چگونگی پاک کردن خود از تمام گناهان زشت گذشته و جبران گناه

پرسش:
سوالم راجع به کسی هست که حدود 5 سال یا بیشتر مرتکب گناهان فراواااااانی شده از جمله بدست آوردن پول از قمار، شرابخواری، رابطه نامشروع با زنان و دختران (و متاسفانه با یکی از محارم)خودارضایی،ندادن خمس، نخواندن نماز، نگرفتن روزه، قسم دروغ، بجا نیاوردن غسل های واجب،اما الان بعد این چند سال کاملا برگشته و از تمام کاراش بشدت پشیمون شده و سعی در جبران گذشته ی پلیدش داره توبه کرده اما نمیدونه چطور می تونه گذشتش رو پاک کنه. میخواستم از شما کمک بگیرم که چطور می تونه اثر هرکدوم از این گناهانش رو می شه در زندگیش پاک کنه؟
پاسخ:
در پاسخ به سوال شما چند نکته را لازم به ذکر می دانم

    حضرت امام علی علیه السلام در روایتی قبولی توبه را بر شش شرط استوار می دانند و می فرمایند:«اِنَّ الاِستِغفارَ دَرَجَۀُ العِلِّیِّینَ، وهُوَ اِسمٌ واقِعٌ عَلَی ستِّۀِ مَعَانٍ: اَوَّلُها:النَّدمُ عَلَی ما مَضی.الثَّانی:اَلعَزمُ عَلَی تَرکِ العَودِ اِلَیهِ اَبَداً.الثَّالِثُ: اَن تُؤَدِّیَ اِلَی المَخلُوقینَ حُقُوقَهُم حَتَّی تَلقَی اللهَ اَملَسَ لَیسَ عَلَیکَ تَبِعَۀٌ.الرَّابِعُ: اَن تَعمِدَ اِلَی کَُلِّ فَریضَۀٍ عَلَیکَ ضَیَّعتَها فَتُؤَدِّیَ حَقَّها.الخامِسُ: اَن تَعمِدَ اِلَی الَّحمِ الَّذی نَبَتَ عَلَی السُّحتِ فَتُذیبَهُ بِالاَحزانِ حَتّی تُلصِقَ الجِلدَ بِالعَظمِ وَیَنشَاَ بَینَهُما لَحمٌ جَدیدٌ.السّادِسُ: اَن تُذیقَ الجِسمَ اَلَمَ الطّاعَۀِ کَمَا اَذَقتَهُ حَلاوَۀَ المَعصِیۀِ.(1)
    یعنی همانا استغفار ،درجه عالی مقامان وبلند مرتبه های عالم است.برای استغفار شش معنا یا به قولی شش شرط می باشد:اول: پشیمانی از گناه های گذشته دوم:تصمیم برترک گناهان وتصمیم برعدم بازگشت به آن گناهان برای همیشه سوم: اینکه حق وحقوق مخلوقات الهی را بپردازی، آنگونه کهبه هنگام لقای خدا خالی از هر گونه دنباله ناگوار از جانب مردم باشی. چهارم: آنکه فرایض وتکالیف واجبی را که در گذشته بجا نیاورده ای (یا به صورت فاسد و باطل بجا آورده ای)مورد توجه خویش قرار دهی وآنها را چنانکه شایسته است انجام بدهی. پنجم: اینکه(با اهتمام شدید در پرهیز از حرام)آنچنان بکوشی که:براثر حزن و اندوه ها(بر تبهکاریهای گذشته وعواقب آینده)گوشتِ تَنَت را که از حرام روییده است،ذوب نمایی؛ بدینگونه که پوست به استخوان چسبد وبین آنها گوشت تازه بروید. ششم: آنکه رنج طاعت حق را به تن بچشانی همانطوری که شیرینی معصیت را به آن چشانده ای.
    توبه از تمام گناهان یاد شده ممکن و واجب است و باید به صورتی که شرعا لازم است انجام گیرد.
    در مورد قمار باید پول آن به صاحبانش برگردانده شود و قمار گیرنده مالک آن نیست و اگر اطلاع از صاحبانش ندارد و یا نمی تواند برگرداند باید احتیاطا با اجازه دفتر مرجع خود از طرف صاحبان مال به فقیر صدقه بدهد .
    برای شرابخواری ، زنا ، روابط حرام با نامحرم و خودارضایی فی نفسه توبه کافی است .
    در مورد شراب خواری هر زمان که بدن و لباس تطهیر شود و شخص از مستی خارج شود باید نمازش را بخواند و واجباتش را انجام دهد و نباید تا چهل روز صبر کند.
    اما برای ندادن خمس ، نخواندن نماز ، نگرفتن روزه ، قسم دروغ ، بجا نیاوردن غسل های واجب علاوه بر توبه باید قضای آنها را انجام دهد و در برخی موارد مانند نگرفتن عمدی روزه باید کفاره آن را هم بپردازد.

پینوشتها
1-نهج البلاغه، کلمات قصار، شماره 417

دیدگاه جدیدی بگذارید