پرسش: آیا استفاده از روش گریه تدریجی تا خواب، برای تنظیم خواب کودک اشکالی داره؟

 
پاسخ:
والدین در خواباندن کودک نقش مهمی را ایفا می‌کنند؛ حتی عده‌ای از کودکان تا زمانی که یکی از والدین خصوصا مادر در کنارشان نباشد به خواب نمی‌‌روند.
واقعیت این است که برای اینکه کودک راحت بخوابد، تنها یک روش وجود ندارد؛ راه حلّ‌ها و توصیه‌های گوناگونی در این زمینه وجود دارد که چکیده‌ای از آنها به شرح زیر است:
- برای کودکتان زمان خواب تعیین کنید.
- به خاطر نخوابیدن، کودک‌تان را کتک نزنید و تنبیه نکنید. می‌توانید اجازه دهید کودک‌تان دقایقی در رختخوابش بازی کند. وقتی جنبه اجبار برای خواب از بین برود، احساس آرامش و خواب، خود به خود به وجود می‌آید.
- با دادن یک جایزه کوچک، مثلا یک کیکِ کوچک، فرزندتان را تشویق به خوابیدن کنید.
- می‌توانید قبل از خواب با یک عملِ مطبوع مثل: قصه گفتن و یا گوش کردن به نوار قصه و یا لالایی، لحظات خوبی برای فرزندتان ایجاد کنید. همچنین حمام کردن و ماساژِ آرام قبل از خواب مفید خواهد بود.
- سعی کنید هنگام خواب، به کودک‌تان لباس خواب راحتی بپوشانید و تهویه اتاق خوابش را مناسب سازید و پتو یا لحاف سنگین روی او نیندازید. بهتر است کودک شما یک محل خواب آرام داشته باشد؛ مثل: یک اتاق شخصی و یا تخت شخصی.
- فعالیت‌های بدنی کودک مانند: بازی کردن در خانه را در طول روز افزایش دهید. البته باید این بازی‌ها تا غروب ادامه داشته باشد و به تدریج فعالیت کودک را از زمان غروب به بعد کاهش داده و به جای بازیهای پر تحرک، فعالیتهایی مثل شنیدن قصه و یا تماشای تلویزیون را جایگزین کرد. باید سعی کرد کودک قبل از خواب، بازی‌های هیجان انگیز مثل بازی‌های کامپیوتری انجام ندهند و یا فیلم‌های هیجان انگیز نبیند.
- اگر کودک در شب، سخت به خواب می‌رود، به او اجازه خوابیدن در طول روز را ندهید.
- به خاطر داشته باشید مصرف شبانه برخی از مواد غذایی مانند چای و نوشابه، خواب کودک را کاهش می‌دهد.
در صورتی که با انجام راهکارهای بالا خواب کودک‌تان تنظیم نشد، از یک روانشناس خبره در زمینه کودک کمک بگیرید. تحقیق کنید و یک روانشناس خبره بیابید. زیرا هر فردی که در رشته روانشناسی تحصیل کرده، روانشناسی خبره نیست.