کمروئی ومحرومیت

پرسش: حضرت امیر علیه السلام فرمودند: (کم­رویی   محرومیت­ آور است)

منظورم این است که نمی توانم کاری به راه اندازم و درآمدی داشته باشم و حتی نمی توانم به درستی گدایی کنم. من فکر می کنم کم رو هستم و بسیاری از مهارت های زندگی را ندارم. آیا در احادیث و علوم راه حلی هست؟

 

 

پاسخ: بسیار سپاسگزارم از اینکه به این مرکز اطمینان کرده و مسئله خود را مطرح نموده اید.

از سخن حضرت امیر کاملا واضح و پیداست که کم رویی باعث می شود بسیاری از زمانها طرف به حق خودش نرسد و بخاطر خجالت و کم رویی ای که دارد نتواند از حقش دفاع کند و آنچه که شایسته است برای شخص و لیاقت آن را دارد؛ به آن نرسد.

 

کم رویی یکی از مسائلی است که باعث می شود، شخص فردی بی مهارت در روابط اجتماعی جلوه کند؛ حتی اگر استعدادها و شایستگی های زیادی داشته باشد.

 

چراکه فرد کم رو، اعتماد به نفسش پایین است، احتمالا فردی مضطرب در روابط اجتماعی است، نمی تواند رابطه خوب با دیگران برقرار کند و همدلی با دیگران ندارد که همه این ها از فاکتورهای مهم هوش هیجانی هستند که فرد کم رو، از آن بی بهره می باشد.

 

اگر به لحاظ تخصصی بخواهیم درباره کم رویی صحبت کنیم؛ شاید لازم باشد به روان بنه های شخص، پرداخته شود و دید که فرد درگیر چه روان بنه هایی است که رفتار کم رویی از او سر می زند و آنها را درمان کرد؛ که نیاز است نزد یک روانشناس بالینی رفته و مورد بررسی بالینی قرار بگیرید.

 

اما راهکارهای عام برای درمان کم رویی:

 

- اظهار وجود یعنی اینکه من هستم و می توانم با سهولت، افکار، احساسات و برداشت های خود را اظهار کنم و از حقوق خودم دفاع نماییم و احساسات شخصی خود را بیان کنم

 

- رفتار قاطعانه را تمرین کنید. یعنی شخص در آن عقاید و احساسات خود را با رعایت اصل احترام به دیگران و ملاحظه حقوق آنها ابراز کرده و از حق و حقوق خود دفاع کند تا دیگران نتوانند از او سوء استفاده کنند. به دیگران هم بها می دهد و حق و حقوق دیگران را ضایع نمی کند. کسانی که قاطعیت ندارند بیشتر جاها نمی توانند احساسات خود را ابراز کنند چون از طردشدن می ترسند خشم دارند.

 

- نه گفتن را بیاموزید. زیادی نیاز دیگران را برطرف کردن و نیاز دیگران را بر خود مقدم دانستن است و به اشتباه پاسخ « نه » را بی ادبی قلمداد می کنند و فکر می کنند که با نه گفتن دیگران را از خود می رنجانند. آموزش جرأت ورزی خوب است یعنی اینکه بدون آنکه احساس گناه کنید به دیگران پاسخ منفی بدهید وقتی که نیازهای آنان با نیازهای شما درگیر شده و شما نمی توانید از نیاز خود بگذرید و اگر در ظاهر بگذرید از درون ناراحتید.

 

-  از جمله هایی با فاعل من استفاده کنید: افراد کم رو از بیان کردن احساسات خود، ناتوان هستند باید تلاش کنید که جمله هایی بگویید که با فاعل «من» گفته می شود. مثلا « من عصبانی هستم؛ نظر من این است که....» این نوع گفتگو باعث خودانگیختگی بیشتر می شود و احساساتش را بیان می کند و آنها را سرکوب نمی کند و تشویق می کند تا صاحب اندیشه و باور شوید.

 

- از تماس چشمی بهره بگیرید: ارتباطهای غیر کلامی، گاهی از کلام و سخن باورپذیرترند. علت نداشتن تماس چشمی را ترس از طرد شدن می دانند. با نگاه کردن از یک تا دو ثانیه در چشمان طرف مقابل شروع کنید و به تدریج به هشت تا ده ثانیه برسانید.

http://askdin.com/comment/1039202#comment-1039202