پرسش:
دختری 25 ساله هستم که دوست دارم ازدواج کنم، اما در یکسال گذشته هیچ خواستگاری نداشته ام؛ البته قبلاً خواستگارانی داشتم که اکثراً موجه و باب میلم نبودن و به خواست خودم و یا خانواده انم ردشان کرده ام.
دعاهای زیادی واسه ایجاد شرایط ازدواج کرده ام، حتی دادم دعا هم واسم نوشتن، ولی هنوز شرایط ازدواج فراهم نشده! می دونم همه چیز به دست خداست، ولی نمی دونم چرا خدا شرایط ازدواج منو فراهم نمی کنه؟
در کل خیلی خستم و تنهام نمی دونم چکنم؟
به پسری علاقه دارم ولی اصلا نمی دونم نظر ایشون راجع به من چیه، می ترسم مستقیم یا غیرمستقیم مطرح بشه و ایشون به من علاقمند نباشند و حسابی نابود بشم.
میشه منو راهنمایی کنید؟
پاسخ:
در ابتدا احساسات تلخ و ناخوشایند شما را از این جریان کاملاً درک می کنیم. اگر امروز از تعداد خواستگاران تان کاسته شده و یا فعلاً خواستگاری ندارید و از مشکل بی شوهری رنج می برید، تنها مختص شما نیست؛ دختران آماده به ازدواج زیادی هستند که مشکل شما را دارند.
«از شما حرکت از خدا برکت»
باید توجه داشت که دعا و توسل برای ازدواج و رفع موانع آن و نیز برای جذب خواستگار تنها بخشی از کار است و بخش عمدۀ کار به تلاش و کوشش خود افراد بستگی دارد. این سخن ما مبنای قرآنی دارد؛ چرا که در این دنیا امور زندگانی بر اساس اسباب و مسببات طراحی شده است.
عالَم دارای نظام منطقی علت و معلول است و تا زمانی که علل کافی برای تحقق یک موضوع رخ ندهد آن پدیده محقق نخواهد شد و ما نیز به عنوان بندگان ضعیف الهی نباید از خداوند متعال و حضرات معصومین(علیهم السلام) توقع معجزه و انجام خرق عادت در برآورده شدن حاجات دنیوی و رفع مشکلات مان داشته باشیم و هیچ تلاشی برای فراهم شدن اسباب نداشته باشیم.
امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «أَبَى اللَّهُ أَنْ يُجْرِيَ الْأَشْيَاءَ إِلَّا بِالْأَسْبَاب» (1)؛ «خداوند متعال از این که امور را از مجاری غیر عادی تدبیر فرماید، إبا دارد»؛ پس هرگز نباید انتظار بیش از حد از خداوند متعال داشت که حاجات دنیوی و رفع مشکلات تان خارج از قانون طبیعت و نظام علت و معلولی رفع شود و یا فقط از خداوند جاجت بخواهید و هیچ تلاشی برای تحقق آن نداشته باشیم.
خداوند متعال بسیاری از کارها را به خود انسان ها واگذار کرده است و دوست دارد که آنها به دست خویش و با سعی و تلاش خود مشکلات و موانع را از پیش روی خود بردارند و به موفقیت برسند. چنانکه در قرآن کریم آمده است «وَأَن لَّیْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى» (2)؛ «و اینکه برای انسان بهرهای جز سعی و کوشش او نیست».
پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) نیز می فرمایند: «اِنَّ اللّهَ تَعالیُ كُتِبَ عَلَيْكُمُ السَّعْيُ فَاسْعَوْا» (3)؛ «خداوند متعال سعی و کوشش کردن را بر شما واجب کرده است، پس بکوشید». البته در کنار تلاش و کوشش شبانه روزی باید به خداوند نیز توکل کنیم و از او نیز درخواست کنیم و دعا نماییم؛ چرا که او مسبب الاسباب است و همه هستی تحت اراده و فرمان اوست تا اراده خداوند نباشد هیچ کاری به سرانجام نخواهد رسید.
با این اوصاف، هیچ ایرادی ندارد که دختر و پسر برای فراهم شدن زمینه ازدواج شان تلاش کنند و به سپردن به افراد مطمئن و مؤثق و نیز ثبت نام در مؤسسات همسریابی که دارای مجوز و معتبر هستند زمینۀ ازدواج خویش را به دست خود فراهم آورند.
