سؤال:
آیا روایاتی در بیان قدر و منزلت فاطمه زهرا (علیها السلام) وجود دارد؟
پاسخ:
مقام زهرای مرضیه (علیها السلام) تنها از بیان آیات و روایات فهمیده میشود. برای این منظور، چند نمونه از آیات و روایات ـ که معانی آنها روشن و گویاست ـ را نقل میکنم؛ ابتدا نمونههایی از آیات شریفه قرآن که در بیان قدر و منزلت بانوی دو عالم است:
آیه تطهیر: «إِنَّما يُريدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيراً» (1)
خداوند فقط مىخواهد پليدى و گناه را از شما اهل بيت دور كند و كاملًا شما را پاک سازد.
این آیه دال بر عصمت زهرای اطهر است که توضیحش را در http://www.askquran.ir/thread32027-13.html عرض کردهام (جمعبندیها را مطالعه بفرمایید).
آیه مباهله: «فَمَنْ حَاجَّكَ فيهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَكُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَكُمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكاذِبينَ» (2)
هر گاه بعد از علم و دانشى كه (درباره مسيح) به تو رسيده، (باز) كسانى با تو به محاجّه و ستيز برخيزند، به آنها بگو: «بياييد ما فرزندان خود را دعوت كنيم، شما هم فرزندان خود را ما زنان خويش را دعوت نماييم، شما هم زنان خود را ما از نفوس خود دعوت كنيم، شما هم از نفوس خود آن گاه مباهله كنيم و لعنت خدا را بر دروغگويان قرار دهيم.
منظور از «نسائنا»، زهرای مرضیه است. داستان مباهله را از http://www.pasokhgoo.ir/fa/node/4721 مطالعه فرمایید.
آیه اطعام: «وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْكيناً وَ يَتيماً وَ أَسيراً ـ إِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لا نُريدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُوراً» (3)
و غذاى (خود) را با اين كه به آن علاقه (و نياز) دارند، به «مسكين» و «يتيم» و «اسير» مىدهند (و مىگويند:) ما شما را به خاطر خدا اطعام مىكنيم و هيچ پاداش و سپاسى از شما نمىخواهيم.
سوره مبارکه کوثر و ... .
رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) وقتی در بستر بیماری پایان عمرشان بود و نگرانی و ناراحتی فاطمه زهرا را دید، بخشی از فضایل ایشان را یاد کرد که از جمله آنها این فضیلت بزرگ بود:
«وَ أَنْتِ سَيِّدَةُ نِسَاءِ أَهْلِ الْجَنَّةِ وَ ابْنَاكِ حَسَنٌ وَ حُسَيْنٌ سَيِّدَا شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّة» (3)؛ تو سرور همه زنان بهشتی هستی و دو فرزندت، حسن و حسین، سرور جوانان اهل بهشت هستند.
همچنین فرمود: «فاطمة بضعة مني من آذاها فقد آذاني و ما آذاني فقد آذى الله و من آذى الله أكبه الله في النار» (4)؛ فاطمه پاره تن است. کسی که او را بیازارد، مرا آزرده و آن چه که مرا بیازارد، خدا را آزارده، و کسی که خداوند را بیازارد، خداوند او را با صورت در آتش [دوزخ] میاندازد.
همچنان که فرمود: «يا فاطمة إن الله يرضى لرضاك و يغضب لغضبك» (5)؛ ای فاطمه! خداوند با رضای تو راضی میشود و با غضب تو، غضبناک.
برخی روایات اهل سنت را هم میتوانید از این جا مطالعه فرمایید: http://www.pasokhgoo.ir/node/418
منابع:
1. احزاب: 33/ 33.
2. آل عمران: 2/ 61.
3. انسان: 76 /8 ـ 9.
4. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 28، ص 52
5. احسائی، محمد بن علی بن ابراهیم، عوالی اللئالی، ج 4، ص 93، ح 131.
6. همان، ح 132.