پرسش:
پسر هجده ساله و مبتلا به خودارضایی هستم که الآن در حال ترک خودارضایی هستم، رابطه ام با خدا قوی شده و نماز می خوانم. انرژی زیادی دارم و هر روز ورزش سنگین می کنم؛ اما با این حال نیاز جنسی شدیدی را در خود حِس می کنم و این نیاز اخیراً با ترک خودارضایی تشدید شده است. هرگز نمی خواهم با رابطۀ نامشروع این نیاز را رفع کنم. به نظرتان می توانم برای رفع نیاز جنسی ازدواج موقت کنم؟
پاسخ:
اقدام و عمل رمز پیروزی است!
اگر شما به خودارضایی اعتیاد پیدا کرده اید و الآن با اراده و اختیار خود در حال ترک آن هستید و به موفقیت های چشمگیری در این خصوص رسیده اید و مدتی آن را ترک نموده اید؛ در این فرض موفقیت شما را در ترک خودارضایی صمیمانه به شما تبریک می گوییم و اقدام هوشمندانه شما را می ستاییم؛ چراکه خیلی از مبتلایان چنین قدرت و اراده ای را ندارند که با این پدیدۀ شوم مقابله کنند و آن را ترک نمایند. حتی اگر باز پای تان بلغزد، دچار لغزش گردید و مجدداً آلوده گردید این مقدار لغزش های غیراختیاری در فرایند ترک خودارضایی طبیعی است. هرگز نباید ناامید شوید؛ بلکه باید از همۀ ظرفیت خویش برای موفقیت در ترک خودارضایی استفاده کنید تا به ترک کامل برسید و بتوانید آسیب ها و عوارض ناخوشایند خودارضایی را از بین ببرید و خویشتن را از آسیب های احتمالی در آینده مصمون و محفوظ دارید.
ازدواج موقت آری یا نه؟
اگرچه ازدواج موقت و صیغه کردن، یکی از راه های تعدیل غریزۀ جنسی و رهایی از گناه است، اما این را بدانید که ازدواج موقت علی رغم توصیه و سفارش دین مبین اسلام و مزیت های فراوان آن، دارای پیامدهای منفی و آسیب هایی هم خصوصاً برای افراد مجرد می باشد که شایسته است از دید ژرف اندیشانی مثل شما مخفی نماند.
به خاطر عدم پذیرش این موضوع در عرف جامعه و آسیب های فراوانی که امروزه در ازدواج موقت وجود دارد ما در مقام مشاوری دلسوز، ازدواج موقت را در این وضعیت فعلی به صلاح تان نمی دانیم و معتقدیم که خویشتنداری جنسی و عفت ورزی به مراتب آسان تر از روی آوردن به ازدواج موقت است؛ چرا که تجربه نشان داده است که ازدواج موقت در بسیاری از موارد باعث تشدید غیر قابل کنترل نیاز جنسی می گردد. تا قبل از تجربه روابط جنسی، کنترل غریزۀ جنسی به مراتب سهل تر از بعد تجربه روابط می باشد. این نکته مهمی است که در صورت عدم توجه به آن، فرد را خواسته یا ناخواسته وارد گرداب مهار نشدنی و غیر قابل کنترل غرایز می نماید.
به عنوان مثال، یک رابطه کوتاه یک ساعته، روزها یا ماه های متوالی فرد را درگیر پیدا کردن مورد جدید برای ازدواج موقت می نماید و او را از پیگیری بسیاری از کارهای مهم تر و ضروری زندگی باز می دارد و انرژی مادی و معنوی اش را به هدر می دهد. شاید اگر وی ازدواج موقت را تجربه نکرده بود و لذتش رو نچشیده بود، راحت تر می توانست نیاز جنسی اش را تا قبل از فراهم شدن ازدواج دائم کنترل کند، اما بعد از چشیدن لذت آن، طبیعتاً شرایط سخت تر و دردناک تر خواهد شد و عطش جنسی وی بیشتر خواهد شد.
چاره چیست؟
از آنجا که شما مجرد هستید، هنوز به سن ازدواج نرسیده اید و به دلایلی اسباب ازدواج تان فراهم نشده است؛ از این روی خویشتنداری همه جانبه و خودمهارگری، کنترل و مدیریت غیریزۀ جنسی در شرایطی که اسباب ازدواج دائم فراهم نباشد از ازدواج موقت کم حاشیه تر است؛ چه بسا خویشتنداری همه جانبه از بسیاری جهات از ازدواج موقت برای شما سهل تر و کم آسیب تر هم باشد.
