اگر بخواهیم در مورد کسانی که حجاب چادر را طوری می پوشند که شیک و جذاب باشد قضاوت کنیم باید نکاتی را مورد توجه قرار دهیم که در ذیل به آن می پردازیم. افراد جامعه در بحث انگیزه ی پوشش با هم متفاوتند.بعضی به اجبار می پوشند و اعتقادی به حجاب ندارند و برخی دیگر آنرا پذیرفته اند.کسانی که به اجبار می پوشند طبیعی است که چنانچه مجبور باشند چادری شوند _مانند بعضی دانشگاهها که چادر اجباری است_طوری بپوشند که حداکثر جذابیت را داشته باشند.
اما محل بحث ما این دسته نیستند.افرادی هستند که حجاب را پذیرفته اند ولی با این وجود به گونه ای چادر می پوشند که جذاب باشد.مثلا چادر براق با مدلهای زیبا و پوشیدن روسریهای زیبا و چشم نوازبه گونه ای که پیدا باشد.اما اینگونه افراد هم دو گونه هستند.دسته ای بدشان نمی آید که نامحرمان گوشه ی چشمی هم به آنها داشته باشند هر چند خودشان غافل از این نکته هستند.اما دسته ای دیگر قصدشان تنها زیبایی و شیک پوشی در مقابل دیگرزنان جامعه است.یعنی می خواهند درکنار همجنسان خود شیک و زیبا و به اصطلاح با کلاس به نظر برسند.
اما آیا اشکالی دارد خانومها طوری چادر بپوشند که زیبا و شیک و جذاب باشد؟ به لحاظ شرعی براساس نظر اکثرمراجع تقلید، صرف زیبا بودن مانتو یا چادر اشکالی ندارد و آنچه که حرام است زینتی بودن لباس و مفسده داشتن آن است.بنابراین پوشیدن لباسهایی که اکثریت خانومها در جامعه می پوشند و به طور معمول زیبایی دارد اشکالی ندارد.1
سؤال دیگر اینکه حالا که به لحاظ شرعی اشکالی ندارد آیا این نحوه پوشش برای مردان جلب توجه نمی کند و موجب تحریک انها نمی شود؟ واقعیت این است که تمام بدن زن برای مردان ،تحریک کننده است.حتی حجم بدن زن هم تحریک کننده است. با توجه به این واقعیت چنانچه زنها بخواهند اصلا موجب تحریک مردان نشوند لازمه اش این است که اصلا دیده نشوند که این امکان پذیر نیست.
بنابراین آنچه که مقدور آنهاست این است که تا جای ممکن از اختلاط(2) با مردان پرهیز کنند و حدود شرعی را رعایت کنند و بیشتر از این وظیفه ای ندارند.به عبارت دیگر آنها وظیفه ندارند که کاری کنند که به هیچ وجه باعث تحریک مردان نشوند چون امکانپذیر نیست مگر اینکه خودشان را در خانه حبس کنند. حال کسانیکه حجاب چادر را طوری استفاده می کنند که زیبا و شیک باشد آیا به دنبال خودنمایی هستند؟
باید توجه داشت که یكی از ویژگیهای مهم زنان، خصیصه تبرّج و خودنمایی است كه به صورت غریزی و طبیعی در آنان وجود دارد.شهید مطهّری درباره آثار این غریزه و نیز اختصاص آن به زنان میگوید: «اما علت اینكه در اسلام دستور پوشش اختصاص به زنان یافته است، این است كه میل به خودنمایی و خودآرایی مخصوص زنان است. از نظر تصاحب قلبها و دلها، مرد شكار است و زن شكارچی؛ همچنان كه از نظر تصاحب جسم و تن، زن شكار است و مرد شكارچی. میل زن به خودآرایی از این نوع حس شكارچیگری او ناشی میشود. این زن است كه به حكم طبیعت خاص خود، میخواهد دلبری كند و مرد را دلباخته و در دام علاقه خود اسیر كند،
انحراف تبرّج و برهنگی از انحرافهای مخصوص زنان است و دستور پوشش هم برای آنان مقرر گردیده است3 درباره غریزه خودنمایی و تبرّج، غیر از منابع اسلامی، برخی از دانشمندان نیز مطالب جالبی دارند.
