پرسش:
مدتی قبل که با هک اینترنت آشنا شده بودم از اینترنت بعضی همسایگان بدون اجازه استفاده کردم. الآن خیلی پشیمان هستم اما راه جبرانش را بلد نیستم. خجالت میکشم حلالیت بطلبم. آنها خیلی به من اعتماد دارند و کارهای کامپیوتری شان را به من میدهند.
پاسخ:
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) میفرمایند:
»مَنْ كَانَتْ لِأَخِيهِ عِنْدَهُ مَظْلِمَةٌ فِي عِرْضٍ أَوْ مَالٍ فَلْيَسْتَحْلِلْهَا مِنْهُ مِنْ قَبْلِ أَنْ يَأْتِيَ يَوْمٌ لَيْسَ هُنَاكَ دِينَارٌ وَ لَا دِرْهَمٌ يُؤْخَذُ مِنْ حَسَنَاتِهِ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ لَهُ حَسَنَاتٌ أُخِذَ مِنْ سَيِّئَاتِ صَاحِبِهِ فَيَزِيدُ عَلَى سَيِّئَاتِهِ؛ کسی که بر گردن او نسبت به برادرش ظلم آبرویی و یا بدهی مالی وجود دارد، باید از او حلالیت بطلبد قبل از اینکه روزی فرا رسد که درهم و دیناری در آن وجود ندارد. پس از حسنات او برداشته می شود و اگر حسنه ای نداشت از گناهان برادرش برداشته می شود و بر گناهان او اضافه می گردد.»(1)
این روایت و روایات دیگری که از معصومین (علیهم اسلام) رسیده است نشان می دهد که نگرانی و عذاب وجدان شما کاملا بجا است و شما باید به دنبال بیرون آمدن از این حق باشید. حقی که از آنها بر عهده شماست بیشتر مالی است. چراکه اشتراک اینترنت چیزی است که بابت آن باید هزینه پرداخت کرد. البته میتواند سرقت حجم عنوان آبرویی نیز به خود بگیرد و آن در صورتی است که سرچ هایی انجام شود که به نحوی موجب رفتن آبروی صاحب خط شود. اما در مورد شما بنا را بر جنبه مالی میگذاریم.
حق الناس مالی در صورتی که صاحب مال شناخته و در دسترس باشد حتما باید به صورت پرداخت مالی جبران شود و هیچ چیز دیگری نمی تواند جایگزین آن شود. تنها نکته ای که وجود دارد این است که اگر حلالیت طلبیدن باعث رفتن آبروی انسان و کدورت و ناراحتی شود لازم نیست صاحب حق بداند که این رد مال بابت چه چیزی بوده است. بنابراین لازم است شما به نحوی خسارتی را که به آنها زده اید جبران کنید. خواه در قالب همان حجم اینترنتی باشد و خواه معادل نقدی و یا غیر نقدی آن.
در عالَم همسایگی موقعیت های مختلفی برای این کار(جبران غیر مستقیم) به وجود میاد. میتوانید یکی از قبض های آنها را پرداخت کنید بدون اینکه متوجه شوند. یا در قبال خدمات کامپیوتری که به آنها میدهید هزینه ای دریافت نکنید. یا حتی هدیه ای برای آنها تهیه کنید. استغفار به درگاه الهی هم فراموش نشود.
پی نوشت:
1. شهيد ثانى، زين الدين بن على(966ق)، كشف الريبة، دارالمرتضوی للنشر، ص72 و 73.
http://www.askdin.com/showthread.php?t=63975&p=1003957&viewfull=1#post10...