پرسش:
چرا باید در انتخابات شرکت کرد؟ مگر تاکنون شرکت در انتخابات چه تأثیری در زندگی ما داشته است؟
پاسخ:
بسیاری از مردم معتقدند که شرکت ما در انتخابات اهمیتی ندارد و هر بار با هزار امید پای صندوقهای رأی رفتیم بازهم مشکلات و گرفتاریهای بیشتری نصیبمان شد. گرانی بیشتر، بیکاری و مشکلات و هزار مسئله ریزودرشت دیگر که چه ما رأی بدهیم و چه ندهیم فرقی ندارد. هرکسی میآید، وعدههایی میدهد و یک امیدی ایجاد میکند و بارأی ما بر کرسی مینشیند و بعد ما میمانیم و مشکلات زندگی.
برخی هم معتقدند که با چند رأی بالا و پایین اتفاقی برای انتخابات نمیافتد و ما و رأیمان تأثیری در انتخابات نداریم.
1. شرکت و همینطور عدم شرکت در انتخابات، نتایج و تبعاتی در پی دارد. اگر تصور کنیم که شرکت یا عدم شرکت ما در انتخابات هیچ تفاوتی ایجاد نمیکند، طبق شواهد تاریخی سخت در اشتباهیم. کنار رفتن و اهمیت ندادن به از یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی کشور، عواقب قابلتوجهی دارد که در یک جامعه توسعهیافته، ابداً قابلگذشت نیست.
وضعیت ایران به نحوی است که مؤثرترین و بالاترین سرمایه سیاسی آن، ملت و مردم است. رویکرد دشمنان قدرتمند خارجی و شرایط منطقهای، معادلات قدرت در منطقه را به نحوی رقمزده است که استشمام کوچکترین ضعفی در شرایط اجتماعی و سیاسی ایران، به تلاش مضاعف سایرین در به هم زدن تعادل اقتصادی و سیاسی ایران منجر میگردد. به عبارت واضحتر هر زمان که فرصتطلبان خارجی احساس کنند که پیوستگی سیاسی ایرانیان ضعیف است، از ضربه زدن به ملت به امید رسیدن به اهداف خود، ابداً دریغ نخواهند کرد. درنتیجه انتخابات موجب اقتدار نظام است و اگر گزینه انقلاب و سقوط نظام را در دست نداریم، بیشترین آسیب یک نظام ضعیف و غیر مقتدر را مردم تحمل میکنند.
دقیقاً به همین دلیل است که رهبر انقلاب در سال 1394 توصیه کرد که «اینکه ما تکیه میکنیم، تأکید میکنیم، اصرار میورزیم بر اینکه مردم همه شرکت کنند در انتخابات و من بارها این را قبلاً گفتهام -حالا چند بار یادم نیست- که حتّی آنکسانی که نظام را قبول ندارند، برای حفظ کشور، برای اعتبار کشور بیایند در انتخابات شرکت کنند. ممکن است کسی بنده را قبول نداشته باشد، عیبی ندارد، امّا انتخابات مال رهبری نیست، مال ایران اسلامی است، مال نظام جمهوری اسلامی است. همه باید بیایند در انتخابات شرکت کنند؛ این موجب میشود که نظام جمهوری اسلامی تقویت بشود، پایداری آن و ماندگاری آن تأمین بشود، کشور در حصار امنیت کامل باقی بماند -که خب بحمدالله امروز هست- این موجب میشود که ملّت ایران در چشم ملّتهای دیگر آبرو پیدا کند و اعتبارش بالا برود؛ در چشم دشمنانش ابهت پیدا کند ملّت ایران؛ انتخابات این است». (1)
2. مطمئناً نامزدهای انتخاباتی بهتر و بدتر دارند. چراکه بهطور یقین، نامزدها با یکدیگر تفاوت جدی در توانمندی، شیوه عملکرد و البته تفاوت جدی در پیام سیاسی درنتیجه رقابت و انتخاب خود دارند. حتی در میان افراد همفکر، تفاوت بسیار زیادی در سطح عقل سیاسی و مدیریتی وجود دارد، چه رسد به جریانهای سیاسی مختلف. یقیناً سیاستهای هر منتخب، میتواند تا مدتها سرنوشت ما را تحت تأثیر خود قرار دهد. اگر نامزدهای انتخاباتی باهم تفاوتی در عملکرد و رویکرد نداشتند، اینهمه دعوای سیاسی و فکری جدی در کشور و در میان کنشگران سیاسی رخ نمیداد. چیزی به اسم انتخاب میان بد و بدتر هممعنا ندارد. افراد به نسبت با یکدیگر در اداره کشور، سالمتر، قویتر و کارآمدتر و یا برعکس آن هستند.
