سؤال:
سوال اصلی این بحث این است که آیا بلوغ عقلی دختران زودتر از پسران است؟ یعنی در شرایط عادی یک دختر ۲۰ ساله بیشتر از یک پسر ۲۰ ساله میفهمد و درک میکند؟
پاسخ:
سلام علیکم.ممنون از سؤال خوبتون.
در روانشناسی همانطور که فرمودید ثابت شده که ازجهت شناختی بین زن و مرد تفاوت معناداری وجود ندارد ولی یک چیزی که همه به آن معترفند این است که در دهه دوم و سوم زندگی یعنی از حدودا ۹_۱۰سالگی تا ۳۰سالگی ما شاهد هستیم که زنان عاقل تر از مردان رفتار می کنند.
آیا این نتیجه گیری تناقضی با تحقیقات علمی دارد؟
خیر.جواب در این نکته نهفته است که منظور از عاقل بودن،رشد شناختی نیست بلکه منظور"هوش هیجانی"است.در تحقیقات روانشناسان ثابت شده هوش هیجانی زنان بالاتر از مردان است.
هوش هیجانی چیست؟
کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند، میتوانند عواطف خود و دیگران را کنترل کرده، بین پیامدهای مثبت و منفی عواطف تمایز گذارند و از اطلاعات عاطفی برای راهنمایی فرایند اندیشه و اقدامات شخصی استفاده کنند.
هوش هیجانی مسئول 58% از عملکرد ما در هر نوع شغل است.
در حدود 90% از افرادی که بالاترین عملکرد را در محیط کارشان نشان دادهاند، دارای EQ بسیار بالاتری از سایر کارکنان هستند. موسسه TalentSmart با آزمون بیش از یک میلیون نفر به این نتیجه رسیده است که زنان دارای هوش هیجانی بالاتری هستند. تحقیقات نشان میدهد که زنان از نظر آماری مهارت بیشتری در استفاده از احساسات در کارشان دارند.
برای درک علت اختلاف سطح بین هوش هیجانی مردان و زنان بهتر است به امتیازات کسبشده در چهار بعد اساسی هوش هیجانی بپردازیم.
چهار بعد هوش هیجانی :
1- خودآگاهی Self-Awareness
2- خود مدیریتی Self-Management
3- آگاهی اجتماعی Social Awareness
4- مدیریت ارتباط Relationship Management
با توجه به این دادهها به یک الگوی منطقی از چرایی وجود این اختلاف بین هوش هیجانی زنان و مردان خواهیم رسید.
1- خودآگاهی Self-Awareness :
خودآگاهی عبارت است از درک صحیح فرد از احساسات خویش در یک لحظه مشخص و همینطور میزان شناخت فرد از تمایلاتش.
پس در این بعد نمرات مردان و زنان برابر بوده است.
2- خود مدیریتی (مدیریت خود) Self-Management :
خود مدیریتی عبارت است از اقدامی که فرد در قبال احساسات خود انجام میدهد، البته هنگامیکه از وجود آن احساسات مطلع باشد.
هنگامیکه قادر به مخفی کردن یا عدم بروز احساسات نباشید، نقش خود مدیریتی بسیار پررنگ میشود، زیرا که این خود مدیریتی است که به شما کمک مینمایند تا این احساسات را بهنوعی کنترل با در پشت رفتاری مخفی و یا مدیریت نمایید.
در این بعد آقایان نمرات بالاتری از خانمها کسب نمودهاند. بهترین تعبیر برای توصیف تفاوت جنسیتی در هوش هیجانی در چگونگی رشد اجتماعی افراد است.شاید به این معنا که اختلاف نمره بین زنان و مردان ( در بعد خود مدیریتی ) شاید ناشی از روش تربیتی افراد در اجتماع باشد. به این معنا که به جنس مذکر از کودکی گفتهشده است که مرد نباید احساسی باشد و احساسات نباید در مرد غلبه نماید و .... ، این سبب شده است تا مردان در کنترل و مدیریت احساسات خود، کمی قویتر عمل نمایند.
3- آگاهی اجتماعی Social Awareness :
آگاهی اجتماعی عبارت است از سطح درک و شناخت فرد از احساسات و تجربیات دیگر افراد.
این شناخت ناشی از مهارت فرد در تفسیر زبان بدن و سایر علائم و پیامهای غیرکلامی ارسالشده از سایر افراد جامعه پیرامونی است. با توجه به آنکه خانمها را با مهارت "توجه به جزئیات" میشناسیم. این مهارت سبب میشود که نمره زنان در این بعد بسیار بالاتر از نمره مردان باشد. این نیز ریشه در نحوه پرورش جنس مونث دارد که از کودکی در حال تمرین برای رعایت برخی آداب و ژستهای خاص زنانه هستند که اصلا برای جنس مذکر اتفاق نمیافتد. درست یا غلط، نقش جنس مونث در طول تاریخ بشر همواره با مواظبت از دیگران همراه بوده است. این عمل سبب شده است که زنان به تغییرات پیرامون محیط خود و افراد تحت حفاظتشان توجه بیشتری داشته و جزئینگری و شناخت دقیقتر از محیط در آنها نهادینه گردد.
پس در این بعد خانمها نمرات بالاتری از آقایان کسب نمودهاند.
۴.مدیریت ارتباط Relationship Management :
مدیریت ارتباط، اوج هوش هیجانی است. این بعد نیاز بسیاری به خودآگاهی، مدیریت خود و آگاهی اجتماعی در برقراری ارتباط مناسب با دیگران دارد. هرگز در برقراری ارتباط با دیگران موفق نخواهید شد مگر آنکه احساسات خود و دلیل بروز آن را بشناسید. با توجه به توضیحات بعد آگاهی اجتماعی، زنان در تعامل بیشتری با افراد پیرامون خود هستند و محیط و افراد پیرامون خود را بیشتر میشناسند. خانومها زودتر به سن بلوغ می رسند و این سبب رشد جسمی در تراز بزرگسالان میشود و به تبع آن جامعه از آنها انتظار داردکه رفتاری مطابق با شأن بزرگسالان از خود نشان دهند در حالیکه مردان در همان سن، چنین توقعی از آنها نمی رود.بنابراین خانومهازودتر از آقایان به سمت رفتار عاقلانه وپخته حرکت می کنند.همچنین خانومهازودتر از آقایان وارد زندگی مشترک می شوند وهمانطور که می دانید ازدواج نقش قابل توجهی در پختگی و ارتقاء مهارتهای اجتماعی دارد.
پس در این بعد زنان از امتیاز بالاتری نسبت به مردان برخوردارند.
http://www.askdin.com/showthread.php?t=51218&p=1014125&viewfull=1#post10...