پرسش:
من افسردگی داشتم و گناه نمی کردم ولی بعد با چند نگاه به نامحرم افسردگیم بیشتر شد و دیگر خیلی از زندگی لذت نمی برم و اعتماد به نفس حین انجام کار ندارم و استعدادهایم از بین رفته است؛ چه باید کرد؟
پاسخ:
اگر چه انجام معاصی الهی، و ارتکاب گناه، دارای آثار سوء و عوارض منفی نسبت به روح و جسم انسان می باشد، منتها نباید تصور شود آن نوع آثار قرار است، تا آخر عمر با انسان باشد و دیگر راه گریزی وجود ندارد و به بن بست برخورد نموده ایم.
شما به هر دلیلی، به نامحرم نگاه کردید و مشکلاتی را مطرح نموده اید، توصیه ما به شما این است:
اولا: نگاه به نامحرم، برای خود احکامی دارد، و بحث نگاه اول و ریبه و...مطرح است، لذا حتما با احکام شرعی نگاه به نامحرم آشنا شوید، ممکن است دغدغه شما، در زمره نگاه های حرام قرار نگرفته باشد و بی جهت عذاب وجدان داشته باشید.
ثانیا: بر فرض که شما دچار گناه شده باشید، راه توبه باز است. دو رکعت نماز بخوانید مانند نماز صبح، به نیت نماز توبه. بعد از سلام سر را به سجده بگذارید و بعد از صلوات 7 مرتبه استغفار کنید و به خدا و خودتان قول جدی بدهید که چنین خطایی را تکرار نمی کنید و دوباره صلوات بفرستید. وقتی در این تصمیم جدی باشید، مطمئن باشید هنوز سر از سجده بر نداشته پاک خواهید شد.
حق تعالی در قرآن کریم می فرماید: « مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا (1) آن کسانی که از گناه توبه کنند و عمل صالح به جای آرند، پس خدا گناهان آنها را بدل به حسنات گرداند، و خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است.»
بعد از توبه، هم تحت هیچ شرایطی به گذشته و گناهی که مرتکب شده اید، فکر نکنید. وقتی با توبه، گناه از پرونده اعمال محو شده باشد، و اثری از آن باقی نمانده باشد، دیگر فکر کردن به آن و غصه خوردن و ناامیدی و. ... معنا ندارد.
هر موقع هم افکار گناه صورت گرفته، به سراغ شما می آید به جای دامن زدن و توجه کردن به آن، سریعا انصراف ذهنی بدهید. یعنی با تغییر مکان دادن، و خود را به کاری مشغول کردن، با کسی صحبت کردن، سوره ناس و صلوات را داشتن، ان افکار را از ذهن خارج کنید.
ثالثا: با توجه به سابقه افسردگی که داشتید، لزوما نمی توان منشاء بروز مشکلاتی مانند عدم اعتماد به نفس، لذت نبردن از زندگی، از بین رفتن استعدادها و... را نگاه کردنتان به نامحرم دانست، لذا توصیه می کنیم حتما با یک مشاوره متخصص مذهبی مرتبط شوید، تا در حد مباحث مشاوره ای به شما راهکار ارائه بدهند و شما را در برون رفت از آن مشکلات راهنمایی نمایند.
پی نوشت:
1.فرقان/70.