خویشتنداری جنسی و خودمهارگری = کنترل غریزۀ جنسی
باید توجه داشت کنترل و مدیریت غریزۀ جنسی به صورتی که منطبق با فطرت انسانی باشد، امری ممکن و شدنی است. البته آنهایی که از مبانی اخلاقی و معنوی محکم و قویی برخوردارند و نیز از محرِّک های جنسی دوری می کنند و بی جهت باعث فزون یابی تمایلات جنسی شان نمی گردند، به خوبی می توانند از پیامدهای منفی آن مصون باشند و غریزۀ جنسی خود را در همه حال و به خوبی کنترل کنند و آسیبی از این ناحیه نبینند.
باور ما این است که شما به خوبی می توانید با پرهیز از محرِّک های جنسی، ایجاد مشغولیت های اختیاری، انجام ورزش و فعالیت های بدنی به تخلیۀ انرژی های منفی غریزۀ جنسی تان کمک کنید و این انرژی را در مسیر درست هدایت کنید و در امور مثبت هزینه کنید تا این دوران به سلامت بگذرد.
اگر شما از راهکارهای مختلفی که برای کنترل و مدیریت غریزۀ جنسی وجود دارد استفاده کنید تا حدود زیادی از عطش و حرارت جنسی شما کاسته خواهد شد و تنش های ناشی از آن در شما از بین خواهد رفت.
کنترل صحیح تمایلات جنسی باعث می شود که تنش ایجاد شده در بدن تان به درستی مهار گردد و منجر به کاهش اضطراب فزاینده و مشکلات دیگر شود.
یادتان باشد مردان بزرگ و تحول آفرین قادرند مشکلات پیش روی خویش را هموار کنند. در قاموس آنها «نمی شود»، «نمی توانم» و «ناممکن» معنایی ندارد. شما نیز از اراده و اختیار الهی برخوردارید و می توانید به جنگ مشکلات زندگی بروید و آنها را قلع و قمع کنید. هرگز نباید به خودتان تلقین منفی کنید و با خودتلقینی منفی خودتان را روز به روز ناتوان و ضعیف تر نشان دهید.
اساساً قدرت اراده شما با رویارویی با غریزۀ جنسی تقویت خواهد شد و این مسئله نوعی تمرین عملی برای تقویت اراده تان خواهد بود. اگر شما نتوانید در این برهه از زمان با استفاده از راهکارهای مختلفی که برای کنترل و مدیریت غریزۀ جنسی وجود دارد، خودتان را از آلودگی به گناه حفظ کنید، هیچ معلوم نیست که در آینده بتوانید از پس مسئولیت های زندگی بر بیایید و آن را به خوبی انجام دهید، پس امیدوارتر از گذشته برای مقابله با تبعات منفی غریزۀ جنسی تلاش کنید تا با تلاش شما، نیروهای غیبی نیز به کمک تان بشتابد و بتوانید با همت و اراده خودتان غریزۀ جنسی را به خوبی کنترل و مدیریت کنید.
سرکوب غریزۀ جنسی یا کنترل صحیح غریزۀ جنسی!
یادتان باشد ما هیچگاه در صدد سرکوب غریزۀ جنسی و حذف تمایلات جنسی از زندگی مان نیستیم و نخواهیم بود، بلکه همان طور که پیش تر گفتیم در صدد مدیریت، کنترل و هدایت صحیح این نیروی نیرومند و قوی هستیم و می خواهیم با اتخاذ برخی تدابیر و راهکارهایی آن را کنترل و تعدیل کنیم و طغیان و زیادی خواهی های غریزۀ جنسی را مهار کنیم و به سمت امور مثبت هدایت نماییم؛ یعنی با والایش انرژی های جنسی و بردن آن به سمت فعالیت های هنری، فکری، ورزشی، علمی، اجتماعی و معنوی منشأ اثر گردیم.
به این فرایند در روانشناسی والایش(تصعید) گفته می شود که یکی از مکانیسم های دفاعی پُر کاربرد است.
کنترل صحیح غریزۀ جنسی و تمایلات جنسی باعث می شود که تنش ایجاد شده در بدن به درستی مهار گردد و منجر به کاهش اضطراب شود که در نتیجۀ آن عواقب و مشکلات سرکوب غریزۀ جنسی را یا اصلاً به دنبال نخواهد داشت و یا به آن شدت نخواهد بود.
