پرسش:
اعتماد به نفس در زندگی هر یک از ما نقش مهمی دارد؛ به گونه ای که بدون آن نمی توانیم حتی اولین گام را برای تلاش در جهت دستیابی به اهدافمان برداریم. اعتماد به نفس از کجا می آید؟ چگونه می توانیم به اعتماد به نفس لازم دست یابیم؟
پاسخ:
منظور از اعتماد به نفس (Self-Confidence) این است که فرد توان و توانمندی های خود را باور داشته باشد. یک انسان با اعتماد به نفس سالم و طبیعی می تواند احساس خوبی نسبت به خود داشته باشد، ارزش خود را بداند و بخاطر قابلیت ها، مهارت ها و موفقیت هایش احساس رضایت نماید. اما کسی که اعتماد به نفس ضعیفی دارد، احساس می کند مورد قبول و علاقه ی هیچ کس نیست و نمی تواند هیچ کاری را درست انجام دهد. اعتمادبهنفس یک مهارت آموختنی است. هر کسی می تواند با داشتن روشی مناسب و تلاشی بیشتر، اعتماد به نفس خود را بالا ببرد. با برداشتن هر قدم در این راه، حس اعتماد به نفس بیشتری خواهید کرد. سعی کنید این راهکارها را در زندگی خود به کار ببندید:
- ارزیابی منصفانه ای از خودتان داشته باشید. بین غرور و اعتماد به نفس تفاوت وجود دارد. غرور زمانی است که شما در مورد خودتان دست به بزرگنمایی بزنید. در حالی که اعتماد به نفس، به معنای باور داشتنِ توانایی خود در انجام کارهاست. به عبارت دیگر اعتماد به نفس از طریق تلاش فراوان به دست می آید.
اعتماد به نفس حقیقی بر پایه ی واقعیت ها بنا شده است. برای اینکه بتوانید اعتماد به نفستان را بالا ببرید، باید ارزیابی دقیق و صادقانه ای از خود و توانایی هایتان داشته باشید. اگر هنوز نقاط ضعفی در شما وجود دارد، برای بهبود آنها برنامه ریزی و راهی پیدا کنید تا اثرات منفی شان را به حداقل برسانید. به خاطر داشته باشید بی توجهی نسبت به نقاط ضعف و یا نقطه ی قوت نشان دادن آنها، هیچ کمکی به از بین بردنشان نخواهد کرد. به همین ترتیب، داشتن درک درست از توانایی ها می تواند انتقادات یا بازخورد های منفی را کاهش و به شما اعتماد به نفس بیشتری بدهد.
توانایی های خود را دست كم نگیرید. استعدادهای خود را باور داشته باشید و مطمئن باشید انسان در فرهنگ مذهبی ما بی جهت «اشرف مخلوقات» نامیده نشده است و هر فردی می تواند با اراده و پشتكار به موفقیت های زیادی دست یابد.
- به دنبال پیروزی های کوچک باشید. افرادی که اعتماد به نفس دارند همواره خود را به چالش می کشند و در برابر دیگران روحیه ای رقابتی دارند؛ هرچند تلاش شان به موفقیت های کوچک ختم شود. گفتنی است پیروزی های کوچک می توانند سبب ایجاد گیرنده های آندروژنی جدیدی در مغز شوند که باعث به وجود آمدن روحیه ی قدردانی و افزایش انگیزه خواهد شد. این افزایش تعداد گیرنده های آندروژنی باعث اثربخشی بیشتر هورمون تستوسترون شده و در نتیجه اعتماد به نفس و اشتیاقتان برای مواجه با چالش های پیش رو بیشتر خواهد شد. بخاطر داشته باشید وقتی موفقیت های کوچکی را پشت سر هم طی کرده باشید، این افزایش اعتماد به نفس برای مدتی طولانی با شما خواهد بود.
- "نه" بگویید. بسیاری از افراد، قدرت نه گفتن را ندارند و این موارد برای آنان مشکلهایی ایجاد نموده است. هر چقدر نه گفتن برایتان دشوارتر باشد، احتمال اینکه به اضطراب، فرسودگی شغلی و حتی افسردگی دچار شوید، بیشتر می شود و همه ی این عوامل باعث کاهش اعتماد به نفس در شما خواهند شد. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند به خوبی می دانند که "نه" گفتن، به نفع آنهاست. اگر پیشنهاد یا درخواستی به شما میشود که میل ندارید آنرا بپذیرید، با قاطعیت اما با احترام «نه» بگویید. یکی از عاملهای اصلی در اعتماد به نفس پایین، ترس از عدم پذیرش (طرد شدن) است. آنچه را که فکر میکنید درست است انجام دهید. به یاد داشته باشید این انتظار اشتباهی است که بخواهیم همیشه مورد پذیرش و تأیید دیگران باشیم.
