پرسش:
به تحصیل در حوزه علمیه خواهران و تحصیل در مقطع ارشد دانشگاه علاقه دارم. برای تحصیل همزمان در حوزه و دانشگاه تصمیم جدی گرفته ام؛ اما می ترسم این تصمیم منطقی نباشد. قصد من از تحصیل، تنها گذراندنِ واحدهای درسی نیست؛ بلکه می خواهم درس های حوزه و دانشگاه را به صورت عمیق و کاربردی بخوانم. آیا درست است که برای تحصیل در هر دو رشته اقدام کنم؟
پاسخ:
خیلی خوب است که به دنبال کسب علم و دانش هستید. اینکه دوست دارید بهره ای از علوم دینی ببرید، بسیار ارزشمند است. اما تحصیل همزمان در حوزه و دانشگاه به صورتی عمیق کاری غیرممکن است و چه بسا باعث شود هیچ کدام را به خوبی یاد نگیرید و در هر دو رشته عملکرد ضعیفی داشته باشید. شما مقطع کارشناسی را به اتمام رسانده اید. ادامه این راه نیاز به تلاش و کوشش بیشتری دارد. با یکی، دو ساعت درس خواندن و مطالعه کردن نمی توانید در کنکور ارشد قبول و موفق شوید. از سوی دیگر دروس حوزه، به مرور دشوار می شوند و یادگیریِ عمیقِ آنها نیاز به صرف وقت زیاد دارد. بهتر است در مورد علاقه و اولویّتِ اصلیِ خود به صورت جدّی فکرکنید و یکی از دو راه را انتخاب نمایید.
اگر به این نتیجه رسیدید که تحصیل در دانشگاه، اولویّتِ اصلی شماست، به تحصیل در رشته ای که در آن تاکنون تحصیل کرده اید ادامه دهید و هر روز چند ساعت برای قبولی در کنکور ارشد درس بخوانید. ادامه تحصیل در رشته خود، باعث می شود به نیمه کاره رهاکردنِ کارها عادت نکنید و تا رسیدن به مقطعی مطمئن تلاش نمایید. اگر پس از اتمام مقطع ارشد، بتوانید با معلومات خود، گره ای از کار دیگران باز کنید، خدمت بزرگی به جامعه ارائه می دهید و ثواب زیادی به دست می آورید. پیامبراکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) می فرماید:«مَنْ قَضَى لِأَخِیهِ الْمُؤْمِنِ حَاجَةً كَانَ كَمَنْ عَبَدَ اللَّهَ دَهْراً» یعنی«کسی که حاجت برادر مؤمنش را برآورده سازد، مانند کسی است که عُمری خدا را بندگی کند»(1).
اما اگر بعد از فکرکردنِ جدّی به این نتیجه رسیدید که اولویّت اصلی تان تحصیل در حوزه است، برای شرکت در آزمون ورودیِ حوزه های علمیه خواهران اقدام کنید و پس از قبولی در این آزمون، دروس حوزه را به صورت عمیق بخوانید.
پی نوشت:
1: مجلسیّ، محمد باقر، بحارالانوار، ج71، ص302، مؤسّسة الوفاء، بیروت، 1403 ه.ق.
http://www.askdin.com/showthread.php?t=64468&p=1015553&viewfull=1#post10...