سؤال:
آیا حضرت آسیه (علیها السلام)، دختر پیامبر و عمه حضرت موسی بود؟
پاسخ:
در منابع تاریخی و تفسیری نقلهای مختلفی در رابطه با حضرت آسیه نقل شده است که اظهار نظر قطعی در مورد آن بانوی بزرگوار را با مشکل مواجه میکند. غالب این نقلها با عبارت «قیل» میباشد یعنی گفته میشود و این به این معناست که نویسندگان این مطالب خودشان خیلی اعتمادی به این نقلها نداشته و فقط شنیدههایشان را نقل کردهاند. به عنوان مثال ابن کثیر این گونه میگوید: «امرأة فرعون آسية بنت مزاحم بن عبيد بن الريان بن الوليد الّذي كان فرعون مصر في زمن يوسف و قيل انها كانت من بنى إسرائيل من سبط موسى و قيل بل كانت عمته حكاه السهيليّ فاللَّه أعلم». (1)
همان گونه که مشاهده میشود ابن کثیر ابتدا نظر خودش را بیان میکند و میگوید که آسیه از نسل فرعون زمان حضرت یوسف (علیه السلام) است.در ادامه می گوید: گفته میشود که از بنی اسرائیل بوده و یا گفته میشود که عمه حضرت موسی (علیه السلام) بوده است.
آنچه برای ما مسلم و قطعی است و سند محکمی برای آن داریم این است که این بانوی بزرگوار از زنان با ایمانی است که خداوند او را به عنوان اسوه و الگویی برای زنان و مردان مومن معرفی کرده است. آنجا که خداوند متعال میفرماید: «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلا لِّلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَةَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِندَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِن فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنَ الْقَوْم».(2)
خداوند برای کسانی که ایمان میآورند مثل میزند به همسر فرعون، آن هنگام که گفت پروردگارا! نزد خودت در بهشت جاویدان برای من خانهای بنا کن و مرا از فرعون و عمل او نجات ده و از مردم ستمکار برهان.
منابع:
1. دمشقی، البداية و النهاية ،ج 1، ص: 240.
2. تحریم: 66/ 11.