سؤال:
مدت ۹ ماه است که با آقایی برای ازدواج آشنا شدم، خونواده ها در جریان هستند و اشتراکات زیادی داریم. طرف مقابلم خیلی اهل مطالعه است و دوست دارد تا مدت ها سر یک موضوع با هم حرف بزنیم و بحث کنیم ولی من از حرف ها و مباحثی که بیان می کند هم اطلاعی ندارم و هم نمی توانم بحث کنم! در قبال این مسائل باید چکار کنم؟
پاسخ:
مطمئنا شما خوب ميدانيد كه ازدواج بزرگترين و مهمترين حادثه زندگي انسان است و موفقيت يا شكست در آن سرنوشت ساز خواهد بود. ازدواج و زندگي مشترك وقتي ثمر بخش، سودمند و ماندگار است كه عقربه روحيهها، غرايز و طرز تفكر دو طرف، همسو و نزديك باشد. در غير اين صورت، ريسمان وحدت و يگانگي به ضعف و سستي ميگرايد و سرانجام گسسته ميشود.
نکته مهم دیگر اینکه آنچه در ازدواج بسیار مهم است، پي بردن به شناخت واقعي همسر و نوع شخصيت و تفكرات وي، تابع متغيرهاي گوناگوني است و نميتوان به سهولت و با يك نگاه و يا صحبت معمولي، به اين مهم دست يافت. بايد بدانيد شناخت واقعي طرفمقابل به هيچ وجه با گفتگوي دو نفره، سؤال و جواب كليشهاي و يا چندبار نشست و برخاست و رفت و آمد خانوادگي و يا تحقيق از چند نفر مشخص نميشود. برخي افراد تبحر زيادي در ظاهرسازي دارند و بهراحتي ميتوانند با حرّافي و چربزباني، دروغگويي و... حقيقت را پنهان كنند و يا حقيقت را جور ديگري جلوه دهند و نهايتاً به مقصودشان برسند؛ به همين خاطر، گاهي برخي شناختها تنها از طريق اجراي آزمونهاي روانشناختي و نيز تحقيق از افراد آگاه به دست ميآيد. ميتوانيد براي آگاهي از شخصيت خود و طرفمقابل، بعد از آشنايي اوليه در جلسات خواستگاري به اتفاق او و با اطلاع خانوادهها به مراكز مشاورهاي و خدمات روانشناختي معتبر مراجعه كنيد و با كمك گرفتن از مشاوران ازدواج و روانشناسان با تجربه و اجراي تستهاي مختلف شخصيت، از خصوصيات شخصيتي هم و نيز از ميزان تناسب خود با طرفمقابلتان، اطلاع حاصل فرماييد.
معمولاً سه روش براي شناخت همسر و تشخيص ملاكها و معيارهاي ازدواج وجود دارد كه عبارتنداز:
الف) تحقيق از افراد آگاه = 50 ٪
ب) آزمونهاي روانشناختي = 30 ٪
ج) گفت و گوهاي دختر و پسر در جلسات خواستگاري = 20 ٪
همان طور كه ميبينيد بيشترين سهم شناخت را تحقيق از افراد آگاه به خود اختصاص داده است. تحقيق، پرس و جو و بررسي ويژگيهاي فكري، اخلاقي، شخصيتي و رفتاري و جايگاه، موقعيت و شرايط خانوادگي فرد مورد نظر از اهميت ويژهاي برخوردار است و شما را در تصميمگيري نهايي كمك خواهد نمود؛ بنابراين آنچه شما باگفتگوي دونفره در صدد شناخت طرفمقابل هستيد، عملاً مخدوش خواهد شد.
اما در مورد دغدغة شما در خصوص اینکه ایشان صحبت در باب برخی از مسائل را دوست دارند باید عرض نماییم این مسئله که ممکن است شما ایشان را در برخی از مسائل همراهی نکنید کاملا طبیعی است و اصلا لازم نیست در بسیاری از موارد علمیت داشته باشید و یا مطالعه کنید بلکه همین قدر که با او تا حدودی همدلی کنید و نشان دهید که به حرف هایش اهمیت می دهید و ارزش قائل هستید کافی است. ضمن اینکه برخی از مردها زن را با یک سیاست دان یا یک دانشمند اشتباه می گیرند و تصور می کنند باید او نیز مانند خودشان در بسیاری از مسائل اظهار نظر نماید، در حالی که اینگونه نیست و بسیاری از زن ها این خصلت مباحثه و یا روحیه جدل را ندارند. بنابراین در موارد بعدی لازم است او را متوجه سازید که در همه مباحث تخصص ندارید و بهتر است با دیگرانی شبیه به خودش بیشتر وارد صحبت های علمی و تخصصی و یا مثلا سیاسی شود و اگر هم در مواردی تمایل داشت با شما بیشتر صحبت نماید فقط کافی است با او همدلی کنید و فعالانه به حرف هایش گوش دهید تا حس بدی به او دست ندهد ولی در کل تا عقد رسمی نکرده اید نامحرم هستید و به نظر می رسد تعهدی در قبال این مسائل ندارید.