تهمت بی جا

پرسش:
اگه کسی به ما  تهمت بی جا بزنه ما در برابر آن فرد چه کارکنیم؟

 

پاسخ:
در برخورد با چنین فردی راه کارهای ذیل پیشنهاد می گردد :
۱- به طور کلی در این موارد باید از برخورد های احساسی و نسنجیده و یا مقابله به مثل، خود داری نمود.
۲-اگرفرد تهمت زننده اهل منطق و استدلال است و انسان منصفی است، می توانید خیلی محترمانه، مودبانه و با آرامش، برای او شفاف سازی نمایید و توضیح دهید که شما اشتباه می کنید و این موضوع و یا نسبتی که داده شده، واقعیت ندارد و ادله خود را مطرح نمایید
3-
اگر فرد تهمت زننده، اهل منطق و انصاف نباشد و وقتی شفاف سازی نمودید و ادله خود را مطرح نمودید، متقاعد نشد وقبول ننمود، دیگر با او بحث ننمایید. به این روایت، توجه نمایید که امام باقر (علیه السلام) در مقابل تهمت یک مرد نصرانی، چه برخوردی دارند:
مرد نصرانی به حضرت می گوید: « أَنْتَ ابْنُ الطَّبَّاخَةِ قَالَ ذَاكَ حِرْفَتُهَا قَالَ أَنْتَ ابْنُ السَّوْدَاءِ الزِّنْجِيَّةِ الْبَذِيَّة قال إِنْ كُنْتَ صَدَقْتَ غَفَرَ اللَّهُ لَهَا وَ إِنْ كُنْتَ كَذَبْتَ غَفَرَ اللَّهُ لَكَ (1) تو پسر زنی هستی که آشپز بود. حضرت می فرماید: شغلش این بود، عار و ننگی محسوب نمی شود.

مرد نصرانی: مادرت سیاه و بی شرم و بدزبان بود.
امام: اگر این نسبت ها که به مادرم می دهی راست است خداوند او را بیامرزد و از گناهش بگذرد، و اگر دروغ است از گناه تو بگذرد که دروغ و افترا بستی
بنابراین اگر این فرد اهل انصاف و منطق نباشد و بحث با او بی ثمر باشد به تبعیت از ائمه (علیهم السلام) می توانید چنین جمله ای به او بگویید.

نکته:
اگر چه تهمت زدن گناه کبیره است، ولیکن حسب فرمایش حضرات معصومین (علیهم السلام)، انسان از انجام دادن کاری که در معرض تهمت قرار می گیرد، نیز باید پرهیز نماید.امیرالمومنین (علیه السلام) در بیانی می فرمایند: «مَنْ وَضَعَ نَفْسَهُ مَوَاضِعَ التُّهْمَةِ فَلَا یَلُومَنَّ مَنْ أَسَاءَ بِهِ الظَّنَّ (2) هر که به جاهاى تهمت و بدگمانى برود بد گمان بخود را نباید سرزنش نماید (زیرا خود سبب شده که باو گمان بد برند).»

 

پی نوشت:
1.
مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏، بحار الأنوار(ط- بيروت)، دار إحياء التراث العربي‏، بيروت‏، 1403 ق‏،ج46،ص289.
 2.
ابن شعبه حرانى، حسن بن على‏، تحف العقول، جامعه مدرسين‏، قم‏، 1404 / 1363 ق‏، ص368

http://askdin.com/comment/1038601#comment-1038601