ازدواج موقت؛ بهترین جایگرین موقت
اسلام ناب که تفکرات شیعی از آن برگرفته شده است، دین واقع گراست و آموزه هایش منطبق با تکوین و واقعیت جهان و انسان طراحی شده است؛ بر این اساس، نگرشی واقع بینانه و حکیمانه به نیاز جنسی انسان ها و کیفیت و چگونگی ارضای آن دارد.
اسلام، نه مانند مسیحیت تحریف شده، رهبانیت را توصیه مى کند و نه مانند غرب عصیانگر، آزادی جنسی بی حد و مرز را به رسمیت مى شناسد؛ اسلام دین حنیف و حقیقت گراست و ازدواج را بدون هر پیرایه خرافی و ناسودمند، توصیه مى کند. از آن جا که شرایط انسانی، شرایطی متغیر و متکثر و پویاست و نمی توان یک وضعیت خاص (مهیا بودن شرایط ازدواج دائم و تشکیل خانواده) را همواره و در همه حال توصیه کرد، بنای اولیه اسلام بر توصیه و ترغیب به ازدواج دائم و تسهیل شرایط چنین ازدواجی است، امّا از شرایط خاص و اضطراری نیز غافل نمانده است.
در وضعیتی که به هر علت موجه، ازدواج دائم برای زن یا مرد ممکن نیست، طرح ازدواج موقت و دوستی های کوتاه مدت مشروع، مطرح مى شود. اینکه ازدواج موقت را به دوستی کوتاه مدت، تعبیر مى کنیم، به سبب این است که از نگاه اسلام اساساً حقیقت و ماهیت ازدواج، دوستی و مودت است، امّا یک دوستی بی ضابطه و نامقید نیست؛ دوستی مشروع بر اساس احترام، اخلاق، حقوق متقابل و نگاه انسانی است.
مکتب جاودان و انسان ساز اسلام با توجه به واقعیات که عملاً افرادی یافت می شوند که امکان ازدواج دائم برای آنها فراهم نمی شود، برای جهت دادن به تمایلات و پرهیز از پیامدهای نامطلوب، در کنار ازدواج دایم، ازدواج موقت را مطرح کرده تا نیازهای انسان به صورتی مشروع و بر اساس قانون و موازین شرعی و در یک چارچوب مشخص و ضابطه مند برآورده شود، اما همان طور که عرض شد بدیهی است که دین اسلام در گام نخست، جوانان را به ازدواج دائم در اولین فرصت ممکن، تشویق مى کند و ازدواج موقت را نیز تنها برای مواردی که موانع واقعی در راه ازدواج دائم وجود دارد، پیش بینی کرده است.
در واقع، ازدواج موقت یکی از قوانین کلی و عمومی الهی است که برای پاسخ گویی صحیح به یکی از غرایز طبیعی انسان از طرف دین مقدس اسلام پذیرفته شده است.
ازدواج موقت، در اصل یک راه موقتِ مشروع صِرفاً برای کسانی که در ارضای نیازهای غریزی خود در فشار هستند و امکان ازدواج دائم نیز برای شان فراهم نیست و نیز بر اساس اهداف واقع بینانه و مصالح واقعی افراد تشریح شده است. البته باید توجه داشت ازدواج موقت با همه مزایا و محسناتی که دارد در حکم دارو و مُسکّن می باشد که اگر به جا و به اندازه مورد استفاده قرار گیرد، طبیعتاً منشأ خیرات و اثرات مثبت خواهد بود، ولی اگر نابه جا و بی ضابطه استفاده شود، طبیعتاً همانند همه داروهای دیگر و حتی مواد خوراکی و غذایی اثرات سوء و ناخوشایندی هم در بر خواهد داشت.
البته اگر آسیب ها و عواقبی برای ازدواج موقت مطرح می شود، در حقیقت بسیاری از این آسیب ها متوجه خود ازدواج موقت نیست، بلکه به خاطر جو نامساعد جامعه و عدم پذیرش این مسئله در عرف و همچنین عدم دقت و یا عدم پایبندی به احکام ازدواج موقت و یا عدم مراقبت از پیدایش مشکلات احتمالی و نیز استفاده نابه جا و غیرضروری از ازدواج موقت ایجاد می شود و مستقیماً ربطی به خود ازدواج موقت ندارد تا اشکال شود که چرا با وجود این همه آسیب، ازدواج موقت در شرع مقدس جایز شمرده شده است.