3. مسئله مهارتهای سیاسی بایستی جدی گرفته شود. اگر عادت به رأی دادن و رأی گرفتن کمرنگ شود، جایگزین خطرناکی به نام استبداد در میان تمام کنشگران سیاسی به وجود خواهد آمد.
غیر از اینکه مسئولانی که پشتوانه رأی ملت را دارا هستند، تعلقخاطر بیشتری به مردمدارند، اگر معادلات قدرت، خارج از صندوق رأی رقم بخورد، اغتشاشات خیابانی، گروههای فشار، تشکیلات فاسد و مافیای قدرت و گروههای مسلح و بروز جنگهای داخلی، دور از ذهن نیست. البته اگر میخواهیم انتخابات جدی باشد باید آن را جدی بگیریم. مشارکت آگاهانه، وسیع و رقابتی، دقت جامعه را بالابرده و افزایش هوش سیاسی جامعه منجر به تعدیل حکمرانان میشود.
4. منتخبانی که بارأی کمرمق مردم متصدی اداره کشور میشوند، توانمندی و پشتوانه لازم را ندارند. اگر یک منتخب، در پی یک رقابت ضعیف و شکننده بخواهد پنجه در پنجه مسائل و بحرانهای کشور بندازد، زانویی سست خواهد داشت. این منتخبِ اراده یک ملت بودن است که به مسئولین شجاعت و اعتمادبهنفس بیشتری در تصمیمات میبخشد.
5. در نظر گرفتن مسئله تکلیف سیاسی نیز مهم است. انتخابات، هم حق شهروندان در یک حکومت جمهوری است و هم یک تکلیف در جامعه و نظام اسلامی. وقتی هر رئیس و نمایندهای سرنوشت میلیونها نفر را تغییر میدهد، هم حضور و انتخاب کردن، حق ما است و هم انتخاب آگاهانه، تکلیف و مسئولیت ما است. کنار نشستن و تماشاچی بودن، عمل به وظیفه شهروندی نیست.
6. دریا و اقیانوس، متشکل از قطرات است. اگر هر فردی بگوید که من در دریای ملت چه تأثیری دارم، دریایی شکل نخواهد گرفت. همین منها جمع میشود و ما و انتخاب ما را تشکیل میدهد.
نتیجه
حضور و مشارکت حداکثری در انتخابات، موجب تقویت و استحکام کشور و تقویت منتخبین میشود و رأی ما غیرازاینکه در انتخاب اصلح و سرنوشت ما تأثیر دارد، در تضمین اقتدار و امنیت ما نیز مؤثر است. در طول تاریخ انتخابات نظم جمهوری اسلامی در میان نامزدها، تکثر و تفاوت زیادی در افکار، عملکرد و آثار وجود داشته و دارد و اینطور نیست که عدم مشارکت و عدم دقت در انتخاب آگاهانه، تفاوتی نداشته باشد.
کلمات کلیدی
انتخابات، نظام اسلامی، سرمایه اجتماعی، مشارکت حداکثری، مهارت سیاسی.
پینوشت:
1. خامنهای، علی، بیانات در دیدار مردم قم، خامنهای دات آی آر، 19 دی 1394، https://khl.ink/f/46976
موضوع: