آیا اهل بیت (ع) فرزندان خود را تنبیه بدنی مینمودند؟

پاسخ:

با تتبع در منابع و روایات مطلبی در این باب که اهل بیت «علیهم السلام» فرزندشان را تنبیه بدنی نماید یافت نشد. البته اگر به روایات و احادیث در مورد تنبیه و تشویق کودکان نظر بیاندازیم مشخص میشود که تنبیه شرایط خاص خودش را دارد و باید در قالب چارچوب مشخصی صورت پذیرد. فراموش نشود که اهل بیت «علیهم السلام» فرزندانشان را به طور صحیح و نیکویی تربیت می نمودند و لذا نیازی به تنبیه بدنی نبود. بلکه اصل تشویق و ترغیب کودک به عمل خیر، سر لوحه تربیت قرار می گرفت.


جواز تنبیه در شرایط خاص
پيامبر «صلی الله علیه وآله» فرمود: «أدَبّ صَغار بيتك بلِسانك علي الصلاهِ و الطهورِ ، فإذا بلغوا عشر سنِين،فاضربْ و لا تُجاوزُ ثلاثاً»[1]
فرزند خردسالت را با زبان بر نماز و وضو انس و عادت دهيد و آن گاه كه به ده سالگي رسيدند آن ها را به خاطر سستي و سهل انگاري در نماز بزن ولي از سه ضربه فراتر نرود. از اين روايت استفاده مي شود كه قبل از ده سالگي،زدن كودك براي نماز جايز نيست.
امام موسي بن جعفر «عليه السلام» به يكي از ياران خود كه از دست فرزندش به ستوه آمده بود و شكايت مي كرد فرمود: «لا تَصْرِبْهُ وَاهْجُرهُ وَ لا تُطِلْ»[2] او را نزن،بلكه با او قهر كن،اما خيلي طول نكشد.


به هر حال روش اهل بيت «عليهم السلام» اين نبوده كه فرزندان شان را تنبيه بدني كنند،و موردي سراغ نداريم و نقل نشده كه چنين كاري كرده باشند. پس بايد ديد كه شيوه ي تربيتي آن بزرگواران چگونه بوده است. با اين كه بعضي از آنان فرزندان زيادي داشتند،اما هرگز نيازي نمي ديدند فرزندان خود را تنبيه بدني كنند و اين مسأله بسيار مهم و درس آموز است و اين ما هستيم كه چون با راه و روش تربيت والاي اسلامي آشنايي درست نداريم فكر مي كنيم كه زدن، تنها راه تربيت فرزند است.

منابع:


[1] . ورام بن ابی فراس، تنبیه الخواطر، مکتبة الفقیه، قم، ص 390

[2] . ابن فهد حلی، عدة الداعی و نجاح الساعی، محقق موحدی قمی، دارالکتاب الاسلامی، بی تا، بیروت، ص 79
http://www.askdin.com/showthread.php?t=62134&p=976025&viewfull=1#post976025