چه زیبا گفته ابوسعید ابوالخیر:
اسلام به ذات خود ندارد عیبی *** هرعیب که هست از مسلمانی ماست
فلسفۀ تشریح ازدواج موقت
اساساً ازدواج موقت برای همگان با هر شرایطی تشریح نشده است، بلکه بیشتر برای دو دسته زیر است:
1. عزب ها و کسانی که در سن ازدواج قرار دارند و اصلاً ازدواج نکرده اند و امکان ازدواج دائم نیز برای آنها به دلایلی فراهم نیست و حفظ گوهر پاکی برای فرد سخت گردد، به گونه ای که علیرغم تمهید مقدمات و رعایت اصول اخلاقی و احکام فقهی همچنان از تیررس شیطان در امان نباشد و از تهدید نفس اماره و آلودگی به گناه مصون نباشد.
2. کسانی که همسر دارند، امّا بیش از چهار ماه در مسافرت به سر می برند و از همسرشان دور هستند و نیاز جنسی شدیدی در خود احساس می کنند به طوری که خوف گناه وجود دارد، یا همسرشان بیمار بوده و به هر دلیلی قابل استمتاع و بهره وری جنسی نیستند و یا به خاطر شدت بیماری از رابطۀ زناشویی منع شده اند و یا اصلاً طلاق داده شده و یا فوت کرده اند.
بنابراین برای مردان متأهل و همسردارانی که مانعی برای ارضای نیاز جنسی با همسرشان وجود ندارد، ازدواج موقّت ممنوع است و شایسته نیست آنها در فکر ازدواج موقت باشند و به این کار مبادرت ورزند.
همچنین برای مجردانی که امکان ازدواج دائم و لو با همت و تلاش شبانه روزی میسر می باشد و نیز امکان کنترل غریزۀ جنسی و مدیریت صحیح آن وجود دارد، به خاطر پیشگیری از آسیب های احتمالی روی آوردن به ازدواج موقت منطقی نیست.
ازدواج دائم؛ بهترین گزینه
اگر وضعیت جسمی و روان شناختی فرد و ساز و کارهای معمول در جامعه، فرصت چنین بهره مندی ای را در اختیار فرد بگذارد، یقیناً زندگی مشترک دایمی و تشکیل خانواده، سودمندتر و عاقلانه تر خواهد بود. سفارش های اکید اولیای دین به ازدواج دائم و توصیه و ترغیب جوانان، والدین و حکومت اسلامی به ازدواج جوانان و کمک به این امر؛ بیانگر آن است که اصل در اسلام، ازدواج دائم می باشد. در چنین وضعیتی، حتی کار به جایی رسیده است که به تأخیر انداختن ارضا و تلاش همه جانبه برای تشکیل زندگی مشترک دائمی، امری معقول و موجه قلمداد شده است.
تجارب انبوه و بلند مدت نسل های متوالی بشر، این نظریه را تأیید می کند که تشکیل خانواده از راه ازدواج دائم، بهترین و سودمندترین شیوه ی ارضای نیاز جنسی است. بنیاد خانواده، علاوه بر رفع تنش جنسی و ایجاد آرامش و رضایت مندی که از طریق ازدواج دائم نصیب انسان می کند، آثار و منافع پر شمار دیگری را هم نصیب انسان می کند.
معرفی منابع برای مطالعۀ بیشتر:
- هاشمی علی آبادی، سیداحمد، غریزه جنسی از نگاه اسلام، تهران: کمال اندیشه تهران، 1391.
- حسین خانی نائینی، هادی،7 روش مهار غریزه جنسی، یزد: شهد علم، 1393.
- محمدیمقدم، فرید، درسنامه عفاف: سلسله مباحث مدیریت غریزه جنسی از منظر آموزههای دینی، مشهد: اعتقاد ما، 1394.
- بیگی، مجید، مهارتهای کنترل غریزه جنسی: 12 مهارت برای رهایی از باتلاق گناهان جنسی: زنا، خودارضایی و همجنسبازی با تکیه بر اصول و مبانی اخلاق و عرفان اسلامی، مشهد: ضریح آفتاب، 1392.
- صدری، نوروز، فتنه نفس: غریزه جنسی و خطر خودارضایی، قم: سبط النبی، 1390.
- دیانت مقدم، سید مصطفی، آرامش طوفانی، قم: موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، 1388.
http://www.askdin.com/showthread.php?t=64564&p=1014260&viewfull=1#post10...