سؤال:
نظرتان پیرامون بررسی دستاوردهايی در زمينه اعجاز عددی قرآن چیست؟
پاسخ:
از نظر بنده، به نوشته بالا تنها از باب یک نظریه _ که مشابه آن خیلی پیشتر و به صورت بهتر بیان شده_ میتوان نگاه کرد؛ یعنی نه محتوای این نوشته را صد در صد تایید میکنیم و نه تکذیب! از دیدگاه بنده:
قرآن کریم کتاب انسان سازی و برنامه زندگی است؛ قرآن چراغ هدایت و هدیه آسمانی خداوند به بشر زمینی است تا در پرتو آیات روشنگر و نورانیاش، راه را از بیراهه تشخیص داده و مسیر عبودیت و کمال را طی نماید.
اعجاز قرآن در مجموعه جنبه لفظی و معنایی آن است که هم از نظر شیوایی گفتار و فصاحت بیان _به گفته دوست و بیگانه_ گوی سبقت را از همگان ربوده و سرآمد کلام بشری شده، و هم از منظر بلندای معنا و محتوای بیبدیل و نکات راهگشا در تربیت و پرورش صحیح جسم و روح انسان، دریایی پرگهر و کرانه ناپدید گشته، به گونهای که کس را یارای هم آوردی با آن نیست.
مطالبی که درباره اعجاز عددی قرآن ادعا میشود، ظاهرا مطلب نوظهوری است که برخی علاقهمندان به این کتاب بزرگ آسمانی مطرح کردهاند، و نمیتوان در مورد درستی یا نادرستی تمام این گونه آمار قضاوت کلی نمود و باید تک تک ادعاهای مطرح شده، به دقت بررسی شوند.
بنده همه تحقیقات آقای خلیفه را نخواندهام، بنابراین نمیتوانم بگویم که همه ادعاهای ایشان، درست است، یا نادرست! بلکه باید دانه به دانه ادعاهای ایشان، با ادلهای که ارائه دادهاند را بررسی نمود، تا درستی یا نادرستی آنها اثبات شود؛ به عنوان نمونه، بنده برخی ادعاها درباره اعجاز عددی قرآن _که شاید برخی از آنها هم در اصل منتسب به تحقیقات آقای رشاد خلیفه باشد_ را در اینجا (http://www.askquran.ir/thread25055-2.html) بررسی کردهام اما پس از بررسی دقیق، برخی از آنها را نادرست یافتم. برای اطلاعات بیشتر، میتوانید جمعبندی پایانی لینک مربوطه را مطالعه فرمایید.
نکته دیگر این که، بنده برای این مدعاها مستندی از آیات و روایات نیافتم؛ یعنی در آیه یا روایتی، مطلبی نیافتم که به اعجاز عددی قرآن و اینگونه آمار و ارقام اشارهای نموده باشد و آن را از وجوه اعجاز قرآن معرفی کرده باشد، بنابراین قبول یا رد چنین ادعاهایی، منوط به تحقیق درباره تک تک این ادعاهاست که اگر درست بود، ادعایی صحیح و قابل پذیرش است و اگر معجزه نباشد، دست کم مطلبی شگفتآور است، و اگر هم نادرست بود، ادعایی باطل است که تنها به آیات قرآن منتسب شده و ریشهی تحقیقی ندارد و براساس حدس و گمانهزنی پیریزی شده است؛ نتیجه این که، نادرستی این ادعاها ربطی به قرآن ندارد چون در آیات کریمه قرآن، چنین ادعایی طرح نشده و ملاک اعجاز قرآنی قرار نگرفته است.
در پایان، نظر شما را به نوشتار آیة الله معرفت (که در علوم قرآنی صاحب نظر هستند)، جلب مینمایم. ایشان در کتاب علوم قرآنی (ص 284 و 285)، پس از نقل مقاله ای از آقای رشاد خلیفه درباره حروف مقطعه قرآن و قید و تبصره های بسیاری که وی در نتایج تحقیقیاش آورده، مینویسد:
«...خلاصه آن قدر تبصره و تقیید در مدعای خویش آورده که خاصیت قاعده بودن [آن] را از بین برده است. بعدها گفتههای وی مورد سوء ظن قرار گرفت. وی برخی ادعاهای ناروا نمود که از جانب مراجع مکه مکرمه مورد نکوهش قرار گرفت [و] مردم را از وی برحذر داشتند و او را با نام «دجال» یاد نمودند»!