سؤال:
تکرار «یا هو» چه ثوابی دارد؟ آیا سرخود گفتن آن، مشکلی دارد، در حالی که ذکر است؟
پاسخ:
لزوماً نگفتن هر ذکری به معنای بد بودن آن ذکر نیست. مانند این که شما که وارد یک داروخانه میشوید، هیچ وقت به خودتان اجازه نمیدهید که هر دارویی را استفاده کنید. ولی این امر، به معنای بد بودن آن داروها نیست. بلکه هر دارویی در جای خود و برای بیمار خاص بسیار مفید و کارگشا است. که پزشک متخصص بعد از تشخیص بیماری برای انسان تجویز میکند.
اذکار معنوی هم همان داروهای معنوی است که باید بعد از تشخیص بیماری توسط استاد متخصص تجویز شود.
لذا گفتن این نوع اذکار بدون اجازه یک استاد متخصص چه بسا برای انسان حالت قبض و گرفتگی و....ایجاد نماید،
مگر این که امام معصوم (علیه السلام) نسبت به بعضی از اذکار مانند صلوات، استغفر الله ربی و اتوب الیه و ... اجازه عام داده باشد که در این صورت گفتن آنها هر چه بیشتر بهتر.
البته ائمه معصومین (علیهم السلام) هم نسبت به بعضی از اذکار دستور عام خاصی دادهاند: مثلاً در شبهای 19 ،21 ،23 ماه مبارک رمضان دو رکعت نماز مستحب است خوانده شود با کیفیت خاص خود، که اگر کسی این دو ر کعت نماز را بخواند از جای خود بر نمی خیزد مگر این که حق تعالی خودش و پدر و مادرش را میآمرزد. ولکن به شرطی که بعد از اتمام نماز استغفار کند به این نحو که 70 مرتبه بگوید: «استغفر الله و اتوب الیه» چنان چه ملاحظه میفرمایید اگر کسی بعد از این نماز 70 مرتبه بگوید: «استغفر الله ربی و اتوب الیه» به ثواب خواهد رسید؛ ولی آن نتیجهای که در روایت ذکر شده است، عائد او نمیگردد.
بنایراین، همین اذکار عام را دست کم نگیریم که مداومت بر آنها تاثیر به سزایی در زندگی انسان دارد.