پرسش:
خیلی هوس می کنم چیزهای مختلفی را بخورم، آیا راه حلی هست برای رهایی از این همه اشتها؟
پاسخ:
برای مبارزه با این امر به این نکات توجه بفرمایید
الف: باید به مرور و کم کم، قطع این علاقه صورت بگیرد، و یک دفعه همه را قطع ننمایید، تا از جهت روحی و روانی دچار فشار نگردید.
ب: همیشه به خود تلقین کنید که من باید با این امر مبارزه کنم و حتما هم باید موفق شوم و در صورت موفقیت خود را تشویق نمایید و در صورت عدم موفقیت خود را جریمه نمایید.
ج: لذت روی آوردن به این نوع امور، چند لحظه است. اگر بتوانید در آن چند لحظه، با تغییر مکان دادن و خود را به کاری مشغول کردن، حواس خود را نسبت به آن امور منصرف نمایید، می توانید در این امر موفق شوید.
د: دقت کنید که توجه نمودن بیش از حد به این خواسته ها، باعث می گردد انسان به پرخوری روی بیاورد و پرخوری به جهت آسیب هایی که دارد، در بیانات دینی مذمت شده است.
در این جا، به برخی از تأثیرات منفی معنوی و جسمی پرخوری با توجه به احادیث بیان می شود:
1. حضرت امام علی (علیه السلام) در حدیثی می فرماید:«كَثْرَةُ الْأَكْلِ وَ النَّوْمِ يُفْسِدَانِ النَّفْسَ وَ يَجْلِبَانِ الْمَضَرَّة (1) پرخورى، و زیاده روى در خواب وجود انسان را فاسد مى کنند، و کشاننده ضرر و زیان به سوى آدمى هستند»
2. پرخوری موجب سنگدلی و هیجان شهوت می شود: در روایتی از حضرت امام صادق (علیه السلام) می خوانیم: «َ لَيْسَ شَيْءٌ أَضَرَّ لِقَلْبِ الْمُؤْمِنِ مِنْ كَثْرَةِ الْأَكْلِ وَ هِيَ مُورِثَةٌ شَيْئَيْنِ قَسْوَةَ الْقَلْبِ وَ هَيَجَانَ الشَّهْوَة (2)
چیزى براى قلب مؤمن زیانبارتر از پرخورى نیست، پرخورى موجب دو چیز است: سنگدلى، هیجان شهوت»
3. سبب کسالت و بی حوصلگی در عبادت می شود: از حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل است: «إِيَّاكُمْ وَ الْبِطْنَةَ فَإِنَّهَا مَفْسَدَة لِلْبَدَنِ وَ مَوْرَثَةٌ لِلسَّقَمِ وَ مَكْسَلَةٌ عَنِ الْعِبَادَة (3) از پرخورى حذر کنید، همانا فاسد کننده بدن، و بیمارى به ارث می گذارد، و موجب کسالت در عبادت است».
خلاصه این که، پُرخوری از منظر احادیث، به شدت نکوهیده است. پُرخوری از سلامت می کاهد، و زمینه را برای انواع بیماری های جسمی و روحی فراهم می سازد. پُرخوری، جوهر نفس را تباه می کند، به نیروی تقوا (پرهیزگاری) و ورع (خویشتن داری) ضربه می زند، حجاب تیزهوشی است و دل را سخت و تاریک می سازد.
پی نوشتها:
1. محدث نوری، مستدرک الوسائل، مؤسسه آل البیت، قم، 1408 ق، ج5، ص 119.
2. مجلسی، محمد باقر،بحارالانوار، مؤسسة الوفاء بیروت، لبنان، 1404 ق، ج 63، ص 337.
5. همان ج 59، ص 266.
http://askdin.com/comment/1032029#comment-1032029