برای پاسخ به این سوال توجه به چند نکته لازم است:
نکته اول:
ملاقات با همسر و فرزندان و نوادگان در آخرت طبق آیات و روایات قطعی است، و همچنین زن و شوهر می توانند با یکدیگر زن و شوهر بمانند، البته زاد و ولد در بهشت نیست.
قرآن کریم میفرماید:
«وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ اتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُمْ بِإيمانٍ أَلْحَقْنا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ»؛ كسانى كه ايمان آوردند و فرزندانشان به پيروى از آنان ايمان اختيار كردند، فرزندانشان را (در بهشت) به آنان ملحق مى كنيم.(1)
در روایات نیز از این ملاقات ها زیاد وارد شده است، به عنوان نمونه از امام صادق(سلام الله علیه) نقل شده است که:
«وقتی یك شخص از دنیابرود، ارواح دیگران نزد او آمده و از آنان در باره كسانی كه از دنیا رفته اند یا هنوز زنده اند سؤال میكنند، پس اگر گفت: زنده است، به او امیدوار شوند، ولی اگر گفت :مرده است میگویند سقوط كرده است (زیرا اگر سقوط نكرده بود و به عذاب الهی وارد نشده بود هم اكنون نزد ما بود) سپس به یكدیگر میگویند: او را ترك كنید و بگذارید تا از مرارتها و سختیهای مرگ آرامش یابد»(2)
برای اطلاع بیشتر به همان آدرس ذکر شده مراجعه بفرمایید.
نکته دوم:
اینکه قرآن فرموده است: «لَهُمْ فيها أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ»؛ «برای اهل بهشت همسرانی پاک است»(3) دلالت بر تعدّد همسر برای زنان بهشتی ندارد، مثل این است که ما بگوییم مردان و زنان در دنیا همسرانی دارند، خب چون زنان و مردان جمع هستند، همسران هم در قالب جمع می آید اما هیچ دلالتی بر اینکه هر کدام چند همسر دارند یا یک همسر ندارد.
نکته سوم:
زن و مرد در روحیات متفاوتند، در نگاه زن عاطفه مقدم بر جنسیت است، زن به دنبال تکیه گاه عاطفی و امنیتی است، طبیعتا نیازی به تعدد احساس نمی کند! اما در نگاه مرد جنسیت مقدم است، مرد از نظر عاطفی وابستگی به همسر ندارد.
آنچه زن را در دنیا از بودن در کنار مردش دلسرد می کند هرگز یکی بودن او نیست، بلکه این است که مردش، تکیه گاهش، نقص دارد، یعنی آن مردی نیست که او می خواهد؛ وگرنه اگر مردی باشد که هیچ خللی در او نیست، همسرش هرگز فکر جدایی یا تعدد همسر را در ذهنش نمی پروراند؛ و در بهشت قطعا همسران زنان بهشتی مردانی هستند که از هر نظر کامل بوده و مطابق میل و خواسته زنانشان خواهند بود.
این تفاوت نگاه موجب پذیرش تعدد همسر در نگاه مرد، و ابای آن در نگاه زن می شود، یعنی زن سالم خودش از تعدد همسر پرهیز دارد، خصوصا وقتی که ویژگی های همسرش کاملا مطابق میل او باشد، کسی که دنبال تکیه گاه است از تعدد آن پرهیز دارد، مگر آنکه فطرتش تغییر کرده و منحرف شده باشد، که در بهشت چنین زنانی وجود ندارند.
نکته چهارم:
اگرچه برخی گفته اند همسران متعدد بهشتی علاوه بر مردان، برای زنان هم هست، اما به نظر میرسد این حرف، حرف درستی نباشد. این که هیچ مردی به خاطر غیرتی که دارد نمی تواند همسرش را با شخص دیگری ببیند حرف درستی است، و از آنجا که غیرت بر خلاف حسادت از صفات نیکو و پسندیده انسانی است که در روایات ستوده شده است طبیعتا امری مغایر با آن در بهشت اتفاق نمی افتد.
خصوصا با توجه به وعده الهی که هیچ اندوه و غم و ناراحتی در بهشت نیست(4) پس نه زنان توقع چنین امری را دارند تا نبود آن مایه ناراحتی ایشان شود؛ و نه وقوع آن که مغایر با غیرت مردان، و آزار دهنده است وجود خواهد داشت.
مگر آنکه این حوریان بهشتی برای زنان را (اگر امکان دارد) به معنای دیگری برداشت کنیم. چرا که حقیقت بهشت و جهنم را نباید با دنیا مقایسه کرد، خیلی پیچیده تر از این حرفهاست، به گونه ای که در قالب الفاظ نمی گنجد، و آنچه که گفته شده متناسب با کشش و ظرفیت این الفاظ بوده است.
این که ما آیات قرآن را در سطح همین زندگی دنیوی معنا کنیم خیلی نگاه عوامانه ای است، قطعا عالم آخرت جهانی با قوانین خاص خود و حقائقی بسیار یچیده تر از این جهان خواهد بود.
بنابراین در یک کلام قطعا چند همسری در بهشت برای زنان یا منتفی است یا حقیقتی ورای این الفاظ مدّ نظر است، حقیقتی که مغایر با غیرت نیست.
_____________________________
1. طور:21/52.
2. کلینی، محمد، الکافی، ج3، ص244و 245.
3. نساء:57/4.
4. فاطر:35/ 34 و35.
http://www.askdin.com/showthread.php?t=60358&p=948105&viewfull=1#post948105