پرسش:
یکی از بستگان نزدیک من خانمی هستند سی و دو ساله.ایشون به شدت مهرطلب و تأیید طلب هست هم در شبکه های مجازی و هم در واقعیت به دنبال لایک و تأیید هستو اگر کسی تأییدش نکنه خیلی بهم میریزه و حالش بشدت خراب میشه و فکر میکنه همه ازش متنفر هستند.مثلا اگر کسی در فضای مجازی لایکش نکنه چند روز بیقرار و ناراحته.البته ایشون از دوران کودکی مشکلات روحی زیادی از جانب والدینش داشته، مثل کتک خوردن و نادیده گرفته شدن و مسخره کردن و گرفتن اعتماد بنفسش.الان تمام هم و غمش اینه همه تأییدش کنند و دوستش داشته باشندضمنا ایشون متأهل هستند و از زندگی با همسرش هم راضی است.لطفا راهنمایی کنید من متن شما رو براش کپی میکنم پیشاپیش از کارشناس محترم سپاسگزارم
پاسخ:
با عرض سلام و ادب خدمت شما و همه اسک دینی های عزیز
از حسن اعتماد شما به انجمن گفتگوی دینی سپاسگذارم امیدوارم نکاتی را که خدمتتون نوشته می شود راهگشا باشد.
افراد مهرطلب ویژگیهایی دارند که عبارتند از :
- این شخصیت، باز هم در کودکی مهرناب نگرفته و به احتمال زیاد دچار عناد به خود و سرزنش دائم خود نیز هست؛ یعنی خودش هم خوب، خود را دوست ندارد؛ در نتیجه باز هم جام وجودش از مهر، خالی است؛ بنابراین آن را جلوی دیگران می گیرد تا از آنان، مهر و محبت را گدائی کند.
- همواره چشم می گوید؛ مطیع و فرمانبردار است و بسیار کوتاه می آید؛ ولی در درون، از آنچه که انجام می دهد و آنچه که در ازاء آن می گیرد، احساس رضایت ندارد.
- فردی بسیار زودرنج، حساس، احساساتی و به خصوص وابسته است و در بیشتر موردها به دلیل وابسته بودن و ترس از دست دادن، تا حد زیادی مطیع، عمل می کند
- او به هیچ وجه دلش نمی آید کسی را بیازارد. هرکاری که از او بخواهند چه معقول و چه غیرمعقول، چه در حد توان او باشد چه نباشد، می خواهد انجام دهد.
- او زیاد، زیر بار ظلم می رود و اجازه می دهد دیگران به حقوق او تجاوز کنند؛ حتی به او بی احترامی یا توهین کنند. به هیچ وجه نمی تواند به کسی نه بگوید؛ اما این مهر او، یک مهر بالغ نیست، بلکه مهری از روی نیاز و احساس وابستگی است.
- به طور تقریبی در تمام امور، توافق و تفاهم نشان می دهد؛ این توافق ها و تفاهم ها نیز از احتیاج های عصبی و از عصبیت ها و نیازهای او برای تأییدشدن و یا طردشدن، سرچشمه می گیرد.
- اریک فروم جامعه شناس و روان شناس معروف می گوید: اگر مهری می دهیم تا مهری یا تأییدی بگیریم، این مهر، یک مهر بالغ و ناب نیست، این یک نیاز است.
- این فرد، حتی میل به ابراز وجود خود را سرکوب می کند؛
- حرف و خشم خود را فرو می خورد و این تمایل ها را حس خودخواهی خود می بیند، ولی در این تسلیم بودن ها و تحمل کردن ها، خشم در او شکل می گیرد. او کم کم از خود خشمگین می شود که چرا نمی تواند حق خود را بگیرد و یا حرف خود را بزند. از دیگران خشمگین می شود که چرا تا این حد، پرتوقع هستند و یا بر او و حقوق او تعدی می کنند و یا او را در نظر نمی گیرند و کم کم این خشم، او را به عناد به خود و عناد با دیگران می کشاند
- پس از گذر سال ها، فرد مهرطلب به دلیل خودتنبیهی حاصل از عناد به خود، دچار سرزنش مدام خود و اضطراب در ذهن می گردد،
- گاهی، افراد را تحمل می کنیم و ساکت می مانیم، ولی این فشار حاصل از آن تحمل ها و سکوت ها را به درون خانه و کاشانهٔ خود می آوریم و آن را بر سر اعضاء خانوادهٔ خود خالی می کنیم. گاهی نیز در ذهن خود با خود و یا افراد بیرونی دعوا می کنیم و این تضاد و تعارض حاصل از تحمل ها یعنی در ظاهر، مهربان و سرویس دهنده بودن در باطن، عصبانی و دشمن بودن، ما را در هم می شکند و دوباره سیکل باطل عناد به خود، خودتنبیهی و بیماری های مختلف حاصل از ذهن مان برای تنبیه خود، ما را به ویرانی می کشاند.
