آیا نباید مانع اشتغال غیر ضروری زنان شویم؟

پرسش:
با توجه به مشکلاتی که اشتغال زنان در جامعه به وجود می آورد، مشکلاتی چون بیکاری مردان و همچنین کاستی های تربیتی نسبت به فرزندان و مشکلاتی مانند آن، آیا حکومتی که دم از حقوق مسلمین و مومنان میزند نباید مانع اشتغال غیر ضروری زنان شود؟

 

 


پاسخ:
برای پاسخ به این سوال توجه به چند نکته لازم است:

نکته اول:
این که به لحاظ اقتصادی کار کردن زنان به اشتغال مردان لطمه زده و موجب بالا رفتن آمار بیکاری مردان، آسیب های تربیتی، آسیب های اجتماعی، بالا رفتن آمار طلاق و کاهش آمار ازدواج میشود حرف درستی است.
اما آنچه که موجب رونق گرفتن اشتغال خانم ها شده است در حقیقت یک جوّ روانی است که زنان با اشتغال احساس هویت می کنند، وگرنه اگر این جوّ شکسته شود کار خانه با روحیه خود خانم ها سازگارتر است نسبت به اینکه هر صبح مغازه باز کنند و مغازه را تی بکشند و...

خود خانم ها در نهادشان دنبال اشتغال خارج از خانه نیستند، هرآنچه که موجب این امر شده سنت ها و فرهنگ غلط حاکم بر جامعه ماست، وگرنه من معتقدم اگر این فرهنگ اصلاح شود و زن بداند که زن خانه دار ارزشش کمتر از زن شاغل نیست بلکه بیشتر است خودش از اشتغال خارج از خانه ابا خواهد داشت.

آنچه که امروز زنان را به سمت و سوی اشتغال سوق داده است احساس هویت است، گمان می کنند با اشتغال ارزش خواهند یافت، شخصیت می یابند، و دیگران برای آنها ارزش بیشتری قائل هستند، و یا گاهی اینکه زمینه ازدواج آنها میشود و مسائلی از این قبیل. این را نمیشود با حلال و حرام درست کرد باید با فرهنگ سازی و تبیین نقش عظیم و بی همتای زن خانه دار جا انداخت؛ این مسائل باید فرهنگ سازی شوند، همانطور که با فرهنگ سازی غلط بسیاری از زنان برای اشتغال و یافتن هویت به جامعه کشانده شدند، همانطور با فرهنگ سازی باید این مانع را رفع کرد.

نکته دوم:
علی رغم آنچه گذشت حکومت اسلامی به عنوان حکم اسلام هرگز اجازه چنین ممنوعیتی را ندارد، بالاخره استنباط احکام اسلامی چارچوب وقواعدی دارد، اسلام اگرچه توصیه به این دارد که کار خارج از خانه بر عهده مرد باشد، اما منعی برای کار کردن زنان با رعایت شرایطش نگذاشته است، اگر خانمی برای کار خارج از خانه اجازه شوهر را داشته باشد و محیط کار هم غیر شرعی نباشد ما نمیتوانیم به نام اسلام این کار را ممنوع کنیم!
اصلا در برخی مشاغل خصوصی صاحب کار دلش می خواهد خانم استخدام کند! مثلا خانم های فامیلشان را استخدام کرده، خب به چه دلیلی می توان مانع او شد؟

نکته سوم:
طبق آنچه گذشت باید به جای ممنوعیت، باید این مسئله را با تعیین و تغییر فاکتورها مدیریت کرد، و این بر عهده دولت هاست؛ باید تمام جریان ها را برای رفع این مشکل به صورت هدفمند مدیریت کنند. یعنی ازآمار جذب دانشجوی دختر و پسر، اولویت بندی در جذب، تا جذب دانشجو از هر جنس متناسب با نیاز اجتماعی، اولویت در استخدام پسران در مشاغل دولتی و موارد مانند آن.

اما متاسفانه می بینیم که برخی از کاندیداها برای رأی آوردن، یا به خاطر نوع نگرش هایشان شعارهای دیگری می دهند و حتی می بینیم در برخی دولت های گذشته جذب دانشجوی دختر بیشتر از پسر بوده است. البته باز اجرای مسئله به این سادگی ها هم نیست، در بسیاری از مشاغل به زنان نیاز هست، شاید در تشخیص این مسئله باز اتفاق نظری به وجود نیاید. یا در برخی مشاغل ممکن است نیروی خانم برتر از گزینه مرد باشد.

بنابراین این مسائل نیازمند یک تحلیل و برآورد آماریِ میدانی است که باید توسط اقتصاددانان و جامعه شناسان و مانند آن بررسی شده، و از سوی دولت ها پی گرفته شود.

http://www.askdin.com/showthread.php?t=63631&p=998952&viewfull=1#post998952