پرسش:
ادعای اشتباه قرآن، در رابطه با هامان چقدر صحیح است؟
پاسخ:
مقدمه
مخالفان اسلام، از زمان نزول قرآن کوشیدهاند آن را برگرفته از منابع پیشین، از جمله عهدین، جلوه دهند. آنها علاوه بر اتهام اقتباس، گاه پیامبر خدا صلیاللهعلیهوآله را به اشتباه تاریخی نیز متهم کرده و مدعی شدهاند فهم حضرت از برخی از مطالب عهدین نادرست بوده و در نتیجه، آن مطالب در قرآن به صورت اشتباه نقل شدهاند! یکی از این ادعاها، اشتباهگرفتن هامان وزیر خشایارشا (486-460ق.م) با وزیر فرعون در زمان حضرت موسی علیهالسلام، با وجود هزار و صد سال فاصله زمانی بین آن دو است! این ادعا در نوشتار حاضر با اتکا به مقاله «هامان و ادعای خطای تاریخی در قرآن!»(1) بررسی و نقد خواهد شد.
هامان در قرآن
قرآن شش بار از هامان یاد میکند. دو بار در کنار فرعون و دوبار در ردیف فرعون و قارون نام او آمده است. در دو آیه نیز شاهد این هستیم که فرعون به او دستور داده تا برای کسب اطلاع از خدای موسی علیهالسلام برای او بنای بلندی بسازد. این آیات حاکی از مقام والای او در دستگاه فرعون هستند. برخی مفسران، او را وزیر یا مشاور اعظم فرعون دانستهاند؛ اما برخی دیگر با این نظر مخالفت کردهاند.
هامان در عهدین
کتاب مقدس یهودیان و مسیحیان، در کتاب اِسْتِر، از فردی به نام هامان یاد میکند. او رئیس وزرای خشایارشا و بسیار متکبر و مغرور بوده است. خشایارشا پس از خشمناکشدن از همسرش، با دختری به نام استر ازدواج میکند. این دختر یهودی بوده، اما به توصیه مردخای، پسرعمو و قَیّمش، دین خود را پنهان میکند. مردخای از تعظیم به هامان خودداری میکند. هامان که از همه انتظار تعظیم دارد، از امتناع مردخای خشمگین میشود و فرمان قتل یهودیان را از پادشاه میگیرد. استر دین خود را برای پادشاه آشکار میکند و میگوید فرمان تو شامل من هم میشود. پادشاه این بار دستور قتل هامان را صادر و مردخای را بهجای او رئیس وزرا میکند.
ادعای خاورشناسان مبنی بر اشتباه قران درباره هامان
برخی از مستشرقان همچون لودوﯾﮑﻮ ﻣﺎراﭼﯽ، جورج سیل، ﺗﺌﻮدور ﻧﻮﻟﺪﮐﻪ، ﻫﻨﺮی لامنس، ژوزف ﻫﻮروﯾﺘﺲ، ﭼﺎرﻟﺰ کالتر ﺗﻮری و آرتور جفری، مدعی شدهاند با توجه بهاینکه در زﻣﺎن حضرت موسی علیهالسلام ﺷﺨﺼﯽ ﺑﻪ ﻧﺎم ﻫﺎﻣﺎن وﺟﻮد ﻧﺪارد، متوجه میشویم پیامبر خدا، «هامان» داﺳﺘﺎن ﮐﺘﺎب اﺳﺘﺮ در ﻋﻬﺪ ﻋﺘﯿﻖ را به اشتباه در داﺳﺘﺎن ﻣﻮﺳﯽ و ﻓﺮﻋﻮن ﺑﺮده اﺳﺖ. شاید کسی بگوید: وﺟﻮد ﺷﺨﺼﯽ در زﻣﺎن ﻣﺘﺄﺧﺮ ﻣﺎﻧﻊ از آن ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﺷﺨﺺ دﯾﮕﺮی ﺑﺎ ﻫﻤﺎن ﻧﺎم در زﻣﺎﻧﯽ ﻗﺪﯾﻢﺗﺮ وﺟﻮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ؛ اما این پاسخ درست نیست؛ زﯾﺮا اﮔﺮ در زﻣﺎن ﻓﺮﻋﻮن ﭼﻨﯿﻦ ﺷﺨﺼﯽ ﺑﻮد، بهدلیل ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ بالایش در حکومت ﺑﺎﯾﺪ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه ﺑﺎﺷﺪ.
