تخریب قبور ائمه بقیع علیهم السلام

پرسش:
قبور ائمه بقیع چگونه تخریب شد؟
 
 
پاسخ:
هشتم شوال سال ۱۳۴۴ هجری قمری قبرستان بقیع به عنوان مهم‌ترین قبرستان اسلام به دست وهابیون تخریب شد.در کمتر کشوری به اندازه سرزمین حجاز، آثار مربوط به قرون نخستین اسلام وجود داشته است؛ چرا که زادگاه اصلی اسلام آن‌جاست و آثار گرانبهایی از پیشوایان اسلام در جای جای این سرزمین دیده می‌شود. متأسفانه، متعصّبان وهّابی، بیشتر این آثار ارزشمند را به بهانه واهی آثار شرک، از میان برده‌اند و کمتر چیزی از این آثار پرارزش باقی مانده است. نمونه بارز آن، قبرستان بقیع است. این قبرستان، مهم‌ترین قبرستان در اسلام است که بخش مهمی از تاریخ اسلام را در خود جای داده و کتاب بزرگ و گویایی از تاریخ مسلمانان به شمار می‌آید.
 
وضعیت بقیع قبل از تخریب
تا پیش از تخریب و ویرانی قبور مطهر بقیع توسط وهابیت که براساس معتقدات خود، به تخریب بسیاری از آثار تاریخی پرداختند، بر روی قبور پیشوایان و سایر بزرگان اسلام که در مدینه مدفون بودند گنبدها و بناهایی قرار داشت. ائمه بقیع علیهم السلام در بقعه بزرگی که به طور هشت ضلعی ساخته شده بود و اندرون و گنبد آن سفیدکاری شده بود مدفون بودند. پس از تسلط وهابیون بر مدینه آن‌ها ضمن تخریب قبور، آثاری که بر روی قبور قرار داشت را نیز از بین بردند. در جریان این واقعه بارگاه امام حسن مجتبی(علیه السلام)، امام سجاد(علیه السلام)، امام محمدباقر(علیه السلام) و امام جعفر صادق(علیه السلام) ویران شد. آنان علاوه بر قبور مطهر ائمه معصومین(علیهم السلام)، دیگر قبور را هم تخریب کردند که عبارتند از: قبر منسوب به فاطمه زهرا(سلام الله علیها )، عبدالله بن عبدالمطلب و آمنه پدر و مادر پیامبر اسلام (صلی الله علیه و اله) ، قبر مطهر فاطمه بنت‌اسد(علیه السلام) مادر امیرالمؤمنین(علیه السلام)، قبر مطهر حضرت ام‌البنین(علیه السلام)، قبر عباس عموی پیامبر، ابراهیم پسر پیامبر(علیه السلام)، قبر اسماعیل فرزند حضرت صادق(علیه السلام)، قبر دخترخواندگان پیامبر(علیه السلام)، قبر حلیمه سعدیه دایۀ پیامبر(علیه السلام) و قبور شهدای زمان پیامبر(علیه السلام).
 
نخستین تخریب قبور ائمه بقیع
نخستین تخریب قبور مطهر ائمه بقیع به دست وهابیون سعودی در سال ۱۲۲۰ هجری یعنی زمان سقوط دولت اول سعودی‌ها توسط حکومت عثمانی روی داد، پس از این واقعه تاریخی - اسلامی با سرمایه‌گذاری مسلمانان شیعه و به کار بردن امکانات ویژه‌ای، مراقد تخریب شده به زیباترین شکل بازسازی شد و با ساخت گنبد و مسجد، بقیع به یکی از زیباترین مراقد زیارتی و در واقع مکان زیارتی - سیاحتی مسلمانان تبدیل شد.
 
دومین تخریب بقیع
دومین و در واقع دردناک‌ترین حادثه تاریخی - اسلامی معاصر به هشتم شوال سال ۱۳۴۴ و پس از روی کار آمدن سومین حکومت وهابی عربستان مربوط می‌شود؛ سالی که وهابیون به فتوای سران خود مبنی بر اهانت و تحقیر مقدسات شیعه، مراقد مطهر ائمه ( علیهم السلام ) اهل‌بیت پیامبر(صلی الله علیه و اله) را مورد دومین هجوم وحشیانه خود قراردادند و بقیع را به مقبره‌ای ویران شده و در واقع مهجور و ناشناخته تبدیل کردند.
 
تخریب قبور در مکه، مدینه، جده و کربلا
وهابیون در سال ۱۳۴۳ هجری قمری در مکه گنبدهای قبر حضرت عبدالمطلب(علیه السلام)، ابو‌طالب(علیه السلام)، خدیجه(علیه السلام) و زادگاه پیامبر(علیه السلام) و فاطمه زهرا(علیه السلام) و خیزران عبادتگاه سری پیامبر(علیه السلام) را با خاک یکسان کردند و در جده نیز قبر حوا و دیگر قبور را تخریب کردند. در مدینه نیز گنبد منور نبوی را به توپ بستند، ولی از ترس مسلمانان، قبر شریف نبوی را تخریب نکردند آن‌ها همچنین در شوال ۱۳۴۳ با تخریب قبور مطهر ائمه بقیع(علیهم السلام) اشیاء نفیس و با ارزش آن قبور مطهر را به یغما بردند و قبر حضرت حمزه(علیه السلام) و شهدای احد را با خاک یکسان و گنبد و مرقد حضرت عبدالله و آمنه پدر و مادر پیامبر(علیه السلام) و دیگر قبور را هم خراب کردند.
 
وهابیون متعصب در همان سال به کربلا نیز حمله کردند و ضریح مطهر امام حسین(علیه السلام) را کندند و جواهرات و اشیاء نفیس حرم مطهر را که اکثرا از هدایای سلاطین و بسیار ارزشمند و گرانبها بود، غارت کردند و قریب به ۷۰۰۰ نفر از علما، فضلا و سادات و مردم را کشتند. سپس به سمت نجف رفتند که موفق به غارت نشده و شکست خورده برگشتند.
 
موضوع: