پسری 18 ساله ام که عاشق شده ام

پرسش:

پسری 18 ساله و ساکن اهواز هستم و به تازگی در کنکور شرکت کردم و در معروفترین دانشگاه شهرمون قبول شدم. چند وقت است عاشق دختری 15 ساله شدم. من مطمئنم دچار هوس و... نشدم برای اینکه کاملاً دچار تغییر شدم و خیلی از عادات بد و زشت را ترک کردم و یا در حال ترک کردنشان هستم، برای خودم هدف تعیین کردم و برنامه ریزی کردم.

مسئله رو با مادرم در میان گذاشتم ایشون با این قضیه موافقت کردند. مادرم با دخترمورد نظر هم صحبت کرد و نظرشو پرسید و ظاهرا نظرش در مورد بنده مثبت بوده؛ اما مادرم می گوید صبر کن تا هم دانشگاهت چند سال بگذره و هم اون تا ببینید دیدتون عوض میشه یا نه (حدوداً 4 سال دیگه) تا ببینید باز هم همدیگر رو می خواهید یا خیر.

همچنین مادرم گفتند که در این مدت می توانی روی تخصصت کار کنی و پول در بیاری و گفتن که این پیشنهاد منه اگر هم می خواهی همین الان پا پیش بزاری من مخالفتی ندارم زندگی خودته. لطفاً راهنمایی کنید؟

 

 

 

پاسخ:

 

تردیدی در این نیست که ازدواج حق مسلم شماست و این حق شماست که روزی ازدواج کنید و بستری مناسب برای ارضای نیازهای مختلف خویش بیابید؛ منتها باید توجه داشت که هر کاری نیاز به مقدمات و فراهم نمودن شرایط آن را دارد که اگر مقدمات آن فراهم نشود، ورود به آن هرگز منطقی و عقلانی نیست.

 

 

 

برای نوجوانی در سن شما که به احتمال زیاد، هنوز شرایط ازدواج را ندارید و یا شغل و درآمدی مکفی ندارید، مسکن و سرپناهی ندارید و احتمالاً مشکل خدمت سربازی هم دارید و هنوز آن را نگذرانیده اید و نمی توانید مسئولیت ادارۀ یک زندگی مستقل را برعهده بگیرید، طبیعتاً اصرار به ازدواج و اقدام بدان در این مقطع کنونی و مطرح کردن آن در خانواده ها به صلاح تان نخواهد بود.

 

 

 

با وجود این گونه موانع و مشکلات به احتمال خیلی زیاد، کمتر خانواده ای پیدا می شود که شرایط شما را برای ازدواج کافی بدانند و حاضر شوند که دخترشان را به ازدواج شما در بیاورند، در نتیجه اگر اقدام به ازدواج نمایید و به خواستگاری بروید ممکن است در این اثنا سرشکسته و خسته گردید و در معرض ابتلا به انواع و اقسام آشفتگی های روحی و روانی قرار بگیرید.

 

 

 

این نکته را نیز باید بدانید معمولاً نوجوانان در این سنین نوجوانی به ثبات هیجانی و ثبات روحی و روانی و تکامل شخصیتی نرسیده اند؛ در نتیجه درک درستی از معیارها و ملاک های اصیل ازدواج ندارند؛ بنابراین اقدام به ازدواج زودهنگام آسیب زا و مشکل آفرین خواهد بود.

 

 

آسیب شناسی ازدواج های زودهنگام

 

دختران و پسرانی که خواسته و یا ناخواسته به ازدواج زودهنگام روی می آوردند باعث بروز مشکلات برای خود و خانواده ها می شوند. گاهی ممکن است خود دختران و پسران اصرار به ازدواج داشته باشند و گاهی از سوی خانواده ها تحت فشار برای ازدواج قرار گیرند و تن به ازدواج زودهنگام دهند که در هر صورت مشکل زا خواهد بود.

 

 

 

تردیدی در این نیست که یک ازدواج زودهنگام فاقد پختگی لازم بوده و موجب بروز مشکلاتی در زندگی می گردد. ازدواج در سن کم، با مشکلات و پیامدهایی همراه است، زیرا دختر و پسر در سن پایین از تجارب کافی برخوردار نیستند، به همین دلیل ممکن است بین آنها درگیری های لفظی و غیر آن انجام گیرد و به کدورت و جدایی منجر شود. همچنین در سنین کم، معیارهای کاملی در انتخاب همسر ندارند و پس از چند سال که معیارهای شناختی آنها کامل تر می شود، متوجه می شوند که آن معیارها در همسرشان نیست که گذران زندگی را با مشکل مواجه می کند، یا حتى گاهی خود در انتخاب، نقش چندانی ندارند و پدر و مادر برای آنها همسر انتخاب می کنند که این مسئله آسیب های بسیاری دارد.

 

موضوع دیگر، مسئله تربیت فرزند است که طبیعی است دو جوان کم سن و سال و کم تجربه، از عهدۀ چنین مسئولیت بزرگی بر نمی آیند.

 

 

 

در این شرایط، سخن مادرتان مورد تأیید می باشد، یعنی شما بهتر است چند سالی هوشمندانه صبر کنید و از فرصت و فراغت دوران مجردی برای تلاش و کار بیشتر به منظور فراهم کردن شرایط و مقدمات ازدواج و رفع موانع آن استفاده کنید و نیز آمادگی لازم را برای ازدواج کسب کنید و مطالعات خویش را در زمینۀ ازدواج و چگونگی انتخاب همسر افزایش دهید؛ آنگاه معیارها و ملاک های ازدواج را در دختری که به وی علاقه مند شده اید تطبیق دهید اگر تناسب کافی برقرار بود و صحت و سلامت ازدواج تان مورد تأیید مشاوران و کارشناسان ازدواج قرار گرفت برای ازدواج و خواستگاری اقدام کنید. البته در این مدت شما و طرف مقابل تان باید رابطه را موقتاً قطع کنید و از هرگونه رابطه ای برای پیشگیری از آسیب های احتمالی بپرهیزید تا آسیبی متوجه شما و طرف مقابل تان نشود.

 

 

 

بدون تردید شما با تلاش های شبانه روزی تان می توانید به تدریج تغییرات شگرفی در زندگی و کسب و کارتان ایجاد نمایید و موانع ازدواج تان را برطرف نمایید، پس قدر موفق های هر چند اندک را بدانید و با انگیزه ای بیشتر برای موفقیت و پیشرفت تلاش کنید.

 

 

معرفی منابع برای مطالعۀ بیشتر:

  1. ترامشلو، مینا، پیامدهای اجتماعی ازدواج زودهنگام، تهران: سنجش و دانش، 1396.
  2. میر علمدار، زهرا و همکاران، آسیب شناسی ازدواج های زودهنگام، تربت حیدریه: چشم انداز قطب، 1395.
  3. عابدی، حسین و همکاران، آسیب های روانی- اجتماعی ازدواج های زودهنگام، تربت حیدریه: چشم انداز قطب، 1394.
  4. بهادری، محمدعلی، ازدواج نوجوان، کرج: ملرد، 1393.
  5. پناهی، علی احمد، همسرگزینی چرا و چگونه، قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، 1391.
  6. یزدانی، محمود، یک انتخاب مناسب (همسر گزینی در بیست گام)، مشهد: آهنگ قلم، 1392.
  7. افراسیابی، فاطمه و صغری افراسیابی، روابط دختر و پسر قبل از ازدواج، قم: لامک، 1390.
  8. http://askdin.com/comment/1033543#comment-1033543