من از خیلی چیزهای عادی در زندگی محروم ام



سوال: من از چیزهایی که بیشتر آدم ها به صورت عادی در زندگی دارند محروم ام : یک پدر مهربان، وضع مالی عادی که حداقل سالانه برای آدم یک دست لباس بخرند، ازدواج کردن (که من حتی خودم باید جهیزیه ام را تهیه کنم!)، این مسائل مرا آزار می دهد و متاسفانه جدیداً خیلی حساس و بداخلاق شده ام.


پاسخ: احساس غم و اندوهتان در صحبتهایتان روشن و مشخص است. متاسفم که خانواده تان در چنین وضعیت مالی به سر می برند. مسلما از دست دادن خواستگار به خاطر این مسئله ناخوشایند است و چنین احساساتی ایجاد می کند.
آنچه مشخص است یک مقایسه صعودی در سخنانتان واضح و روشن است و آن مقایسه خود با افرادی است که این مشکلات را ندارند. البته شما به مشکلات دیگر چنین افرادی توجه نمی کنید اما با توجه به اهمیت یافتن این موضوع برای شما فقط این مسائل را با هم مقایسه می کنید. طبق تحقیقات انجام شده مقایسه صعودی باعث ایجاد نارضایتی از زندگی می گردد و اندوه، افسردگی، حسرت، حسادت، ناسپاسی و بی تابی، نا امیدی و ناتوانی و محرومیت از چشیدن حلاوت ایمان را در پی دارد.برای اطلاع بیشتر می توانید به کتاب رضایت از زندگی نوشته دکتر عباس پسندیده مراجعه نمایید (ص 105 - 114).
نباید زندگی خود را با دیگران مقایسه کنید زیرا افراد مشکلات متفاوتی دارند که گاه حتی فکر کردن درباره برخی مشکلاتی که آنها دارند و شما ندارید می تواند شما را اذیت نماید. مثلا شاید غبطه زندگی یک پزشک را بخورید ولی تحقیقات نشان می دهد که پزشکان رکورد دار خودکشی در جهانند.(1) آیا بی دلیل خودکشی می کنند یا آنها نیز مشکلاتی در سطح خود دارند؟


بنابراین سعی کنید هیچ گاه خود را با دیگران مقایسه نکنید و اگر نتوانستید از میل به مقایسه صرف نظر کنید پس خود را با افراد نادار تر در آن زمینه مادی مقایسه کنید تا رضایت بیشتری از داشته هایتان برای شما ایجاد گردد. دستور دین نیز به مقایسه نزولی در مادیات است. از نظر روانشناختی نیز مقایسه نزولی ایجاد آرامش و رضایت بیشتری می کند و شما را به سمت به باشی روانی و مثبت اندیشی سوق می دهد.
بسیاری از افراد در شرایط شما نتوانسته اند ادامه تحصیل دهند ولی شما موفق شده اید. بسیاری از افراد با وجود درس خواندن تخصصی ندارند ولی شما در حال کار کردن هستید. بسیاری از افراد امیدی به ادامه تحصیل ندارند ولی شما امیدوارید. بسیاری از افراد سن ازدواجشان بالا رفته است ولی سن شما پایین است و هنوز امید زیادی برای آمدن خواستگار خوب دارید. پس امیدوارانه زندگی کنید و این را بدانید که طبق روایت خداوند با ظن مثبت شما همراه می گردد.(2) آنچه که روانشناسی نیز بر آن تاکید دارد یعنی اثرات مثبت خوش بینی.


در بسیاری از اوقات نگرانی از آینده و افسوس گذشته مانع از زندگی در زمان حال می گردد. توصیه ما به این خواهر گرامی این است که از داشته هایی که الان دارند لذت ببرند. افسوس گذشته را نخورند و نگران آینده نباشند و در حال زندگی کنند و از داشته هایشان لذت ببرند و به فکر بهره گیری از استعدادهایشان باشند.
گفتید خواستگارانتان یا مناسب نبوده اند و یا به خاطر وضعیت مالی تان منصرف شده اند. یک نکته را در نظر بگیرید و آن اینکه سعی کنید به بهترین ها فکر نکنید و به کسی که هم شان و هم رتبه با شماست و تناسب لازم را دارد جواب رد ندهید. این را بدانید که اگر یک فردی که از نظر مالی بسیار بهتر از شما است به خواستگاریتان بیاید مشکلات دیگری خواهید داشت. مشکلاتی که گاه تفاوت آن چنانی با مشکلات فعلیتان ندارد.
یک مسئله مهم برای افراد دارای مشکلی که مشکلشان به راحتی قابل حل نیست مانند فقر، پذیرش موقعیت و مشکل است. این پذیرش به همراه تعهد بر حرکت به سوی بهتر کردن وضعیت یک راهکار خوب برای این افراد است. لذا با افزایش مهارتها و یافتن کار بهتر می توانید در این عرصه موفق باشید.

پاورقی:
1. کاپلان و سادوک، خلاصه روانپزشکی (2015)، ترجمه رضاعی، ج2، ص 507.
2. کلینی، الكافی، تهران، انتشارات اسلامیه، ج‏8، ص 302.

http://www.askdin.com/showthread.php?t=46501&p=990073&viewfull=1#post990073