راهکارهای پیشگیری و مقابل با مهرطلبی عبارتند از:
- استفاده از تکنیک خوددوست داری صحیح
- بالا بردن احساس خوب، نسبت به خود و دوست داشتن خود به حد کافی، تا این که جام خالی از مهر وجود را کم کم پر کنیم تا به دلیل خالی بودن، نیازمند گدائی کردن آن از دیگران نباشیم.
- بالا بردن اعتماد به نفس خود و از بین بردن حس حقارت و خود کوچک بینی در خود
- پرهیز از سرزنش خود
- استفاده از مهارت کنترل فکر
- از بین بردن احساس گناه از طریق توبه و یا بخشیدن خود
- مواجه شدن با ترس ها (اگر مهرشان از من قطع شود و مرا رها کنند، چه می شود؟ و...) من تنها نیستم؛ خدا را دارم که کنار من و پشتیبانم است.
- از بین بردن شخصیت وابسته (که این شخصیت و همین طور ترس ها با بالابردن اعتماد به نفس، عزت نفس و خوددوست داری صحیح، خود به خود از بین می روند.)
- از بین بردن شخصیت متحمل (بعد از این، تحمل نمی کنم که دچار فشار شوم، ولی تساهل می کنم. می گویم این آدم همین است که هست و از کنار او به راحتی می گذرم.)
- دوستی با خداوند
- کسب مهارتهای ابراز وجود،حل مساله،افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس
- ورزش و نرمش
- مهارت مقابله با استرس و اضطراب
- شناختن خطاهای فکری و اصلاح آنها
فکر و خیال سبب بسیاری از مشکلات و گرفتاریها ،ضعیف شدن روحیه،وسواس فکری، افسردگی، وابستگی و ...می شوند و لذا مدیریت آن بسیار کمک کننده می باشد
مهارتهای کنترل فکر:
الف: از فکر کردن ارادی به موضوع آزار دهنده (افکار جنسی) به شدت پرهیز نمایید.
ب . اگر خود بخود به ذهن شما آمدند سعی کنید از ذهن خود بیرون ببرید و اگر نتوانستید از راهکارهای زیر استفاده نمایید:
-اهمیت ندادن و بی خیال بودن
۱ . پر کردن اوقات روزانه
۲ . در نظر گرفتن افکار و رفتارهای جایگزین مناسب
۳ . نوشتن افکار
۴ . نوشتن افکار و پاره کردن کاغذ
۵ . بستن کش به دست و کشیدن آن
۶ . حواله دادن افکار به زمان خاصی در روز یا هفته (اگر زیاد به ذهن شما می آید روزانه یک ربع تا نیم ساعت و اگر کمتر زمان کمتری را روزانه یا یک روز درمیان و ...به این فکر اختصاص دهید و هر موقع این فکر به ذهن شما آمد به آن زمانی که معین کرده اید حواله دهید )
۷ . توجه به معنویت را فراموش ننمایید( نماز اول وقت توسل به اهل بیت مناجات و طلب از خداوند اذکار صلوات استغفار لاحول و لا قوه الا بالله و خواندن سورهای معوذتین )
تلقین مثبت
ورزش کردن
در صورتی که نتوانستند به راهکارهای فوق عمل نمایند لازم است به روانشناس متعهد و متخصص مراجعه نمایند.
در پناه قرآن و عترت موفق باشید
یا علی
http://www.askdin.com/showthread.php?t=63229&p=996664&viewfull=1#post996664