پرسش: خانمی هستم متاهل و دارای فرزند. در دوره دبیرستان از نظر مذهبی وضعیت خوبی نداشتم، اما خداوند به من لطف کرده و توفیق توبه پیدا کردم. اما از همان زمان با خانواده ام دچار مشکل شده و برای مراعات احکام دین مورد تمسخر قرار می گرفتم. برای ازدواج هم مشکل داشتم و برخلاف نظر خانواده با یک فرد نسبتا مذهبی ازدواج کردم. اما الان همسرم از من انتظارهایی دارد که برایم قابل قبول نیست. از من می خواهد که در مهمانی ها راحت تر لباس بپوشم و با دوستانش شوخی و خنده داشته باشم. این درخواست ها برایم قابل هضم نیست. اگر خداوند به من توفیق توبه داده، چرا این بلاها به سرم می آید؟ خسته شدم از تناقضات و اختلاف و درگیری. لطفا مرا راهنمایی کنید.
پاسخ: مطمئنا خداوند همه بندگانش را دوست داشته و می خواهد که آنها در مسیر درست قدم بردارند و سعادتمند شوند. در عین حال زندگی دنیا هم پیچیده در مشکلات و بلایاست. راحتی مطلق در دنیا اصلا خلق نشده. نقل شده که روزی امام صادق (عليه السلام) به اصحاب خود فرمود: «لا تَتَمَنَّوا المُستَحِيلَ، قالوا: و مَن يَتَمَنَّى المُستَحيلَ؟! فقالَ: أنتُم، أ لَستُم تَمَنَّونَ الراحَةَ في الدنيا؟! قالوا: بَلى، فقالَ: الراحَةُ للمُؤمِنِ في الدنيا مُستَحيلَةٌ؛ آرزوى محال نكنيد! عرض كردند: مگر چه كسى آرزوى محال مى كند؟ فرمود: شما؛ مگر نه اين كه آرزومند آسايش در دنيا هستيد؟ عرض كردند: چرا. فرمود: آسايش براى مؤمن در دنيا محال است.» (۱)
مشکلات و دردسرهایی که شما در این دنیا متحمل می شوید، کاملا طبیعی ست و اگر در برابر آنها صبور بوده و از مسیر حق خارج نشوید، اجر و پاداش بسیار بزرگی برای شما خواهد بود. قرآن می فرماید: «إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ؛ به یقین کسانی که گفتند: پروردگار ما خداوند یگانه است! سپس استقامت کردند، فرشتگان بر آنان نازل میشوند که: نترسید و غمگین مباشید، و بشارت باد بر شما به آن بهشتی که به شما وعده داده شده است!» (۲)
اگر در طول تاریخ به زندگی بزرگان و مومنان نگاه کنید، پیچیده در مشکلات و مصائب بوده و آنها در برابر سختی ها نه تنها مقاوم بودند، بلکه مشکلات را رحمت و عنایت پروردگار می دیدند. چون هر مشکلی باعث می شود که طلای وجودی شما آبدیده تر شده و خالصتر و نابتر شوید. و انسان هرچه خالص تر شود، ظرف وجودی اش برای دریافت نعمات الهی وسیعتر شده و پذیرشش بالاتر می رود. پس به هیچ وجه از مشکلات ناراحت و نگران نباشید.
البته این بدان معنی نیست که نباید در رفع مشکل تلاش کنید؛ بلکه باید با حل و فصل کردن آنها و خارج نشدن از مسیر صحیح، از امتحانتان سربلند بیرون بیایید. اما در مورد درخواست های غیر معقول همسرتان، با ایشان به طور منطقی و به دور از ناراحتی، با نیت رفع مشکل صحبت کنید. برایش توضیح دهید که نمی توانید به خاطر درخواست ایشان خواست پروردگار را زیر پا بگذارید. اگر در بین دوستان یا فامیل کسی هست که همسرتان نسبت به او پذیرش بهتری دارد، می توانید از او کمک بگیرید. تلاش کنید کم کم و به طور نامحسوس، ارتباطتان را با آن دسته از دوستانتان که مسائل شرعی را مراعات نمی کنند کم کرده و در عوض با افراد متعهد و مومن رفت و آمد بیشتری داشته باشید. انسان خواه ناخواه شبیه افرادی می شود که با آنها ارتباط بیشتری دارد. در کنار همه اینها از دعا و درخواست کمک از اهل بیت (علیهم السلام) هم غافل نشوید که گره های بزرگ به دست این بزرگواران بازشدنی ست.
پی نوشت ها:
۱. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، مترجم شیخی، حمیدرضا، موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، قم، ج ۴، ص ۵۴۹
۲. سوره فصلت، ۳۰
http://www.askdin.com/showthread.php?t=64424&p=1008817&viewfull=1#post10...