سؤال:
آیا در ادیان دیگر هم مطلبی یا چیزی با عنوان ازدواج موقت وجود دارد؟
پاسخ:
در ادیان ابراهیمی یهود و مسحیت، ازدواج موقت دیده نمیشود. البته نکاح متعه از جمله ازدواجهایی است که در زمان جاهلیت و پیش از آمدن دین اسلام نیز مرسوم بوده است. دین اسلام بر بسیاری از رسمها و مقررات جاهلیت خط بطلان کشید؛ ولی برخی از آنها را با گذاشتن ضوابط و مقرراتی اصلاح و تأیید کرد. نکاح متعه هم از رسمهای اصلاح و ترمیم شده است و در همان زمانها با همین لفظ متعه شناخته میشد و آیه هم طبق محاورات عرفی آن زمان نازل گردید.
در کتاب «تاریخ الجاهلیة» درباره ازدواج موقت آمده است: ازدواج موقت در زمان جاهلیت چنین بود که عقد شخصی میان مرد و زن غیر باکرهای انجام میگرفت که به موجب آن، تا زمان معینی در مقابل بهره از زن پول معینی پرداخت میشد و چنین ازدواجی با سرآمدن زمانش پایان مییافت. (1)
اگر چه بعضی از اعمال اعراب جاهلی، مثل حج، برگرفته از دین حضرت ابراهیم (علیه السلام) بوده است، به همین دلیل، ممکن است بگوییم این امر نیز از جمله مواردی بوده که در دین حضرت ابراهیم (علیه السلام) یافت میشده است؛ چون بعضی از اعمالی که در اعراب جاهلی بوده است، دین اسلام با اصلاح آن، آن را تشریع نموده است. پس باید گفت که ازدواج موقت، یکی از دستورات دین اسلام است؛ اما در زمان اعراب جاهلی نیز بوده و دین اسلام آن را اصلاح کرده است.
منبع:
1. فروخ، عمر، تاریخ الجاهلیة، دارالعلم للملایین، بیروت، 1984 م، یکم، ص 156.
http://www.askdin.com/thread20231.html