داعش چگونه بوجود آمد؟

پرسش:

داعش چگونه بوجود آمد؟

 

 

 

پاسخ:

منشاء اصلی گروههای افراطی به مجاهدان افغانستان بر میگردد. هنگامیکه شوروی افغانستان را اشغال کرده بود افرادی تحت عنوان مجاهدین از برخی کشورهای اسلامی به کمک مردم افغانستان آمدند. این افراد که ابتدا افراد پرشوری بودند کم کم در افغانستان به انحراف کشیده شده و با کمک عربستان و آمریکا طالبان را تشکیل دادند.

 

پس از طالبان القاعده تشکیل شد که داعیه حکومت بر کل جهان اسلام را داشت. آنها کمک برای برخی از ممالک اسلامی امیر تعیین کردند.

 

از جمله در عراق شخصی به نام زرقاوی تعیین شد. در این زمان هنوز امیر القاعده عراق زیر نظر امیر القاعده در سوریه بود.

 

کم کم قدرت گرفته و در زمان ابوبکر بغدادی خود را رهبر اعلام کرده و توقع داشتند امیر اصلی القاعده که ظاهرا در پاکستان بود زیر پرچم آنان در آید

 

به همین دلیل جبهه النصره که زیر شاخه اصلی القاعده در سوریه بود با داعش مشکل داشت.

 

موید این مطلب آموزش دیدن شخصی به نام زرقاوی در این دوره در افغانستان است، زرقاوی بنیانگذار القاعده در عراق است. او پس از آزادی‌اش از زندان، اردن را به منظور شرکت در جهاد در افغانستان ترک کرد. زمانی به افغانستان رسید که نیروهای شوروی عقب‌نشینی را آغاز کرده بودند و زرقاوی توانست مدت کوتاهی در جنگ شرکت کند. در افغانستان بود که زرقاویِ «جوان و تأثیرپذیر»، نخستین بار، با رهبران القاعده آشنا شد.

 

زرقاوی دربارۀ جوانیِ خود فقط به این مطلب اشاره کرده که در آن زمان، همچون دیگر افراد جامعه بود تا اینکه در مسجد حسین علی، در شهر زرقاء اردن، با مقولۀ جهاد در افغانستان آشنا شد و تحت تأثیر سخنرانی­‌های عبدالله عزام، برای جهاد به افغانستان هجرت کرد.

 

بنابراین می توان به طور خلاصه گفت که: پیشینه داعش را به سال ۲۰۰۴م و ابومصعب زرقاوی برمی‌گردد (1) در سال ۲۰۰۶ م جماعه التوحید والجهاد به رهبری ابومصعب زرقاوی القاعده عراق تاسیس شد(2) بعد از کشته شدن وی ابو عمر بغدادی جانشینش شد، پس از کشته شدن ابوعمر (3) براهیم عوادابراهیم البدری السامرائی معروف به ابوبکر البغدادی به رهبری القاعده عراق رسید، بعضی گفته‌اند وی کشاورزی ساده بوده که توسط امریکائی‌ها شناخته و برای این امر پرورش یافته است.(4)

 

 

 

پی نوشت ها:

 

1. فیروزآبادی، سید حسن، تکفیری‌های داعش را بهتر بشناسیم، تهران، دانشگاه عالی ملی، ۱۳۹۳ش، ص45

 

2. کرمی، چرمه، کامران، سلفی‌گری و خاورمیانه عربی، تهران، خبرگزاری فارس، ۱۳۹۳ش، ص26-29

 

3. نباتیان، محمداسماعیل و مختار شیخ‌حسینی، زمینه‌های فکری- سیاسی جریان بعثی-تکفیری داعش، مجمع جهانی اهل بیت، اسفند ۹۳ش ، ص88

 

3.فیروزآبادی، پیشین، 54.

http://askdin.com/comment/1037587#comment-1037587