پرسش: آیا چت کردن در فضای مجازی با جنس مخالف گناه است؟
پاسخ: صحبت با نامحرم، چه در فضای حقیقی و چه در فضای مجازی، به خودی خود اشکالی ندارد. آنچه که موجب گناه و کدورت قلب می شود، صحبت هایی ست که خارج از حدود شرعی باشد؛ چون خواه ناخواه، به تدریج انسان را وارد گناهان جدی تری می کند.
توجه به این نکته بسیار مهم است که بدانیم تمام افرادی که به گناهانِ جنسیِ بسیار قبیح آلوده شده اند، در ابتدا با صحبت های خیلی کوچک شروع کرده اند؛ و حتی خیلی از آنها به شدت هم به خودشان و طرف مقابل اطیمنان داشته اند که هرگز گرد گناه نخواهند چرخید و مشکلی ایجاد نخواهند کرد. غافل از اینکه شیطان و نفسِ انسان بسیار مکارتر از اینست که گناه را به شکل گناه جلوی شما قرار داده و تعارف کند. بلکه همیشه از راهی وارد می شود که احتمالِ خطا نمی دهیم و هیچکس هم از خطا و اشتباه در امان نیست. حتی در مورد یوسف (علیه السلام)، قرآن یاری خداوند را در حفظ ایشان از شر زلیخا موثر دانسته و می فرماید: «وَلَقَدْ هَمَّتْ بِهِ وَهَمَّ بِهَا لَوْلَا أَنْ رَأَى بُرْهَانَ رَبِّهِ كَذَلِكَ لِنَصْرِفَ عَنْهُ السُّوءَ وَالْفَحْشَاءَ إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُخْلَصِينَ»؛ و در حقيقت [آن زن] آهنگ وى كرد و [يوسف نيز] اگر برهان پروردگارش را نديده بود آهنگ او میکرد. چنين [كرديم] تا بدى و زشتكارى را از او بازگردانيم چرا كه او از بندگان مخلص ما بود. (۱)
یعنی حتی یوسف (علیه السلام) هم جز به یاری خداوند، از شر چنین خطایی در امان نیست. پس هیچکس نباید به این دلخوشی که من می توانم خودم را حفظ کنم و اینکه چیزی نیست و امثال اینها، خودش را در معرض چنین گناهانی قرار دهد.
امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «کَانَ رَسُولُ اللَّهِ یُسَلِّمُ عَلَى النِّسَاءِ وَ یَرْدُدْنَ عَلَیْهِ السَّلَامَ وَ کَانَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ یُسَلِّمُ عَلَى النِّسَاءِ وَ کَانَ یَکْرَهُ أَنْ یُسَلِّمَ عَلَى الشَّابَّةِ مِنْهُنَّ وَ یَقُولُ أَتَخَوَّفُ أَنْ یُعْجِبَنِی صَوْتُهَا فَیَدْخُلَ عَلَیَّ أَکْثَرُ مِمَّا أَطْلُبُ مِنَ الْأَجْرِ؛ رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به زنها سلام میکرد و جوابش را میدادند، و شیوه امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) هم این بود که به زنها سلام میکرد و خوش نداشت که به زنهاى جوان سلام کند و میفرمود: میترسم آوازش مرا خوش آید و زیادتر از آن اجرى که میجویم [گناه] به من رسد» (۲)
پی نوشت:
۱. سوره یوسف، ۲۴
۲. کلینی، محمد بن یعقوب؛ الکافی؛ محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر؛ آخوندی، محمد؛ دار الکتب الإسلامیة؛ تهران ۱۴۰۷ ق؛ ج ۲؛ ص ۶۴۸.