نقد ادعای خاورشناسان
1. صرف تقدّم زمانی یک منبع بر منبع دیگر لزوماً نشانه اقتباس منبع متأخر از منبع متقدم نیست و ممکن است هر دو از یک منبع واحد اخذ شده باشند.
2. در صورت اختلاف بین دو منبع متقدم و متأخر، لزوماً منبع متقدم صحیح نیست و این احتمال وجود دارد که منبع متأخر درست باشد.
3. ادله مختلفی همچون تحدّی قرآن، نبود اختلاف در آن، اخبار غیبی، اعجاز علمی و... حاکی از الهی بودن این کتاب هستند. چنانکه تواتر قرآن و همچنین مصاحف کهن متعلق به قرن اول بیانگر تحریفناپذیری آن میباشند. از سوی دیگر کتابی همچون استر در عهد عتیق دستکم در اصل الهی بودن آن تردید است؛ بنابراین، ما با یک متن الهی تحریفنشده همچون قرآن و متنی که الهی بودن آن محل تردید است، روبهرو هستیم و مشخص است در چنین مواردی قول کدامیک تأیید و مقدّم میشود.
4. در تاریخ ایران به افرادی همچون «هامان»، «استر» و «مردخای» اشاره نشده است. اﮔﺮ در زﻣﺎن خشایارشا ﭼﻨﯿﻦ اﺷﺨاصی وجود خارجی داشتند، بهدلیل ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ بالایشان در ﺣﮑﻮﻣﺖ ﺑﺎﯾﺪ نامشان در تاریخ ذکر میشد؛ بهویژه که هامان بهعنوان وزیر پادشاه، بهدلیل دشمنی با مردخای دستور قتل همه یهودیان را از پادشاه میگیرد؛ اما در عوض خودش اعدام میشود و مردخای بهجای او وزیر میشود. چنین رخدادی ممکن نیست توسط مورخان نادیده گرفته شود.
5. تنها منبعی که پیش از قرآن از «هامان» نام برده، کتاب استر در عهد عتیق است. اما این کتاب حتی به اعتقاد بسیاری از محققان یهودی و مسیحی فاقد اعتبار تاریخی و فقط یک افسانه و داستان خیالی است که سعی شده قدیمی جلوه داده شود؛ بهویژهکه در طومارهای بحرالمیت قُمران، همه اسفار عهد عتیق وجود داشت مگر همین کتاب استر! این داستان از جهت محتوا نیز باورکردنی نیست. برای نمونه، چگونه استر توانسته یهودی بودن خود را مخفی کند درحالیکه همگان از یهودی بودن مردخای، عمو و قیّم او، باخبر بودند؟! برخی محققان بر این باورند که کتاب استر در عهد عتیق، در حقیقت بازسازی داستانی افسانهای از بابل قرن پنجم میباشد که در آن کشمکشهای «مردوخ» و «اییشتار» با «شاه اخشورش» به تصویر کشیده شده است. بعدها فردی اسامی را تغییر داد و «مردوخ» را به «مردخای، «اییشتار» را به «استر» و «شاه اخشورش» را به «خشایارشا» تبدیل کرد. نکته مهم دیگر اینکه ارتباط بابلیها با مصریان ثابت شده و احتمالاً نام «هامان» از مصر وارد فرهنگ بابل شده است و این یعنی شخصی در مصر قدیم با این نام وجود داشته است. برخی احتمال دادهاند با توجه بهاینکه هامان ملازم فرعون با یهودیان مخالف بوده، شخصیت ملازم پادشاه و در عین حال مخالف یهودیان در کتاب استر نیز «هامان» نام گرفته است.
