اسلام کامل تر است یا مسیحیت؟

پرسش:
اسلام کامل تر است یا مسیحیت؟

 


پاسخ:
برای اثبات کامل تر بودن اسلام از منظر برون دینی، جامعیت احکام و آموزه های اسلامی، می تواند دلیلی بر کامل تر بودن آن باشد؛ به طوری که این دین تمام زوایای زندگی بشر را در نظر گرفته و با توجه به نیازهای فردی و اجتماعی او برنامه های متعددی را ارائه کرده است. علاوه بر اینکه از نظر اعتقادی نیز دید جامع تر و کامل تری از اصول دینی مانند خداوند و معاد را ترسیم کرده است. این امر با کنار هم گذاشتن دیدگاه دیگر ادیان مانند مسیحیت که قائل به تثلیث اند یا یهودیت که خدای انسان وار را معرفی می کنند، بیشتر روشن می شود.

اما در بحث تثلیث، مسیحیان غالبا به عدم درک عقل از چنین آموزه ای صحبت کرده اند، در این زمینه باید توجه داشت که در بحث خداشناسی ما دو مطلب داریم:
اول: شناخت خدا به معنای تصدیق به وجود او و برخی اوصاف مانند وحدت یا بساطت او؛
دوم: شناخت چیستی خداوند.
در بخش اول، عقل انسان قادر است تشخیص دهد خدایی هست و این خدا اگر متعدد باشد، تدبیر جهان دارای مشکل می شود و هر کدام از خدایان اراده به خصوصی دارد و این تعدد اراده مستلزم وجود بی نظمی در عالم است، در حالی که عالم دارای نظمی است که نشانگر تدبیر واحد است. مسلما مسائل ذکر شده، خارج از قدرت بشر نیست. مسائلی مانند توحید خداوند متعال، در برخی از دلایل توحید، مستند به امتناع تناقض یا امتناع اجتماع مثلین است که این مسائل را بشر امور بدیهی می داند، حالا چطور ممکن است بگوییم انسان امری که منتهی به بدیهیات می شود را نمی فهمد؟!
اما در بخش دوم، انسان چون موجودی محدود است، قادر به درک چیستی خالق خود نخواهد بود و عقل ما به دلیل محدودیت، ادراکی نخواهد داشت. پس باید بین درک اصل وجود خداوند متعال و برخی اوصاف او با درک چیستی خدا تفاوت قائل شد.

علاوه بر اینکه قوانینی مانند تناقض در تمام فروض علمی، اصلی مبنایی بوده و مستقل از زمان و مکان است و اگر دانشمندی بخواهد این مبنا را نقض کند، در حقیقت چیزی برای اثبات کردن ندارد و کارش منتهی به سفسطه می شود. و در حقیقت جایی برای بحث و استدلال باقی نمی ماند! همچنین اگر فرض بگیریم ما فهمی از ماوراء طبیعت نداشته باشیم، به طور کلی نباید هیچ درکی از آن عالم و احکام آن داشته باشیم. پس اصلا اثبات اصل وجود خدا و فرشتگان هم غیر ممکن خواهد بود.

دیگر دلیل برون دینی برای اثبات کامل تر بودن اسلام، خاتمیت آن است. این دلیل نیاز به مقدماتی دارد که در ادامه اشاره خواهد شد.
مقدمه1؛ در بین ادیان گوناگون، ادیانی که منتسب به خداوند و خالق هستی هستند، بر دیگر ادیان ساخته بشر تفوق دارند؛ چرا که خالق انسان به او آگاه تر است و برنامه ای هم که برای او می فرستد، کامل تر خواهد بود و تمام جوانب مخلوق را شامل می شود. با توجه به این مقدمه، ادیان غیر الهی از بحث خارج خواهند شد.
مقدمه2؛ با توجه به رشد بشر از گذشته تا کنون، خالق انسان نیز متناسب با نیاز و شرایط او ادیانی را تشریع کرده و پیامبرانی را برای هدایت او فرستاده است. بر این اساس با آمدن دین جدید، دین گذشته منسوخ شده و دین جدید حجیت پیدا می کرده است.
با در نظر گرفتن مقدمات گذشته و اینکه الهی بودن اسلام با معجزاتی همچون قرآن ثابت شده است و از سوی دیگر متاخر از دیگر ادیان است، حجیت و کامل تر بودن آن هم ثابت خواهد شد. زیرا اولا؛ فرستادن دین جدید الهی با وجود کامل تر بودن دین سابق، کاری عبث و بیهوده است که از خدای متعال چنین کاری محال است. ثانیا؛ منسوخ شدن آن توسط دین دیگر ثابت نشده است.

علاوه بر اینکه اسلام بر خلاف دیگر ادیان الهی مانند مسیحیت و یهودیت مصون از تحریف مانده و از صدر اسلام تا کنون یک قرآن بیشتر بین مسلمان ها وجود ندارد، چرا که خداوند متعال اراده کرده این دین مصون از تحریف باشد: «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحافِظُونَ»؛ ما قرآن را نازل كرديم و ما بطور قطع نگهدار آنيم! (1)
بر این اساس، حتی می توان گفت اسلام تنها دین کامل است و دیگر ادیان ناقص هستند، نه اینکه همه ادیان الهی کامل اند و اسلام کامل ترین آنهاست. زیرا دینی که دستخوش تحریف شده باشد اصلا کامل نیست تا در ردیف اسلام قرار گیرد.

اما اگر گفته شود؛ نسخ شریعت(به این معنا که با ظهور حضرت مسیح(علیه السلام) تمام بایدها و نبایدهای دین یهود نسخ شده و عمل به آنها لازم نیست) دلیلی بر متکامل تر بودن مسیحیت کنونی است، باید گفت؛ هر دینی برای سعادت بشر آمده و این ادیان برای این منظور چاره ای جز نشان دادن راه رسیدن به خدا ندارند. نشان دادن راه، گاهی با اصول اعتقادی است، گاهی با اصول اخلاقی و زمانی نیز با احکام تشریعی. اگر دینی مدعی به سعادت رساندن انسان باشد اما برای این کار راهی را پیشنهاد نکند، در حقیقت انسان را سردرگم کرده است. پس مسلما هرچقدر قانون کلی تر باشد، بسیط تر و ساده تر خواهد بود و هرچقدر دارای تبصره و جزئیات باشد، کامل تر بوده و احتمال خطا را کمتر می کند.


پی نوشت:
1. حجر: 9.

http://www.askdin.com/showthread.php?t=64143&p=1010549&viewfull=1#post10...