پرسش: در گروه تلگرامی خانوادگی ما بعضی از اعضای خانواده مطالب ملحدانه و ضد دین می گذارند و ممکن است بعضی دیگر از اعضای خانواده تحت تاثیر قرار بگیرند. چگونه باید خانواده را از خواندن این مطالب برحذر بدارم؟ آیا اگر بگویم مثلا فلانی ملحد است که این مطالب را میگذارد و به مطالبش توجه نکن، غیبت است؟ اگر غیبت است در این موارد چه کار کنم که خانواده را از منحرف شدن برحذر بدارم؟
پاسخ: غیبت فرد فاسد العقیده و بدعت گذار جایز است تا از گمراهی دیگران توسط او جلوگیری کنیم. پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) فرموده اند:
«لَا غِيبَةَ لِثَلَاثَةٍ سُلْطَانٍ جَائِرٍ وَ فَاسِقٍ مُعْلِنٍ وَ صَاحِبِ بِدْعَةٍ؛ غیبت درباره سه گروه اشکال ندارد: اول پادشاه ستمگر، دوم فاسقی که آشکارا گناه می کند و سوم بدعت گذار.»(1)
اما این نکته را در نظر داشته باشید که درباره الحاد و کفر دیگران نمی توان به سرعت قضاوت کرد. اگرچه انتشار مطالب و شبهاتی که به اعتقادات دینی هجمه می آورد خلاف شرع و گناه است اما نمی توان در همه موارد کفر انتشار دهنده را نتیجه گرفت. ممکن است فرد بدون توجه به محتوا و لوازم آن اقدام به انتشار آن کند و یا به قصد تحقیق و شنیدن جواب شبهه آن را مطرح نماید.
اولین وظیفه ای که در این موارد متوجه شما می شود نهی از منکر فرد انتشار دهنده است. می توانید در پی وی به صورت محترمانه به او تذکر دهید و نارضایتی خود و آثار مخرب این مطالب را به ایشان گوشزد نمایید.
در فضای عمومی گروه نیز بهترین کار، مواجهه عالمانه و منطقی با شبهه است. اگر پاسخ مناسبی در رد مطالب ملحدانه در اختیار داشتید در گروه قرار دهید و در غیر این صورت با قرار دادن پست های مفید و مذهبی به صورت غیر مستقیم آن مطالب را تحت شعاع قرار دهید.
پی نوشت:
1. نوري، حسين، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، قم، موسسه آل البيت، 1408ق، ج9، ص128.