6. موریس بوکای، محقق فرانسوی، درباره اینکه آیا در دربار فرعون شخصی به نام «هامان» وجود داشته است یا نه، تحقیق کرد. وی پس از مراجعه به لغتنامه اسامی اشخاص در پادشاهی نوین مصر نوشته هرمن رنک، با کمال تعجب متوجه شد که نام ﻓﺮﻣﺎﻧﺪه ﮐﺎرﮔﺮان ﻣﻌﺎدن ﺳﻨﮓ در زمان فرعون، «هامان» بوده است. در قرآن نیز فرعون از «هامان» خواسته است که برای او بنای بلندی بسازد.
7. برخی در مقام اشکال به قرآن گفتهاند: در حالی مطابق قرآن، فرعون دستور میدهد برای او ساختمانی بلند از آجر (گِل پختهشده) بسازند که بناهای مرتفع مصریان همگی از سنگهای بزرگ ساخته شدهاند؛ این اشکال نیز وارد نیست؛ زیرا ﺑﺎﺳﺘﺎنﺷﻨﺎسان در ﺑﺴﺘﺮ رود نیل و ﺳﺎﺣﻞ آن ﻣﻘﺒﺮهﻫﺎ و ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎﯾﯽ را یافتهاند که همگی از آجر ساخته شده بودهاند.(2)
نتیجهگیری
هامان مطابق کتاب استر در عهد عتیق، در زمان خشایارشا بوده؛ اما قرآن از وجود او در زمان حضرت موسی علیهالسلام خبر داده است. ادله مختلفی حاکی از صحت گزارش قرآن هستند: اولاً قرآن الهی و تحریفنشده است اما کتاب استر اصالت تاریخی ندارد و فقط شکل تغییریافته افسانهای بابلی است؛ ثانیاً در هیچ منبع تاریخی بهوجود وزیری به نام هامان در زمان خشایارشا اشاره نشده؛ ثالثاً نام ﻓﺮﻣﺎﻧﺪه ﮐﺎرﮔﺮان ﻣﻌﺎدن ﺳﻨﮓ فرعون، هامان بوده است.
منابع برای مطالعه بیشتر:
- شاکر، محمدکاظم و محمدسعید فیاض، مقاله «هامان و ادعای خطای تاریخی در قرآن!»، قرآنشناخت، بهار و تابستان 1389ش، شماره5، صص145 تا 164.
- نقد نقد قرآن ویکی پدیای فارسی:
https://fa.wikipedia.org/wiki/نقد_قرآن
چکیدة پاسخ:
«هامان» در کتاب مقدس و داستان «اِسْتِر» به دوران خشایارشا نسبت داده شده، اما قرآن او را فردی در زمان فرعون معرفی کرده است. خاورشناسان درحالی مدعی اشتباه قرآن در این زمینه شدهاند که اولاً داستان استر در کتاب مقدس حتی به اعتقاد محققان یهودی و مسیحی، اصالت تاریخی ندارد؛ بلکه از روی افسانههای بابلی جعل شده است و نامهای موجود در آن واقعی نیستند؛ ثانیاً هیچ منبع تاریخیای وجود هامان را در دوران خشایارشا تأیید نکرده است؛ ثالثاً هامان نام فرمانده کارگران معادن سنگ فرعون بوده است.
پینوشتها:
1. شاکر، محمدکاظم و محمدسعید فیاض، هامان و ادعای خطای تاریخی در قرآن!، قرآنشناخت، بهار و تابستان 1389ش، شماره5، صص145 تا 164.
2. برخی از محققان معتقدند که «فرعون دستور داده هامان برای او عدسی و تلسکوپ بسیار بزرگی بسازد که بتواند از درون آن به آسمانها نظاره کرده و خدای موسی را جستجو کند». برای آگاهی بیشتر در این زمینه رجوع کنید: جواهری، سیدمحمدحسن، «آیا در قرآن به «تلسکوپ» اشاره شده است؟»، آذر، 1401ش: (https://javahery.blogfa.com/post/508/563)-تلسکوپ-در-قرآن-)