگی دشمنان بوده است که خدای متعال به پیامبر می فرماید و ما به تجربه لمس کرده و می کنیم که تا نابودی کامل ما کفر و نفاق از پای نمی نشیند.

قطعا نمی توان این عوامل را نادیده گرفت و شرایط امروزه را فقط حاصل اداره و مدیریت مقام معظم رهبری دانست و ایشان را در همه مشکلات دخیل دانست ولی در موفقیت ها و پیروزی ها و رشدها نادیده گرفت!


پی نوشت:
۱- محمدبن یعقوب کلینی، الکافی، علی اکبر غفاری، دارالکتب الاسلامیه، ۱۴۰۷ ق، چهارم، تهران، ج۲، ص۲۹۸.
۲- محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، دارالکتب الاسلامیه، ۱۳۸۶، سوم، تهران، ج ۲، ص۸۸.
۳- محمدبن یعقوب کلینی، الکافی، علی اکبر غفاری، دارالکتب الاسلامیه، ۱۴۰۷ ق، چهارم، تهران، ج۱، ص۶۷.
۴- سوره بقره، آیه ۱۲۰.

http://www.askdin.com/showthread.php?t=62643&p=990594&viewfull=1#post990594