با کودکی که دست بزن دارد چگونه رفتار کنیم؟

پرسش
با سلام
پسرم یک ساله و دو ماهه است اما به شدت دست بزن داره. با پسر کوچولویی که همه رو کتک میزنه چگونه رفتار کنم؟ اصلا هم شرایط سنی رو در نظر نمی‌گیره. از مادر بزرگم تا بچه های یکی دو ساله بغل هر کی میره اول با لبخند اما بعد چپ و راست سیلی میزنه. من به عنوان یه مادر بی تجربه نمیدونم چه عکس العملی نشون بدم .... داد بزنم .. لبخند بزنم ...تذکری که اصلا متوجه نمیشه رو واسه دل خوشی اون کسی که داره کتک میخوره بگم؟ از گوشه كنايه اطرافيان اذيت مي شوم!


پاسخ
با سلام و عرض ادب و احترام

براي حل اين مشكل توجه به نكات زير ضرروي است.
1- اين امر براي بسياري از والدين اتفاق مي افتد خود را نبازيد ولي بايد با صبر حوصله و تحليل علت را ريشه يابي و درمان كنيد.
2- كودك شما متوجه تذكر، نصيحت و معناي خشم و تهديد شما نمي شود. ولي از رفتار پرخاشگرانه و خشم شما مي آموزد كه رفتارش درست است و طبيعي است.
3- با روش هاي انصراف توجه مانند قصه گويي، لالايي، نشان دادن پرندگان و... ذهن كودك را از رفتارهاي تهاجمي به امور خوشايند جلب كنيد.
4- مراقب رفتار خودتان با همسرتان و رفتار شما با فرزندتان باشيد. كودك آينه تمام نماي رفتارهاي ما در خانواده است و رفتارهاي معيوب او نمايش مشكلات ارتباطي همسران و والدين با اوست.
5- گاهي كودك براي جلب توجه و زماني به خاطر حسادت اين كار را نمي كند نيازهاي او را به طور متعادل ارضا كنيد و با رفتارهاي خود مثلا با كودك ديگر و... حسادت كودك را تحريك نكنيد.
6- مراقب باشيد كودك از اين شيوه براي رسيدن به همه خواسته هاي خود استفاده نكند. تسليم شدن در برابر كتك كاري او سبب تقويت رفتار مشكل دارش مي شود.
7- در قصه ها و نمايش هاي شما و اطرافيان نبايد از خشم و كتك كاري استفاده شود بايد رفتارهاي محبت آميز و نرم را در بازي ها و قصه ها و برنامه هاي كودك و بازي كودكان در مهدها برجسته كنيد. براي اين منظور از رفتارهاي خوب و اجتماعي اش عكس وفيلم بگيريد و با لبخند آن و نشان دادنش آنها را تقويت كنيد.
8- امر و نهي كردن هاي زياد و دستورها و سخت گيري ها كودك را عصبي و خشمگين مي كند و مي تواند زمينه ساز وسواس شود. اجازه دهيد وقت تا جايي كه به خود و ديگران آسيبي نمي رساند بازي و شادي كند و تكلف ها و محدوديت هاي اضافي را حذف كنيد. بسياري از مادران براي رعايت پاكي و نجسي و براي اين كه ديگران نگويند تميز نيست يا به دليل وسواس زندگي را براي كودك تلخ مي كنند. اين مادران چون خود آرامش ندارند رفتارها و داد و فريادهاي طبيعي كودك را مشكل تلقي مي كنند.
9- كودك نمي تواند صحبت كند گاهي درد، سوزش پا با ادرار، سوزش معده و مالش آن در اثر گرسنگي، ناكامي، كمرويي و احساس ناامني خود را با رفتار بيان مي كند ممكن است مثلا پوشك بچه سفت بسته شده باشد يا روش بغل گرفتن كودك درست نباشد و يا گرسنه و تشنه و كلافه باشد و حال و حوصله دست به دست شدن را ندارد، ولي اطرافيان مشغول گفتگوي خود هستند و به او توجه ندارند. مادر بايد بسيار دقت كند تا بتواند زبان بدن (رفتارها، نوع گريه ها، نوع نگاه، اثر هيجانات روي نگاه و چهره و...) كودكش را متوجه شود.
10- هيجانات مثبت (شادي و عشق) و منفي (غم، افسردگي، نفرت) مسري هستند يعني كودك در بسياري از موارد هيجان منفي را از ديگران مي گيرد.
11- روش هاي بالا را با صبر و حوصله و مشورت با خانم هاي باتجربه انجام دهيد اگر مشكل ادامه داشت به طور حضوري از روان شناس باليني كودك كمك بگيريد.
12- از صدقه، توسل، دعا و حرزهاي معتبر در مفاتيح غفلت نكنيد.

در پناه خداوند و ائمه سالم و موفق باشيد


منبع انجمن گفتگوي ديني، انجمن مشاوره، كارشناس حامي: 1396/7/20

 

http://www.askdin.com/showthread.php?t=55278&p=949168&viewfull=1#post949168