حسّ می کنم زندگی ام یکنواخت شده و چیزی گُم کرده ام

پرسش:
من کارشناس ارشد بیوشیمی هستم و در یک آزمایشگاه تشخیص طبّی کار می کنم. از شغلم راضی هستم؛ اما بعد از سال ها کارکردن، حسّ می کنم زندگی ام یکنواخت شده و چیزی گُم کرده ام که نمی دانم چیست. از کودکی به درس خواندن علاقه داشتم و درسم همیشه خوب بود. دوست دارم دوباره درس خواندن را شروع کنم. اما نمی دانم چه علمی را بخوانم. از یک طرف به علوم و معارف اسلامی فکر می کنم؛ اما نمی دانم برای یادگیریِ عمیق معارف اسلامی، وارد حوزه علمیّه خواهران شوم یا خودم مطالعه کنم. از طرف دیگر به ادامه تحصیل در رشته خودم فکر می کنم. لطفا راهنمایی ام کنید.

 


پاسخ:
گفته اید که کارشناس ارشد بیوشیمی می باشید و از شغلتان احساس رضایت می کنید. با این حساب، شما در کارتانْ مفید هستید. فکر کنید که چند نفر در روز از خدماتِ شما بهره می برند؟ اگر شما به این کار اشتغال نداشته باشید، این عدّه چه کار باید انجام دهند؟ لطفا نگویید:«این افراد می توانند به همکارانِ من که چنین تحصیلاتی دارند، مراجعه کنند». زیرا شما به سهمِ خود باری را از دوشِ مردمِ جامعه برمی دارید. شما به عنوان عضوی از این جامعه وظیفه ای در قبالِ هموطنان خود دارید که با انجامِ این کار در حالِ ادای این وظیفه هستید. اگر شما این وظیفه را انجام ندهید، چه وظیفه یِ دیگری را می خواهید به عهده بگیرید؟ آیا مطمئن هستید که در انجامِ وظیفه یِ دیگر به اندازه این وظیفه موفّق خواهید بود؟ پیداست که نمی توانید تضمین کنید حتما در انجام وظیفه دیگر نیز موفّق خواهید بود.

پیامبراکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) می فرماید:«مَنْ قَضَى لِأَخِیهِ الْمُؤْمِنِ حَاجَةً كَانَ كَمَنْ عَبَدَ اللَّهَ دَهْراً» یعنی«کسی که حاجت برادر مؤمنش را برآورده سازد، مانند کسی است که عُمری خدا را عبادت نماید»(1). بنابراین شما که نیازِ افرادِ بیمار را برآورده می سازید، کاری انجام می دهید که به درد آخرت تان می خورد. لازم نیست حتماً در حوزه علمیّه دروس اسلامی را از ابتدا بخوانید تا مفید باشید. هر فردی که در شغلش گره از کارِ دیگری باز می کند، فردی مفید است و در آخرت _ان شاءالله_ اجر و پاداش الهی نصیبش می شود.
برای یادگیریِ معارف اسلامی لازم نیست حتما دروس حوزوی را از ابتدا بخوانید. می توانید شروع به «مطالعه منظّمِ» کتاب های اسلامی در یک حوزه خاصّ نمایید. مثلا می توانید در موضوع «زن در اسلام» به مطالعه کتاب هایی از شهید مطهّری، آیت الله جوادی آملی و بقیّه یِ متفکّران و اندیشمندان اسلامی بپردازید؛ بدین گونه پس از مدّتی در یک حیطه مشخص دانش ارزشمندی کسب می کنید.
به نظر من بهتر است در همین زمینه ای که تحصیل کرده اید، ادامه تحصیل دهید. به دست آوردنِ چنین توانایی در علوم دینی با ورود به حوزه علمیّه نیاز به صرف وقت و زمان بسیاری دارد که ممکن است شما را پس از مدتی از شروعِ آن پشیمان سازد.

برای اینکه زندگی تان از یکنواختی خارج شود، علاوه بر شروع کردنِ مطالعه در یک زمینه خاصّ، می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
- گل های آپارتمانی تهیه کنید و از آنها مراقبت نمایید. باید گل هایی انتخاب کنید که با آب و هوای شهرتان سازگار باشد. خانم هایی می شناسم که با داشتنِ سنّ بالا، در خانه شان گل نگه می دارند. این کار روحیّه یِ آنها را واقعا شاداب کرده است.
- فعالیت های هنری انجام دهید. در گروهِ خانم هایی که هنری را انجام می دهند، عضو شوید. منظورم گروه های فضای مجازی نیست، بلکه منظورم عضویت در گروه های مفید در واقعیت است. زیرا پژوهش ها نشان داده که فضای مجازی با همه مزایایی که دارد، باعث افزایش افسردگیِِِ افراد می شود.
- ورزش های شاد و مفرّح انجام دهید. ورزش کردن باعث افزایش فعالیت و نیز ارتقای انگیزه یِ پیشرفت می شود. منظور ورزش هایی است که تحرک زیادی می طلبد. طناب زنی کنید. ورزش های هوازی انجام دهید که سوخت و ساز بدنتان را بیشتر می کند و گردش اکسیژن را افزایش می دهد.

- در ظاهرتان تنوّعِ صحیح ایجاد کنید. می توانید با یادگرفتنِ خیّاطی و گلدوزی، به جای صرفِ مقدار زیادی پول جهت خرید لباس های گران قیمت، بعضی از لباس هایِ مورد نیازتان را خودتان تهیّه کنید. می توانید گاهی در خانه با تغییر در ظاهر و آرایشِ تان، زندگی را از یکنواختی درآورید. به این گونه روحیّه شاداب تری پیدا می کنید.
- هرگز زندگی تان را با زندگی دیگران مقایسه نکنید. شما از واقعیّت ها و سختی های زندگیِ دیگران آگاه نیستید و فقط ظاهرِ زندگیِ شان را می بینید.
- هنگامی که یکنواختی در زندگی و کار به شما فشار می‌آورد، به دامان طبیعت پناه برده و از مناظرِ طبیعت لذّت ببرید تا به آرامش رسیده و انرژی دوباره بدست آورید. مطمئنّاً شهر محلّ زندگیِ تان اماکن تاریخی و گردشگریِ زیادی دارد. از آنها بهره ببرید.


پی نوشت:
1:
مجلسیّ، محمد باقر، بحارالانوار، ج71، ص302، مؤسّسة الوفاء، بیروت، 1403 ه.ق

http://www.askdin.com/showthread.php?t=63804&p=1002846&viewfull=1#post10...