پرسش:
۹ ماه است كه ازدواج كردهام الان حدود یک ماه است سر كوچكترین چیزها دعوا بپا میشود و من شروع میكنم انگار كسی مرا مجبور میكند داد بزنم بعد كه دعوا و گریه و شكستن!!! و....انجام شد آروم میشوم و احساس میكنم كسی منو جادو كرده البته من تا بحال پیش دعانویس نرفته بودم برای ازدواجم رفتم گفتند بختت بسته شده بمن آب دعاخونده و.... دادند بلافاصله بعدش ازدواج كردم حالا محبت كنید و بفرمایید چه كنم البته من عاشق همسرم هستم؟
پاسخ:
در پاسخ به این سؤال مطالبی را در قالب نكات زیر تقدیم میداریم:
۱. نكته مثبتی كه در زندگی شما وجود دارد این است كه شما به خوبی از شیوه رفتارتان آگاهی دارید و میدانید كه برخی از رفتارهای شما درست نمیباشد. این شناخت اولیه و آگاهی از رفتارهای غلط، روند تغییر و اصلاح رفتار را آسان و هموار میكند و این اطمینان را به شما میدهیم كه اگر به تلاش و كوششتان بیفزایید و برخی مهارتهای ارتباطی را بیاموزید، میتوانید بر مشكل خود فائق آید و رفتارهای خود را با بهره گیری از برخی راهكارهای درمانی، اصلاح كنید و آنها را با رفتارهای مناسب و منطقی جایگزین نمایید.
۲. به صورت طبیعی، انسان وقتی ازدواج میكند باید تمام همتش را صرف مراقبت از زندگی مشترك كند و همه عشق و علاقهاش را خرج شوهر و خانواده كند، تا زندگی آرام و بیدغدغهای را در پیش گیرد و به آرامش كه هدف ازدواج است برسد. و با مراقبت كامل از زندگی، اجازه ندهد چیزهای كوچك و كم اهمیت، آرامش زندگی او را بر هم زند. اگر چنانچه فردی از زندگی خود مراقبت به عمل نیاورد و اجازه دهد مسائل كوچك آرامش زندگی او را بر هم زند، در حقیقت آرامش زندگی خود را به دست خویش متلاطم كرده است و بر خلاف جهت درست زندگی گام برداشته است. اگر این اشتباه و روش غلط اصلاح نگردد در آینده نه چندان دور، موجب به وجود آمدن گرفتاری و مشكلات بیشمار و بسیاری در زندگی مشترك و اختلافات زناشویی میگردد.
۳. به عنوان یك مشاور به شما توصیه میكنم، ریزبینانه به زندگی خود بنگرید و به وضعیتی كه در آن قرار دارید توجه كنید، ببینید چرا مسائل كوچك، زندگی بزرگ شما را دارد به نابودی میكشاند. به عواقب آن بیندیشید آیا سزاوار است كه زندگی خود را بعد از گذشت ۹ ماه و به خاطر چیزهای كوچك و بیارزش این گونه تباه كنید.
۴. انسانها به صورت ذاتی از اختیار برخوردارند و هیچ كس نمیتواند انسان را وادار به كاری كند بنابراین كسی غیر از خودتان، مسئول به آشوب كشیدن جریانات و مسائل زندگی نیست و جادو و جنبل و بسته بودن بخت سرابی بیش نیست، اگر شما اجازه میدهید كه حوادث كوچك تبدیل به بحران و دعوا در زندگی شما شود، بیشتر به خاطر آن است كه شما شیوههای مدیریت زندگی و مهارت كنترل خشم و مهارت حل مسئله را بلد نیستید و چون توان حل مسائل را در خود نمیبینید، آن را به آشوب میكشانید و این چنین به تخلیه خشم و هیجانات خود میپردازید.