- قاطعانه صحبت کنید، نه تهاجمی. داشتن روحیه ی پرخاشگری نشان دهنده ی اعتماد به نفس نیست؛ بلکه زورگویی شما را نشان می دهد. هنگامی که خودتان را باور نداشته باشید، به راحتی و بدون اینکه بخواهید، قلدری و دیگران را تهدید می کنید. سعی کنید در اظهار نظرهای خود، بدون اینکه تهاجمی عمل کنید و شخصیت دیگران را زیر سوال ببرید، قاطعانه سخن گفتن را تمرین کنید. بخاطر داشته باشید هیچگاه نمی توانید بدون اینکه روی خودتان کنترل داشته باشید، اعتماد به نفستان را افزایش دهید. همواره با صدا و لحن مناسب حرف بزنید و نسبت به طرز ایستادن خود حساس باشید. حالت بازوها، دست ها و استفاده ی بجا از آنها در هنگام حرف زدن، می تواند اعتماد به نفس را در ظاهر شما نمایان کند.
- یک راهنما برای خودتان پیدا کنید. هیچ کس به اندازه ی شخص باتجربه و باهوشی که راه صحیح را نشان دهد و شما را تشویق کند، نمی تواند باعث افزایش اعتماد به نفس در شما شود. یک حامی خوب مانند آیینه عمل می کند و دیدگاهی به شما می دهد که برای باور به خود باید آن را مد نظر داشته باشید.
فراموش نکنید آگاهی باعث افزایش اعتماد به نفس می شود. دانستن اینکه در هر لحظه در چه جایگاهی قرار دارید، باعث افزایش تمرکز و اثربخشی انرژی شما در انجام امور خواهد شد. به علاوه، یک مشاور خوب می تواند بعضی نکات مربوط به فرهنگ درونی شرکت ها را با توجه به روحیه ای که دارید، به شما آموزش دهد.
- به طور منظم ورزش کنید.مطالعات انجام شده در مؤسسه ی تحقیقاتی اونتاریو نشان می دهد افرادی که به مدت 10 هفته و هفته ای 2 بار ورزش می کنند، به مراتب از نظر اجتماعی، هوشی و جسمانی توانمندی بیشتری دارند. ورزش کردن علاوه بر اینکه تناسب اندام شما را حفظ می کند، اعتماد به نفستان را نیز بالا می برد. تمرینات بدنی سبب آزاد سازی اندورفین در بدن نیز می شوند و روحیه ی شما را مثبت و پر نشاط خواهند کرد. بنابراین همواره برای تمرینات ورزشی خود برنامه ریزی کنید؛ خواهید دید که اعتماد به نفستان بالا خواهد رفت.
- هر شكستی را پلی به سوی موفقیت قلمداد كنید. از اشتباهات خود درس بگیرید و به جای سرزنش كردن خود یا دیگران، دنبال راه حل مناسبی جهت تغییر شرایط باشید و توجه داشته باشید از تكرار مجدد آن اشتباهات، خودداری كنید.
- اگر می خواهید از پیشرفت خود اطلاع حاصل كنید، خود را نسبت به گذشته خودتان مقایسه كنید نه با دیگران.
- توقعات خود را کاهش دهید. همیشه عالی بودن غیر ممکن است. افرادی که میخواهند همیشه عالی باشند، هیچکاری را درست انجام نمیدهند.
- در لحظات سختی كه احساس تنهایی و ناامیدی می كنید، به خاطر بیاورید یگانه قادر متعال در كنار شماست. به خداوند متعال توكل كنید، محكم و راسخ گام بردارید و پس از هر موفقیت شكرگزار باشید.
با همه این تفاسیر، اعتماد به نفس صفتی است که خود شما آن را یا تقویت می کنید یا از بین می برید. به یاد داشته باشید اعتماد به نفس ریشه در واقعیات دارد. این ویژگی مانند دانشی است که به مرور زمان بیشتر می شود. مطمئن باشید اگر با قدرت اعتماد به نفس، رو به جلو حرکت کنید، از عهده ی هر کاری برخواهید آمد.
http://www.askdin.com/showthread.php?t=63897&p=1009842&viewfull=1#post10...