پرسش:
طبق نقل ویکی پدیا، امام علی(ع) شخصی ایرانی به نام" ماهوی سوری" که شخصیت مثبتی نداشته است را بعنوان مأمور جمع آوری خراج به خراسان می فرستند که اعزام این شخص سبب شورش در خراسان می شود،آیا چنین مطلبی صحت دارد؟
پاسخ:
اولاً ویکی پدیا هیچگاه به عنوان یک منبع و مأخذ علمی مورد قبول نیست و نمی توان آن را مستندی برای نقل مطلب قرار داد.آنچه ملاک ارزش گذاری مطالب نقل شده در سایتی همچون ویکی پدیا است منبعی است که مطلب از آن گرفته شده است.
ثانیاً مطلبی که در ویکی پدیا نقل شده است به نقل از کتاب آقای زرین کوب است که از منابع معاصر می باشد و نمی تواند منبع و مستندی برای گزارشات تاریخی باشد.مگر اینکه منبعی که از آن نقل کرده است را ذکر کرده باشد که چنین منبعی در این متن دیده نمی شود.
ثالثاً بر فرض پذیرش ویکی پدیا و کتاب دکتر زرین کوب به عنوان منبع و مأخذ قابل استناد،در مطلب نقل شده هیچ اشاره ای به این مطلب نشده است که ماهوی سوری شخصیتی منفی داشته و آشوب بخاطر اعزام وی بوده است.
رابعاً نقل طبری که قرن ها قبل از کتاب دکتر زرین کوب نوشته شده است و از منابع دست اول تاریخ می باشد،کاملاً بر خلاف مطلب نقل شده از قول دکتر زرین در ویکی پدیا، شورش مردم خراسان یک بار بوده و جالب توجه است که هیچ اسمی از ماهوی سوری برده نمی شود.
در طبری درباره این مطلب نوشته شده که مردم خراسان یکبار به دلیل آنچه که طبری آن را کافر شدن عنوان کرده، مقاومت کردند و جعده نتوانست کاری کند و فردی دیگر به دستور امام به آنجا رفت و بدون خونریزی و کشت و کشتار مسئله را حل کرد. من عین مطلب طبری را می گذارم تا شما خودتان قضاوت کنید:
شعبی گوید: وقتی علی(ع) از صفین بازگشت. "جعده بن هبیره مخزومی" را سوی خراسان فرستاد که تا "ابر شهر" رفت که مردم کافر شده بودند و مقاومت کردند. جعده پیش علی(ع) باز آمد که "خلیده بن قره یربوعی" را فرستاد. خلیده مردم نیشابور را محاصره کرد تا به صلح آمدند، مردم مرو نیز با وی صلح کردند.(1)
پی نوشت:
(1). تاریخ طبری/ ترجمه، ج 6، ص: 2583
http://www.askdin.com/showthread.php?t=61379&p=962348&viewfull=1#post962348