چطور ذهنم را پاک نگه دارم؟

پرسش: من ۱۴ ساله هستم و مدتی ست که از گناه توبه کرده و الان ۶۹ روز است که خودم را پاک نگه داشته ام. ولی گاهی به چیزهای بدی فکر می کنم و می دانم که این افکار برای یک دختر نوجوان خوب نیست. چطور خودسازی کرده و ذهنم را پاک نگه دارم؟ چه کتاب هایی برای خودسازی مناسب است؟

 

 

پاسخ: اینکه مدتی ست گناه را ترک کرده و تلاش می کنید که پاک بمانید بسیار عالی و قابل تحسین است و  نشانه می دهد که عزم و اراده ی جدی بر ترک گناه و بازگشت به سوی پروردگار دارید. قرآن به صراحت توبه پذیری خداوند را اطمینان داده.

 

«إِنَّمَا ﭐلتَّوْبَةُ عَلَى ﭐللَّهِ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ ﭐلسُّوءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ يَتُوبُونَ مِن قَرِيبٍ فَأُوْلَـٰئِکَ يَتُوبُ ﭐللَّهُ عَلَيْهِمْ وَکَانَ ﭐللَّهُ عَلِيماً حَکِيماً»؛ به درستی که خداي تعالي پذيرش توبه کساني را به عهده گرفته که از در ناداني اعمالي زشت انجام داده ، سپس بدون فاصله زياد توبه کنند ، و به سوي خدا برگردند ، اينهايند که خدا هم سويشان بر مي‏گردد و خدا دانايي فرزانه است. (۱)

 

این شروع خودسازی ست. در واقع خودسازی چیزی نیست جز مبارزه با نفسِ اماره ای که انسان را به سوی زشتی و پلیدی می خواند. انجام واجبات و ترک گناهان، چیزی ست که طبق بیان بزرگانِ‌ اخلاق و عرفان، انسان را به عالی ترین مقامات خواهد رساند. رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم در سفارشی به امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: «كُفَّ عَن مَحارِمِ اللّهِ تَكُن أورَعَ النّاسِ»؛ از حرام هاى خدا باز ايست، تا پارساترين مردم باشى. (۲)

 

برای پاک ماندن و دوری از گناه، بهترین راهکار، یاد خدا و توجه به حضور اوست. قرآن می فرماید: «إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَإِذَا هُمْ مُبْصِرُونَ»؛ در حقيقت كسانى كه [از خدا] پروا دارند چون وسوسه‏ اى از جانب شيطان به ايشان رسد [خدا را] به ياد آورند و به ناگاه بينا شوند. (۳)

 

توجه بفرمایید که که شیطان فقط در حد وسوسه ودعوت به گناه می تواند بر ما تسلط داشته باشد و بیش از این توانی ندارد. مهم اینست که ما یک هدف و مقصدی در جلوی خودمان حس کنیم و متوجه باشیم که با وجود موانع و مشکلات باید به این هدف برسیم.

 

 

کتاب های زیادی در مورد خودسازی و تزکیه نفس به زبان ساده و روان نوشته شده که قابل استفاده برای عموم هم هست. برای مثال کتاب های:

 

«خودسازى يا تزكيه نفس»، نوشته ی آیه الله ابراهيم امينى؛

 

«اخلاق الهی» از استاد اخلاق مرحوم آیه الله مجتبی تهرانی؛

 

کتابهای «به سوی خودسازی» و «به سوی او» (کتاب به سوی تو، با نام مشکات هم منتشر شده است) نوشته آیه الله مصباح. 

 

همچنین می توانید کتاب های «گناهان کبیره» از شهید دستغیب؛ و «گناه شناسی» از حجه الاسلام قرائتی را مطالعه کنید که بسیار مفید است.

 

پی نوشت:
۱. سوره نساء، ۱۷
۲. محمدی ری شهری، محمد؛ میزان الحکمه؛ مترجم شیخی، حمیدرضا؛ انتشارات دارالحدیث، قم ۱۳۸۹؛ ج ۱۳؛ ص ۱۲۶
۳.
سوره اعراف، .۲۰۱.

http://askdin.com/comment/1036166#comment-1036166