پرسش:
آیا با توبه، گناه از نامه عمل به کلی پاک میشود یا فقط بایگانی میشود؟ و فرق بین کسی که توبه کرده باکسی که گناه نکرده در چیست؟
پاسخ:
یکی از پرتکرارترین موضوعات در معارف اسلامی توبه و شرایط و آداب و آثار و پیامدهای آن است. خداوند متعال توبه را بین بندگان قرار داده تا آنها را از عذاب دور کند. بهصراحت در قرآن میفرماید تا وقتی توبه بین مردم رواج دارد آنها را عذاب نمیکنم ﴿وَمَا کَانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ یَسْتَغْفِرُونَ﴾؛ (1) «مادامیکه به درگاه خدا توبه و استغفار کنند باز خدا آنها را عذاب نکند»؛ بنابراین خدا به دنبال بازگشت بهسوی بندگان است و وقتی آنها برگردند و توبه کنند حتماً خداوند میبخشد و این کار نوعی امتنان و منتی از سوی خدا بر سر بندگان است؛ و این بخشی از برکات آن است؛ اما در مورد بخشش و بایگانی یا تفاوت توبهکننده و کسی که گناه نمیکند به چند نکته توجه بفرمایید.
1. با توبه حتماً انسان بخشیده میشود و عذاب از انسان دور و او مستحق بهشت میشود. (2) جایی که خدا به انسان توبهکار وعده بهشت میدهد چه معنایی دارد که گناهش بایگانی باشد. بایگانی بودن گناه توبهکنندهای که در بهشت است لغو و بیهوده است چراکه خداوند متعال کسی که به بهشت رفته را از بهشت بیرون نمیکند. رفتن به بهشت بعد از حسابوکتاب الهی است و بهشتیان دیگر نباید دغدغهای داشته باشند؛ بنابراین بایگانی شدن گناه توبهکننده که طبق نص صریح قرآن به بهشت میرود مخالف حکمت الهی است و خداوند کار بیهوده و غیر حکیمانه میکند.
2. و طبق برخی روایات معتبر «توبهکننده از گناه مانند کسی است که گناه نکرده است». (3) البته این توبه واقعی طبق روایات باید چهار رکن اصلی را داشته باشد.
الف: پشیمانى درونی و قلبی.
ب: استغفار زبانی.
ج: عمل با اعضاء و جوارح.
د: تصمیم جدی بر عدم بازگشت به گناه. (4)
ولی این مطلب که توبهکننده و شخص بیگناه عین یکدیگر باشند، درست نیست. بین آنها گاهی تفاوت وجود دارد مثلاً آثار وضعی گناه ممکن است تا مدتها با توبهکننده باشد درحالی که فرد بیگناه این آثار را ندارد. کسی که مدتها فیلم مستهجن دیده و بعد توبه واقعی کرده است بخشیده میشود و عذاب ندارد، ولی آثار وضعی این نگاه مانند آلودگی دل، تحریک به گناه بهصورت مداوم، یادآوری صحنههای گناه و... تا مدتها با اوست درحالیکه فردی که این نگاه را نداشته این آثار را ندارد. اینیکی از مهمترین تفاوتهای توبهکننده با بیگناه است. یا مثلاً کسی که تهمتی زده یا فحاشی کرده هرچند توبه کند و جبران کند تا مدتها ممکن است جایگاه و احترام و آبرویش نزد مخاطبان مخدوش باشد و کمکم در اثر بندگی و اصلاح و رفتار درست این ذهنیت جبران میشود ولی کسی که گناه نکرده این تبعات و عواقب را ندارد.
نتیجه:
توبهکننده طبق معارف الهی بخشیده میشود و بهشتی است و فرد بهشتی معنا ندارد گناهان بخشیده شدهاش بایگانی شود. این با حکمت الهی منافات دارد. بین انسان توبهکار و بیگناه شباهتی است در بخشیده شدن و برداشته شدن عذاب است. ولی گاهی تفاوتی نیز دارند که انسان توبهکار آثار وضعی گناهش تا مدتها ممکن است دنبالش باشد.
منابع برای مطالعه بیشتر:
1. توبه آغوش رحمت، نویسنده، حسین انصاریان.
2. توبه تولدی دوباره، محمد سبحانی نیا.
پینوشتها:
1. سوره انفال، آیه 33.
2. سوره تحریم، آیه 8.
3. کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران، انتشارات إسلامیه، چاپ چهارم، 1407 ق، ج 2، ص 435.
4. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، 1403 ق، ج 75، ص 81.