نسبت به همسر آینده غیرتی هستم

سؤال:
جوان 20 ساله هستم مجرد و متاسفانه چند وقتی هست که دچار وسواس فکری شدم و وسواس بنده اینجور است که نسبت به همسر آینده غیرتی هستم. طوری که دوست ندارم کسی همسر من را نگاه کند. خیلی جاها با چشم خودم دیدم که بعضی مردان زنان مومن و باحجاب و متین شوهردار را نیز نگاه می کنند و از وی کامجویی می کنند. از طرفی هم نمی توانم در دنیا همیشه مجرد باشم و بالاخره باید ازدواج کرد.


پاسخ:
از کلام شما این برداشت می شود که نسبت به این موضوع بیش از حد حساس شده اید و ذهنتان را درگیر آن کرده اید؛ دقیقا این مفهوم همان وسوسه فکری است که شما را با سماجت به سمت افکار بیهوده و غیر منطقی هدایت کرده است.

غیرتی که از آن صحبت می کنید دو نوع است:
الف) غیرت ممدوح
در روایات اسلامی آمده است که امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «إِنَّ اللَّهَ غَيُورٌ يُحِبُّ كُلَّ غَيُورٍ وَ مِنْ غَيْرَتِهِ حَرَّمَ الْفَوَاحِشَ ظَاهِرَهَا وَ بَاطِنَهَا؛ خدای تعالی دارای صفت غیرت است. انسان‌های غیور را دوست دارد. به دلیل وجود همین صفت بود که کارهای زشت را حرام نموده است»(1)

زیرا هر انساني يك سري از چيزها جزء حريم او مي‌باشد و وقتي چيزي جزء حريم او شد، حفاظت از آن به هر شكل ممكن واجب است، در مورد مردان نيز خانواده مخصوصاً همسرش جزء حريم او محسوب مي‌شود و لازم است كه از اين حريم، به نحو احسن حفاظت كند و اجازه ندهد كه جز خودش كسي به حريم همسرش وارد شود. لذا غيرت عين دينداري مرد مي‌باشد و به حكم خداوند عمل نموده است.

ب) غیرت مذموم
در روایتی امام علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: «وَإِیَّاكَ وَالتَّغایُرَفِی غَیْرِ مَوْضِعِ غَیْرَةٍ، فَإِنَّ ذلِكَ یَدْعُوالصَّحِیحَةَ إِلَى السَّقَمِ، وَالْبَرِیئَةَ إِلَى الرِّیَبِ؛ بر حذر باش از اینكه در غیر جائیكه باید غیرت به ‏خرج داد اظهار غیرت كنى، (كه نشانه سوء ظن تو نسبت‏ به او باشد) زیرا اظهار بى‌اعتمادى و سوء ظن، زنان را به ناپاكى و بی گناهان را به آلودگى‏ سوق مى ‌دهد».(2)

امام علی (علیه السلام) در این سخنان، به نکته روان‌شناسی مهمی اشاره کرده و حساسیت‌های بی مورد برخی مردان را که به بهانه غیرت‌ورزی، همسران خود را از هرگونه فعالیت اجتماعی باز می‌دارند، مورد انتقاد قرار داده است.

پس در واقع اگر غیرت در موضع خود مانند حفظ ناموس و حفظ ارزش‌ها ابراز شود نه تنها مذموم نیست بلکه یک صفت ذاتی و فضیلت اخلاقی است؛ اما در صورتی که غیرت تبدیل به یک تعصب بیجا مثلا به روابط همسر، شک و بدبینی و ... شود این تعصب موجب تخریب روابط می‌شود.

به نظر می رسد شیطان موفق شده است افکار شما را تحت سیطره در آورد و به بهانه ی غیرت ورزی مانع ازدواج شما شود در حالی که:

اولا اگر اینگونه باشد پس با خودتان فکر کنید که هیچ مردی نباید ازدواج کند!!! که این ممکن نیست.

ثانیا شما هنوز ازدواج نکرده اید و فضای تأهل را نمی دانید. اگر ازدواج کنید متوجه خواهید شد که بسیاری از این افکارتان افراطی و غیر واقع بینانه است.

ثالثا اگر انسان همسر عفیفی انتخاب نماید از بابت تعدی دیگران خیالش راحت است ولی اگر زنی خودش تمایل به طنازی داشته باشد طبیعتا انسان های گرگ صفت همه جا پیدا می شود.

رابعا اینکه قبول داریم در جامعه ی ما بعضا این مسائل رعایت نمی شود و افراد چشم چران به گناه می افتند ولی هر قدر انسان خود و همسرش را در معرض محل های خاصی قرار ندهد از این بابت برای او آرامش حاصل می شود. مثلا اگر دید مهمانی ای شرایط خاصی در آن رعایت نمی شود بهتر است حضور پیدا نکند و یا با خانواده های غیر پایبند به دین کمتر و در حد ضرورت رفت و آمد نماید.