۵. خشم و عصبانیت یك حس طبیعی و هیجان روحی است كه اغلب بر اثر واكنش شخص نسبت به رفتار ناشایست دیگران و وقتی احساس كنید كه به درستی با شما رفتار نشده است، بروز میكند. خشم میتواند یك رنجش و ناراحتی زودگذر باشد و یا یك عصبانیت تمام عیار، در هر حال پدیدهای طبیعی است، اما هنگامی كه از كنترل خارج شود، میتواند به یك حس مخرب و ویرانگر تبدیل شود و پیامدهای ناگوار در زندگی، روابط شخصی و در تمامی عرصههای زندگی شما بوجود آورد. در حقیقت، حالت خشم و غضب از خطرناكترین حالات انسان است و اگر جلوی آن رها شود، در شكل یك نوع جنون و دیوانگی و از دست دادن هر نوع كنترل اعصاب خودنمایی میكند و موجب میشود كه بسیاری از جنایات و تصمیمهای خطرناك از انسان صادر شود كه انسان یك عمر باید كفاره و تاوان آن را بپردازد.
۶. بیتردید نمیتوان پیشاپیش حوادث كوچك و بزرگی را كه باعث خشم میشوند، از سر راه برداشت و یا از روبهرو شدن با آنها اجتناب نمود، شاید نتوانیم آنها را تغییر دهیم، اما میتوانیم بیاموزیم كه چگونه واكنشهای خود را كنترل كنیم. نكته مهم در اینجا، هدایت عصبانیت در مسیر صحیح جهت نیل به آرامش است. از این رو، سعی كنید هنگام عصبانیت از انرژی فراوان خود برای حل مشكل و تغییر مثبت در زندگیتان استفاده كنید و از راهكارهای مؤثری كه برای مهار عصبانیت و كنترل خشم و جهت دادن و تبدیل آن به رفتارهای مثبت وجود دارد، بهرهمند گردید:
۱- تلقین مثبت كنید و به خود یادآوری كنید كه: «عصبانیت چیزی نیست مگر زبونی و خواری و ناتوانی در قدرت عقل و منطق و توانایی گفت وگو، علاوه بر آن تو كه دوست نداری دیگران تو را به عنوان شخصی ضعیف و بیمنطق و عصبی بشناسند و...»
۲- به استفاده از عقل و منطق و استدلال پیش از ابراز احساس و عواطف فردی پرخاشگرانه عادت كنید. این را به خاطر بسپارید كه «جرأت ورزی و بیان احساسات به شیوه منطقی، بهترین روش برای كنترل خشم و دستیابی به روابط بین فردی و رضایتبخش است.»
۳- پیش از آن كه عصبانیت و خشم خود را بروز دهید به عكس العمل و بازتابی كه رفتار ناخوشایند و تند بر خواهد انگیخت بیندیشید. به خودمان یادآور شوید كه «تو هم اكنون حق انتخاب و گزینش داری؛ بنابراین میخواهی انسان باشی یا حیوان؟»
۴- برای به تأخیر انداختن ابراز خشم شروع كنید به شمردن از ۱۰۰ تا صفر به صورت معكوس و با فاصله هر ۷ شماره: ۱۰۰، ۹۳، ۸۶ و...
۵- اگر میتوانید، محل مورد نظر را ترك كنید و یك لیوان آب خنك بنوشید و یا با آب سرد سر و صورت خود را بشویید.
۶- با خود شرط كنید كه هیچ گاه و در هیچ شرایطی برخورد تند نداشته باشید و اگر ناگهان از شما برخورد تندی سر زد خود را جریمه كنید.
۷- از شیوههای آرامش بخش مانند ریلكسیشن و آرمیدگی، استفاده كنید؛ روشهای ساده آرمیدگی مثل تنفس عمیق و آرام سازی ذهنی، میتوانند به شما در كاهش احساس عصبانیت كمك كنند.
۸- این را بدانید كه انجام رفتارهای درست و صحیح و داشتن روابط مناسب با شوهرتان، در گرو یادگیری و تمرین و تهذیب نفس و خود سازی و بكارگیری برخی مهارتهای ارتباطی است. البته این چیزی نیست كه یك شبه به دست آید بلكه نیاز به تمرین و حوصله دارد. برای این منظور لازم است مهارتهای ارتباطی، مهارتهای زندگی، مهارت حلّ مسئله و دیگر مهارتهای لازم را بیاموزید.
موضوع: