مدتی است که دست و دلم به هیچ کاری نمی رود


سوال:

دختری هستم مذهبی و 25 ساله، دو ماهی هست که دست و دلم به هیچ کاری نمی رود، حوصله ی هیچ کاری را ندارم و حتی با وجود دوستان بسیار زیاد اصلا نمی توانم با آنها ارتباط بر قرار کنم و اخلاقم تند شده و واقعا نمی دانم چه کار کنم، لطفا راهنمایی کنید.


پاسخ:

از بیان شما بزرگوار متوجه می شویم که شما دچار یک حالت خستگی و بی انگیزگی شدید و انرژی قوی برای بسیاری از فعالیتها را ندارید؛ توجه داشته باشید که انسانها در طول زندگی خود حالات متفاوتی را تجربه می کنند، گاهی فوق العاده شاد و گاهی خسته و بی انگیزه و گاهی بی حوصله و... این فرایند رفتاری و حالات هیجانی تقریبا طبیعی است. منتها اگر حالات خستگی و بی حوصلگی و بی انگیزیشی بیشتر نمود پیدا کرد، مسلم است که موضوع حساس بوده و باید بررسی شود.

برای بررسی:
مهم ترین مسئله این است که خود فرد در یک فضای بسیار آرام و بدون دغدغه به این مسائل پیش آمده بنگرد و عوامل را بررسی کند.
گاهی یک فکر یا رویکرد، یا نگرانی، ناراحتی از دوستان و یا از نزدیکان و یا مقایسه کردن های اشتباه و یا نرسیدن به یک هدف و برنامه موفقیت آمیز می تواند چنین افت روحی و رفتاری در فرد ایجاد کند، در واقع در مشکل کنونی وجود یک عامل و منشایی هست که باید یا خود فرد یا با کمک مشاور شناسایی شود، تا زمانی که رویکرد فرد اصلاح نشده و حس موفقیت آمیز بودن و رضایت از شرایط حاضر و موقعیت زندگی فردی و شخصی ایجاد نشود، همین حالات ادامه پیدا می کند و تا مرز افسردگی پیش خواهد رفت بنابراین لازم است منشا چنین رفتاری که بیشتر جنبه شناختی و فکری است شناسایی شود.


در کنار کشف منشا مشکل لازم است برای مقابله با آن اقداماتی را انجام بدهید.
1. روی ضعف ها و شکستهای خود متمرکز نشوید و به جوانب و نقاط قوت فردی خودتان هم بنگرید و از پرداختن به افکار منفی و سست کننده بپرهیزید.
2. در صورت امکان به یک مشاور متخصص مراجعه کنید تا افکار شما را بازبینی و خطاهای شناختی شما را شناسایی و راهکار درمانی مناسب را ارائه دهند.
3. برای خودتان اهداف مشخص و مورد نیازی را در نظر بیگرید و در پی انجام آن باشید، در این صورت حس خوبی را تجربه خواهید کرد و روحیه شما هر روز بهتر خواهد شد.
4. گاهی یک مسافرت و لو نزدیک، واقعا معجزه می کند، در صورت امکان یک مسافرت چند روزه با خانواده یا تورهای گردشگری داشته باشید.
5. به خود تلقین کنید که روحیه شما خیلی خوب بوده و شما می توانید در جمع دوستان خودتان باشید و هیچ لزومی به گوشه گیری و دوری از آنها نیست ( دوری کردن ازفضای صمیمی دوستان به هیچ عنوان صلاح نیست).

6. یک دفترچه ای را بردارید و تمامی موارد منفی و افکار خسته کننده را در آن بنویسید و با خود بگویید که باید این منفیات را فراموش کنم و از جهت دیگر به خاطرات خوبتان بنگرید و در مورد آنها در ذهنتان مرور کنید و از لذت هایی که از آن می بردید به یاد بیاورید و مدام مرور کنید.
7. به جای ناراحتی از شکست و.. روی موفقیتهای خودتان متمرکز شوید و برای رفع عیوب و رسیدن به موفقیتها تلاش کنید، برنامه ریزی داشته باشید.
8. به زور هم شده روزانه مختصری ورزش کنید
9. با خواندن جک های شاد، نشاط خودتان را تقویت کنید.
10. موفقیتها و خوبی های خودتان را بنویسید و مدام در ذهنتان مرور کنید و خودتان را یک فرد موفق بدانید. همین مرور کردن باعث خواهد شد که شما خودتان را باور کنید و نتیجه اش نشاط و شادی است.