پس در نتیجه بهتر است روحیه خود را تخریب نکنید و از طریق راهکارهایی که عرض می کنیم وسواس فکری را در اختیار بگیرید.
. 1سرکوب نکردن افکار: درساعت مشخصی در روز مثلا نیم ساعت در یک اطاقي آرام و ساكت نشسته و به افكار وسواسي به خواست خود اجازه دهيد به ذهن خطور كنند. وقتي افكار وسواسي به ذهن آمدند، با صداي بلند فرمان ايست داده شود، به اين ترتيب دستور توقّف افكار وسواسي صادر می شود.

2. جابه‌جايي انديشه: انديشه‌هاي غير ارادي و وسواسي را ناديده گرفته و با انتقال ذهن و فكر به افكار عالي و مناسب برای ساختن آینده، عمل جايگزيني را انجام شود. به جای افکار مزاحم، افکار مناسب و سازنده را جایگزین کنید.

3. از ورزش غافل نشوید. سعی کنید ورزش منظم را جزو برنامه های رسمی روز قرار دهید و هر روز حتما 20 دقیقه نرمش کنید.

4. با افکارتان دوست شوید: سعی کنید از افکارتان فرار نکنید و بالعکس با آن‌ها دوست شوید. برای این‌کار درجاي خلوتي نشسته و لحظاتي با خود فكر كنيد، ابتدا موقعيت‌هايي را در ذهن خود مجسم كنيد كه براي شما كاملاً خوشايند است و هيچ اضطرابي از شرایط آن ندارید. پس از آن، موقعيت‌ها و صحنه‌هاي هجوم افکار را در نظر بگيريد، سپس تصور كنيد موقع برخورد با دیگران است و شما بدون هیچ اضطرابی آنچه پاسخ اصلی و قانع کننده بوده را ارائه داده‌اید و هیچ مشکلی در شما ايجاد نمي‌شود. آن‌وقت مي‌بينيد كه هيچ گونه اضطرابي در شما ايجاد نشد.
وقتي چندين بار تمرين كرديد و موقعيت‌هايي را كه كمتر تهديد كننده است، در ذهن خود تصور نموديد، اين آمادگي روحي در شما ايجاد مي‌شود كه در ذهن خود تصور كنيد كه راحت و بدون دردسر می توانید کارهایتان را انجام می‌دهید.

5. استفاده از کش شوک:يكي از تكنيك هاي موثر در اين باره اينست كه كشي به مچ خود ببنديد و با شروع خيالپردازي و فكر به آن موضوع آن كش را كشيده و رها كنيد طوري كه اندك سوزشي بدستتان وارد شود آنگاه شروع به شمارش معكوس نماييد مثلا يك عدد پيچيده مثل 6589234 را انتخاب كنيد و سعي نماييد هفت هفت تا از آن كم كنيد تا به صفر برسيد.

6. استفاده از تكنيك حواست را جمع كن: اين شيوه ممكن است ظاهراً ساده به نظر بيايد، ولي در عين حال بسيار مؤثر است. هنگامي كه حواستان پرت مي شود و ذهنتان سرگردان است، مرتب به خودتان هشدار دهيد كه حواست را جمع كن. اين روش كم كم سبب مي شود تمرکز شما در درس افزایش یافته و افکار کمتر به سراغتان بیایند.

7. يكي از بهترين راه هاي غلبه بر افكار مزاحم، تنها نبودن و جابجايي مكاني است، يعني به محض شروع افكار، مكان خود را تغيير دهيد. سعي نماييد خيلي تنها نباشيد، خصوصا در مواقع هجوم افكار خيالي، زيرا تنهايي بهترين محرك براي ايجاد افكار خيالي مي باشد. قبل از شروع اين خيالات خودتان زمينه بروز آن را از بين ببريد.
در پایان توصیه می کنیم به اعمال عبادی و از جمله نماز که عالی ترین دستور برای رفع مشکلات روانشناختی است، پایبند باشید و سعی کنید ارتباط خود را با خدای خود قطع نکنید.

ما نیز دعاگوی شما هستیم و امیدواریم ان شاء الله خداوند متعال بهترین همسر را نصیبتان گرداند.
موفق باشید.


--------------------------------------------------------------------------------

پی نوشت:
1. حر عاملى، محمد بن حسن‏، وسائل الشيعة، قم‏: مؤسسة آل البيت عليهم السلام، 1409ق، ج20، ص153.
2. كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، ‏كافي، قم‏: دار الحديث، ‏1429ق، ج11، ص234.

http://www.askdin.com/showthread.php?t=64255&p=1009980&viewfull=1#post10...