البته خواستگاری مستقیم دختر از پسر امر مطلوبی نیست و با کرامت ذاتی دختران سازگاری ندارد، اما غیرمستقیم هیچ ایرادی ندارد و منافاتی هم با دعا و درخواست از خدا ندارد. می توانید در کنار دعا و نیایش به فعالیت های فعالانه خود برای جلب خواستگار نیز متناسب با وقت و فرصت خود روی بیاورید.
به قول معروف:
«از شما حرکت از خدا برکت»
علل تأخیر ازدواج دختران و نداشتن خواستگار
معمولاً، علل تأخیر ازدواج دختران و نداشتن خواستگار یک از موارد زیر است:
- نازیبایی ظاهری
- فقر و نداری خانواده
- کم سوادی و طبقه پایین فرهنگی
- موقعیت و منزلت پایین خانواده در جامعه و احیاناً بی اعتباری و بد نامی پدر یا مادر یا برادر و خواهر و...
- از دست دادن فرصت های مناسب، به علل های مختلف همچون: ادامه تحصیل، ترس از شکست در ازدواج، دست و پا گیر بودن ازدواج و ترس از محدود شدن آزادی، سخت گیری والدین در امر موافقت با ازدواج، وجود دختران قبلی در خانواده، آماده نبودن خانواده، آداب و رسوم سنگین و دست و پا گیر ازدواج، داشتن معیارهای غیر واقعی و کمال گرایانه و...
- ناشناخته بودن دختران(4)
در بسیاری از موارد، توجه به عوامل احتمالی که باعث پیدایش مشکل می گردد و تلاش در رفع آنها کارگشا خواهد بود. طبیعتاً برخی از عوامل ممکن است در اختیار شما نباشد و شما در پیدایش آنها نقشی نداشته باشید و یا خیلی در تغییر آنها نتوانید کاری انجام دهید. عواملی مثل موقعیت اجتماعی و اقتصادی خانواده تان و یا وضع ظاهری و جسمانی خودتان، اما برخی از عوامل تا حدود زیادی در اختیار خودتان است و شما میتوانید با اراده و اختیار خود آنها را تغییر دهید و یا به تقویت بُعد مثبت آنها بپردازید تا به تدریج زمینۀ ازدواج تان را فراهم گردانید.
صفات و خصوصیات اخلاقی، مهارت افزایی در زمینه های مختلف، تقویت روابط اجتماعی از جمله عواملی است که اگر در کنار دعا و توسل به آنها نیز توجه کنید، می توانید شرایط را طوری بچینید که زمینۀ جذب خواستگاران و ازدواج تان فراهم گردد.
طبیعتاً دختری که به ویژگی ها و خصوصیات خوب اخلاقی آراسته باشد و در زمینه های مختلف مهارت و دانش داشته باشد و به قول معروف: «از هر انگشتش هنری می بارد»، در ارتباط با همجنسان روابط عمومی بالایی دارد، از عبوسی و گرفتگی چهره پرهیز می کند، با رعایت عفاف و حجاب در اجتماع ظاهر می شود، خواستگاران زیادی دارد و افراد تمایل دارند که با این چنین دختری ازدواج کنند.
همچنین هیچ ایرادی ندارد که به افراد موثق و مورد اطمینان از دوستان و آشنایان در محل تحصیل، محل کار و محل زندگی تان بسپارید که اگر پسر خوب و مجردی را سراغ دارند که با شما همخوانی و تناسب دارد به صورت غیرمستقیم به خانواده شما معرفی کنند تا زمینه خواستگاری و ازدواج به وجود آید. حتی اگر به پسری علاقه مند می باشید، می توانید با این شیوه و به صورت غیرمستقیم او را به ازدواج با خود فرا بخوانید.
در این شرایط راهی غیر از این وجود ندارد که خودتان را توسط معرِّف و واسطه ای امین به طرف مقابل تان بشناسانید؛ به نظر می رسد تا زمانی که کسی شما را به طرف مقابل معرفی نکند، او شما را نخواهد شناخت و از احساس شما باخبر نخواهد شد، به شما علاقه مند نخواهد شد و احیاناً از شما خواستگاری نخواهد کرد، پس سعی کنید واسطه ای امین پیدا کنید تا مشکل را حل کند.
