چرا آیت الله قاضی پس از 40 سال تلاش و عبادت به مطلوب می‌رسند؛ ولی در حدیث، داریم اگر بنده‌ای 40 شبانه‌روز اعمالش را برای خدا خالص کند، درهای حکمت خداوند به رویش باز می‌شود؟

سؤال:
چرا آیت الله قاضی پس از 40 سال تلاش و عبادت به مطلوب می‌رسند؛ ولی در حدیث، داریم اگر بنده‌ای 40 شبانه‌روز اعمالش را برای خدا خالص کند، درهای حکمت خداوند به رویش باز می‌شود؟

پاسخ:

بله چنین حدیثی وجود دارد:

(ما اخلص عبد الأيمان باللَّه اربعين يوما اوقال ما اجمل عبد ذكر اللَّه اربعين يوما الّا زهده اللَّه في الدّنيا و بصّره داءها و دوائها و اثبت الحكمة في قلبه و انطق بها لسانه‏) (1)
هر آن بنده كه موفق شود تا چهل روز ايمان خود را خالص و پاك بدارد يا اينكه فرمود آن بنده‏اى كه تا چهل روز بطور نيكو صحيح در ياد خدا باشد خداوند بپاداش اين تمرين و مراقبت كامل حالت زهد در دنيا و شناخت كامل دنيا را به او عنايت فرمايد و تمام دردها و درمانهاى دنيا را با بصيرت كامل باو نشان مي دهد و دلش را منبع و سرچشمه حكمت و دانش مى سازد و زبانش را به حقائق و بيان مطالب حكمت آميز روان و گويا مي فرمايد.

ولی این حدیث منافاتی با آن فرمایشی که شما از مرحوم آقای قاضی (ره) نقل فرمودید، ندارد.
زیرا یکی از اصول اساسی در مسیر سیر و سلوک بحث مهم و حیاتی «استقامت» است و آن فرمایش جناب قاضی ناظر به این اصل است که نباید در طی مسیر سیر و سلوک خسته شد، بلکه باید استقامت به خرج داد. که فرموده اند : «هر چی دیر تر بدهند بهترش رو می دهند»
حتی استاد استاد مرحوم آ
قای قاضی (ره) یعنی مرحوم ملا حسینقلی همدانی (ره) بعد از 22 سال خون جگر خوردن و استقامت در این مسیر نتیجه دید. و البته کار او به جایی رسید که 300 تن از اولیاء الهی را تربیت کرد که یکی از آنها آقا سید احمد کربلایی (ره) استاد عرفان مرحوم آقای قاضی (ره) بود.
در واقع به سرچشمه حکمت رسیدن منافاتی با ندیدن خواب یا مکاشفه ندارد و همان طور که عرض کردم به نتیجه رسیدن در مراحل سلوک متفاوت است برای مرحوم ملا حسینقلی همدانی (ره) بعد از 22 سال نتیجه داد. و لذا عامل استقامت بسیار در این امر مهم است و نباید به زودی ناامید شد.

منبع:
1. کلینی، محمد، الکافی، ج 2، ص 16.

http://www.askdin.com/thread41799-2.html