خانم جینا لمبروزو (G,Lombroso) روانشناس معروف ایتالیایی، در اینباره میگوید: «در زن علاقه به دلبر بودن و دلباختن، مورد پسند بودن و مایه خرسند شدن بسیار شدید است.4 همچنین درباره تأثیر غریزه خودآرایی و تبرّج در زندگی زنان میگوید: «میل به جلب دیگران، بزرگترین و مهمترین محرّك زندگانی زن محسوب میشود.5
ویل دورانت نیز درباره آثار غریزه تبرّج زن میگوید: «زن میل دارد بیشتر مطلوب باشد، نه طالب، و به همین جهت، در ارجگذاری و تقدیر آن جاذبههایی كه مایه تشدید میل مرد است، استاد است.» بنابراین، اصل وجود این غریزه و اختصاص آن به زن در بین دانشمندان پذیرفته شده است6.
بایستی به این نکته توجه داشت که میل به خودنمایی ضرورتا به معنای جلب توجه مردان نیست بلکه فرقی نمی کند که مرد باشد و یا زن،هرچند انگیزه جلب توجه مردان برای خانومها قوی تر است.لذا نمی توان راجع به انگیزه آنها قضاوت کرد و تنها خودشان می دانند و خدا که آیا غرضشان جلب توجه مردان است ویا زنان و یا هردو. این نکته را هم باید توجه کرد که حس زیبا بودن نیز سبب می شود که آنها از پوشش زیبا استفاده کنند.
انسانها میل به کمال دارند و از اینکه احساس زیبایی کنند خرسند می شوند.لذا علاوه بر خودنمایی انگیزه زیبا بودن راهم باید اضافه کرد. حال تکلیف کسانی که میخواهند محجبه و چادری باشند چیست؟
آیا باید چادر ساده و سراسر سیاه بپوشند یا اینکه از چادرهای براق و شیک و...استفاده کنند. پاسخ این است ما یک حجاب واجب داریم و یک حجاب مستحب.نظر مستحبی اسلام این است که تا جایی که امکان دارد زنها در منظر و دید مردان قرار نگیرند و چشم مردان به آنها نیفتد.در سیره اهل بیت(علیهم السلام)هم ما شاهد این نکته هستیم.سفارش حضرت زهرا(سلام الله علیها)برای تابوتی که حجم بدن اورا بپوشاند ،خود گویای این نکته است.
بنابراین بانوانی که خواهان عمل کردن به حجاب مستحب هستند بایستی از چادر ساده و سراسر مشکی استفاده کنند و کسانی که فقط خواهان قسمت واجب آن هستند بایستی طوری استفاده کنند که جلب توجه کننده نباشد یعنی مفسده نداشته باشد. با توجه به اینکه خانومهایی که خواهان اجرای حد اعلای حجاب هستند حس خودنمایی و زیبایی دوستی آنها ارضا نمی شود
پیشنهاد می شود که در مجالس شاد زنانه شرکت کنند و در آنجا با پوشیدن لباسهای زیبا و چشم نواز و آراستن خود، این نیاز را به شیوه ای صحیح ارضا کنند.متأسفانه دیده می شود که به اشتباه حتی در اینگونه مجالس هم عده ای باز حاضر به آراستن خود نیستند و دچار سخت گیری بیجا هستند.
منابع:
1.مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، بخش احکام.
2 معاشرت،صحبت، گپ، گفت وگو
3. مرتضی مطهری، نظام حقوقی زن در اسلام، تهران، صدرا، 1379، ج 19، ص436.
4. جینا لمبروزو، روح زن، ترجمه پری حسام شه رئیس، تهران، دانش، 1369، ص 15.
5. همان، ص 44 5. ویل دورانت، لذات فلسفه، ترجمه عباس زریاب، تهران، انتشارات سازمان آموزش انقلاب اسلامی، 1369، ص223.
انجمن گفتگوی دینی،بخش مشاوره و تربیت،کارشناس:امین،تاریخ 25/7/1396
http://www.askdin.com/showthread.php?t=59371&p=949857&viewfull=1#post949857