پرسش:
در برخی از مناسبت ها به عنوان مثال، سالروز پیروزی انقلاب اسلامی یا حماسه 9 دی برخی افراد را در خیابان می بینم که تیپ ظاهری شان بیشتر شبیه مخالفین انقلاب است تا موافقین آن که البته صدا و سیما هم بگونه ای خاص آنها را در اخبار نشان می دهد که نمی دانم منظور مسؤولین صدا و سیما از این کار چیست. کسی که در چنین مناسبت هایی شرکت می کند، اگر کمترین اطلاعی از اسلام داشته باشد یا کمترین ارادتی به انقلاب و شهداء و رهبری داشته باشد، با چنین ظاهری به خیابان نمی آید، پس چگونه است که این افراد در چنین مناسبت هایی حضور پیدا می کنند؟
پاسخ:
نيت و قصد واقعي افراد را كسي جز خداي متعال نميداند، ضمن اين كه در تعاليم آسماني اسلام، همواره بر خوش بيني و پرهيز از بديني تأكيد شده است.
بر اين اساس توجه شما را به اين نكات جلب مي كنم:
1. ايمان، داراي درجات و مراتب مختلفي است، و هر كسي بر حسب مرتبه ايمان خود رفتارهاي ديني و اخلاقي خود را تنظيم مي كند. از اين رو ممكن است شخصی علي الرغم متدين و با ايمان بودن، در برخي امور، رفتارهاي مخالف شرع هم داشته باشد. اگر به تصاوير و فيلم هاي دوره انقلاب اسلامی ایران، توجه شود، درمي ابيم بسياري از مرتبطين با حضرت امام (قدس سره) ظواهر لازم را رعايت نمي كرده اند.
2. يك ضعف و يا يك كار خلاف را، نبايد به كل شخصيت فرد تعميم دهيم.
3. يك رفتار ناپسند، ممكن است از روي غفلت و نا آگاهي صورت بگيرد و تحليل شخص از موضوع مورد نظر با تحليل ما متفاوت باشد. به نحويكه در بسيار ي از مواقع، با كسب بينش شخص رفتار خود را اصلاح مي كند.
4. گاهي از اوقات، ضعف اعتماد به نفس و... باعث مي شود كه افراد رفتارهايي خلاف عقايد خود داشته باشند.
5. اين افراد ممكن است در اين جهت و برحسب غلبه هيجانات جواني، پوشش مناسب را نداشته باشند؛ اما اين دليلي بر بي ديني آنها نيست.
6. در پاره ای از مواقع نيز، شاهديم كه افراد در كنار تكليف شرعي، به خاطر دفاع از عدالت و پيشرفت كشور خود، در اين صحنه ها حضور می يابند، از اين رو می بينيم كه هموطنان غير شيعي و حتي غير مسلمان، نيز در اين مراسمات شركت مي كنند.
بر اين مبنا همان طور كه نمی توانيم ادعا كنيم يك محب و شيعه اهل بيت هيچگاه معصيت و گناه نمي كند؛ در اينجا نيز نمي توانيم بگوييم اين گونه افراد با چنين پوششی نمي تواند به امام و رهبری نظام ارادت داشته باشند.
دیدگاه جدیدی بگذارید