سؤال:
راهکار عملی برای اراده ترک گناه چیست؟
پاسخ:
برای ترک هر نوع گناهی مهمترین کار، تصمیم واقعی به ترک آن گناه هست و تا هنگامی که شخصی برای ترک یک گناه اراده نکند هیچ گاه نمیتواند از گناهاش توبه کند. اما این تصمیم و اراده که حالتی نفسانی است به خودی خود حاصل نمیشود؛ بلکه باید کارهایی انجام و زمینههایی فراهم شود تا این اراده نفسانی محقق شود که در این مجال به نحو خلاصه به برخی از مهمترین آن کارها اشاره میکنم.
1. مطالعه زیاد آیات و روایاتی که بیان گر نتائج گناهان در دنیا و آخرت است.
2. تفکر و اندیشه بسیار در مورد آثار سوء دنیوی و اخروی گناهان.
3. دوری کردن از محیطی که در آن گناهی انجام میشود؛ زیرا واقع شدن در فضای آلوده به گناه، مثل واقع شدن در محیطی آغشته به بیماری واگیردار است.
4. دوری از دوستان و آشنایان و معاشرانی که اهل معصیت و گناه هستند؛ زیرا پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: «ایّاک و قرین السّوء فانّک به تعرف» یعنی از همنشینی بد دوری کن، زیرا تو بوسیله او شناخته می شوی.
5. دوستی با اهل علم و ایمان و تقوا و معاشرت بسیار با آنان چنان که امام علی (علیه السلام) فرمود: «طبع آدمی خوبیها و بدیها اخلاقی و رفتاری دیگران را از آن خود میکند. پس با خوبان معاشرت کنید تا از خوبان و پاکان به شمار آیید»
6. پرهیز از بیکاری زیرا بیکاری در اغلب موارد زمینه ساز انحراف و هم نشینی با شیطان است.
7. مطالعه سر گذشت اولیای الهی و علمای بزرگ اسلامی که تأثیر فوقالعادهای در رویکرد و عملکرد هر انسانی خواهد داشت.
8. تجهیز خود به دو بال علم و عمل، و لو این که در آغاز حکمت و فلسفه بسیاری از احکام و دستورات الهی را نمیدانیم؛ اما خود را مکلف به انجام آنها نموده و با تحصیل علوم و معارف دین در صدد شناخت حقایق احکام باشیم.
9. با ازدواج و اختیار کسبی حلال زمینه بسیاری از گناهان و انحرافات را از بین ببریم.
10. بسیار یاد مرگ باشیم؛ زیرا اميرالمؤمنين امام على (علیه السلام) فرمود: «اذكروا هادم اللذات و منغص الشهوات و داعى الشتات» یعنی ياد كنيد مرگ را که درهمكوبنده لذات و تيره و تلخ كننده شهوات و دعوت كننده جدايىها است.