به هر حال، توصیه می شود در کنار دعا و توسل به درگاه الهی برای همسریابی و جذب خواستگار به جای اینکه منفعل باشید تا کسی بیاید و شما را بیابد، با راهکارهایی که خدمت تان عرض شد سعی کنید بر تلاش های فعالانه خود در جهت انتخاب همسر مناسب و خوب بیفزایید.
این را هم بدانید، در سن و سالی که شما قرار دارید و با موقعیتی که از لحاظ تحصیلی، شغلی و ظاهری دارید؛ برای ازدواج شما دیر نیست و طبیعتاً خواستگاران بسیاری خواهید داشت؛ بنابراین هیچ جای نگرانی نیست و شما در آینده ای نزدیک ازدواج خواهید نمود. نباید در این خصوص عجله نمایید و یا از جور نشدن جریان ازدواج تان دچار ترس، هراس و استرس پیدا کنید و احسااست ناخوشایند را در وجودتان پرورش دهید.
باتوجه به افزایش سن ازدواج در جامعه دختری در سن شما اصلاً وقت ازدواجش دیر نشده است؛ چون بسیاری از دختران و پسران ترجیح می دهند در سنین بالاتر ازدواج کنند.
این نکته را قبول داریم که برخی خانواده های ناآگاه نگاه تک بُعدی به ازدواج دارند و به مقولۀ زیبایی ظاهری، پول و ثروت و یا شأن و منزلت اجتماعی خانوادۀ دختر نگاه ویژه ای دارند و شاید اصلاً به سایر معیارها و ملاک های ازدواج و رعایت تناسب در آن توجهی نکنند و یا به ارزشهای معنوی و باطنی دختر توجهی نکنند، اما اگر ازدواجی هم صورت بگیرد الزاماً به معنای خوشبختی و شادکامی زوجین نیست؛ چه بسا اگر در زندگی این افراد دقت کنید میزان رضایتمندی زناشویی آنان به شدت پایین باشد و اختلافات گسترده ای در میانشان باشد.
به قول معروف:
«جوجه را باید آخر پاییز شمرد!»
بنابراین اگر چنین دخترانی خواستگاران زیادی دارند و یا به راحتی ازدواج می کنند و در ظاهر شاد و خرسند می باشد را نباید با برخی دختران با کمالات زیاد که به خاطر برخی کج فهمی ها و تنگ نظری ها خواستگاری ندارند و از ازدواج محروم شده اند؛ با هم مقایسه کرد و دچار سوءبرداشت شد.
هنوز که هنوز هست در منظر بسیاری از خانواده های اصیل و متدین، کمالات باطنی و معنوی دختر یک ارزش به حساب می آید و خیلی از خانواده ها دوست دارند با چنین دختری وصلت کنند.
معرفی منابع برای مطالعۀ بیشتر:
- اکبری، محمود، بخت گشایی دختران، قم: فتیان، 1396.
- پناهی، علی احمد، همسرگزینی چرا و چگونه، قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، 1391.
- حاجی شمسایی، نادر، جذب خواستگار برای دختران ایرانی، مشهد: نی نگار، 1396.
- حسینی (بیرجندی)، سیدمهدی، اصول و فنون همسریابی دختران، تهران: آوای نور، 1397.
- خوشابی، شهریار، مقدمه ای بر جذب بهترین خواستگاران، مشهد: بدخشان، 1390.
- سهرابی، حسن، اگر خواستگار نیاید...، اصفهان: حدیث راه عشق، 1393.
- گرینوالد، ریچل، شوهریابی پس از 30 سالگی، ترجمۀ مهراوه فیروز، تهران: البرز، 1396.
پی نوشت ها:
- کلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق، کافی، قم: دارالحدیث، 1429ق، ج1، ص488.
- نجم(53)، آیه 39.
- ابوالقاسم، پاینده، نهج الفصاحۀ (مجموعه کلمات قصار حضرت رسول صلی الله علیه و آله)، تهران: دنیاى دانش، 1363، ص298.
- ر.ک: دوسری، عبدالله، دختران را دریابید: بررسی عوامل تاخیر در ازدواج دختران جوان در جوامع نوین، ترجمۀ عبدالعزیز صفرزهی، زاهدان: ندوی، 1396؛ رهبر، زینب، همسان همسری و تاخیر در ازدواج دختران، تهران: شاپرک سرخ، 1395.
- http://www.askdin.com/showthread.php?t=46077&p=1016057&viewfull=1#post10...