سؤال:
چگونه میتوانم گناه چشم را تا 40 روز ترک کنم؟
پاسخ:
به طور قطع، ما میتوانیم نگاه خود را نسبت به نامحرم کنترل کنیم که در غیر این صورت حق تعالی تکلیفی را از ما میخواست که در توان ما نبود و این مطلب، بر خلاف حکمت خدا است. بنابراین، بدون شک ما میتوانیم چشمان خود را کنترل کنیم. در این راستا میتوانید از قاعده طلایی «مشارطه، مراقبه، محاسبه» کمک بگیرید. این قاعده، شاهکليد خودسازی است که در کتابهای اخلاقی از آن فراوان ياد شده است. مشارطه، يعنی اول صبح که از خواب بيدار میشوید، قبل از هر کاری با خود شرط ببنديد که امروز دست از پا خطا نخواهم کرد و نسبت به تعهدات خود، من جمله نگاه به نامحرم، بايد پايبند باشم.
مراقبه يعنی در طول روز به شدت بايد مراقب خود و اعمال خود باشيد.
محاسبه يعني شب هنگام خواب، چند دقيقهای را به حساب و کتاب و بررسی اعمال روزانه و سنجش ميزان موفقيت در عمل به تعهدات بپردازيد. اگر عمل به تعهدات رضايتبخش بود، خدا را شکر بگوييد و اگر رضايتبخش نبود، به ميزان اشتباهات انجام شده، استغفار کنيد و خودتان را تنبيه کنيد (با انجام کارهاي سخت و دشوار مثل روزه، گرسنگی و تشنگی چند ساعته، محروميت از خوراکي يا تفريح دلخواه، و مانند آن). این تنبیه در شما تأثیر روانی خواهد گذاشت و به شما کمک خواهد کرد در روز بعد عملکرد بهتری داشته باشید.
در عین حال، بدانید اگر در میان شهر و میان هزاران افرادی که پایبندی به حجاب ندارند، باشید و ایمان خود را حفظ کنید، هنر کردهاید.
شما که در این مقوله، 30 روز مقاومت کردهاید و موفق بودهاید، پس میتوانید و اگر احیانا به اشتباه افتادید، مأیوس نشوید و دوباره عزمتان را جزم کنید و بدانید که این کار شدنی است.
مرحوم آیت الله العظمی شیخ عبد الکریم حائری موسس حوزه علمیه قم، آن قدر در نگاه نکردن به نامحرم استقامت به خرج داده بود که میفرمود من حتی اگر در عالم خواب هم با نامحرم مواجه شوم در همان عالم خواب هم سرم را پایین میاندازم.
بنابراین، آن چه که در این مسیر خودسازی مهم است استقامت است و نا امید نشدن از ادامه مسیر است.
بحث جریمه برای خود را هم جدی بگیرید تا حالت بازدارنده برای شما گردد.